Σήμερα το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο. Και μία από τις μεγαλύτερες διασκεδάσεις και απολαύσεις μας. Τι καλύτερο από το να πάρεις τους κολλητούς σου και να πας να δεις μια ταινία στον κινηματογράφο; Ποπ κορν, μπύρες και αίθουσες για όλα τα γούστα (από τις παλιές τις συνοικιακές έως τις VIP!), σε συνδυασμό με ένα καλό φιλμ, κάνουν μια βραδιά ξεχωριστή. Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο δεδομένα πριν από 118 χρόνια. 

Για να δημιουργηθεί αυτό που όλοι σήμερα ξέρουμε ως «κινηματογράφος», έπρεπε πρώτα να γεννηθούν δύο αδέρφια: οι Lumiere. Μεγάλωσαν στη Λιόν και από νωρίς μπήκαν στη δουλειά του πατέρα τους, στο φωτογραφείο. Το 1892 τους τράβηξε το ενδιαφέρον η κινούμενη εικόνα και τότε ξεκίνησαν όλα. Κατασκεύασαν μία μηχανή λήψης και προβολής και στις 22 Μαρτίου 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας. 

Ωστόσο η μεγάλη τους στιγμή ήρθε στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όταν πραγματοποίησαν τη πρώτη δημόσια προβολή με εισιτήριο στο Grand Cafe στο Παρίσι. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη κινηματογραφική προβολή στην ιστορία. 

Το αστείο; Οι αδερφοί Lumiere θεώρησαν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον και πούλησαν την εφεύρεσή τους. Μια εφεύρεση που σήμερα φαίρνει δισεκατομμύρια στα μεγάλα στούντιο.