Το 595 είναι ίσως το μικρότερο… supercar που κατασκευάστηκε ποτέ. Ένα αποκλειστικό μοντέλο, το οποίο για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την τεράστια ικανότητα της μάρκας να κοιτάζει στο μέλλον χωρίς να παραγνωρίζει το παρελθόν.

Όταν μιλούσε για τη ζωή του, ο Carlo Abarth συνήθιζε να λέει ότι, «μηχανές, αυτοκίνητα, αγώνες, το πάθος για τα αυτοκίνητα και το πάθος για την ταχύτητα είναι ασθένεια, μια όμορφη ασθένεια που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό που είναι πάντοτε το πιο γρήγορο, πάντα το αποκορύφωμα της μηχανικής τελειότητας». Σήμερα αυτά τα λόγια είναι μέρος του μανιφέστου της Abarth και η απόδειξη πως η έρευνα για τις «επιδόσεις» είναι κάτι περισσότερο από ένα πάθος: είναι ένας γνήσιος τρόπος ζωής ή, όπως το αναφέρει επιγραμματικά η επικοινωνία της εταιρείας, «οι επιδόσεις είναι μια νοητική κατάσταση».

Χάρη στις δραστηριότητες και στις υπηρεσίες που προσφέρει, η Abarth έχει πουλήσει πάνω από 60.000 μονάδες από το 2007 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων το 95% αφορά εμπορικές εκδόσεις. Οι «Special Series» έπαιζαν πάντοτε ειδικό ρόλο στην Abarth, με περίπου 3.000 μονάδες να έχουν πωληθεί έως σήμερα, όπως και τα κιτ βελτιώσεων, με περισσότερα από 16.000 μονάδες. Έχει εμπλακεί επίσης σε πάνω από 30 συνεργασίες για δραστηριότητες «merchandising» και «licensing». Οπότε όλα αυτά είναι η καλύτερη απόδειξη για την παγκόσμια διάσταση της  Abarth. Έχει παρουσία σε πάνω από  31 χώρες και ακολουθείται στη σελίδα της στο Facebook από 800.000 φίλους.

Σήμερα, η μάρκα συνεχίζει την τροχιά της ανάπτυξης πέρα από τα εθνικά σύνορα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% των συνολικών πωλήσεων. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον για την Abarth είναι σημαντικό κυρίως σε χώρες όπου η «αυτοκινητική κουλτούρα» και το πάθος για οδήγηση έχουν τις βαθύτερες ρίζες, όπως η Ιταλία (15%), το Ηνωμένο Βασίλειο (10%) και η Γερμανία (9%). Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από το 10% των Abarth φτάνει στην Ασία και κυρίως στην Ιαπωνία, μια αγορά που είχε ανάπτυξη 129% την περυσινή χρονιά.

Τα νούμερα μόνο να επιβεβαιώσουν μπορούν τον μοναδικό χαρακτήρα της Abarth, ο οποίος είναι αυτόνομος και έχει το δικό του «σπίτι», το Officine Abarth στο Τορίνο, μια παγκόσμια παρουσία, μια σταθερή παράδοση και μια αναπτυξιακή στρατηγική για την κατασκευή του μέλλοντος της, μια στρατηγική η οποία, όπως ένας κινητήρας υψηλών επιδόσεων, λειτουργεί πάντοτε σε πλήρη ισχύ.

Abarth 595 «50th Anniversary»: Είναι το πιο δυνατό Abarth 595 που κατασκευάστηκε ποτέ και αναβιώνει μία ιστορία γεμάτη ρεκόρ σε μια αποκλειστική έκδοση με περιορισμένη παραγωγή 299 μονάδων.

Οι επιδόσεις προέρχονται από τον 1.4 T-Jet 180 ίππων που συνδυάζεται με το κιβώτιο «Abarth Competizione» και είναι διαθέσιμο στο κοινό από 15 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 50 χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου 595.

Στη δεκαετία του 1960 το 595 σημείωσε αμέσως μεγάλη επιτυχία χάρη στις εκπληκτικές του επιδόσεις που ήταν ασυνήθιστες για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο και έγινε έτσι το «σύμβολο» της μάρκας. Έσπασε όλα τα ρεκόρ, νίκες και παθιασμένοι οδηγοί ενίσχυσαν το μύθο του αυτοκινήτου που αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της μάρκας, εκφρασμένη σε τέσσερις αξίες: «μέγεθος» (είναι το μικρότερο υπεραυτοκίνητο), «σχήμα» (η Abarth είναι το 595 και το 595 είναι η Abarth: όλα τα Abarth στην φαντασία του κόσμου είναι λευκά με μια κόκκινη ταινία, όπως το 595).

Η παρουσίαση αυτού του ειδικού μοντέλου ανοίγει μια νέα εποχή για την Abarth. Μετά το 1949, τη χρονιά που κατασκευάστηκε, και το 2007, τη χρονιά που αναβίωσε, η χρονική περίοδος 2013-2014 παρουσιάζεται ως ένα αποφασιστικό βήμα για την Abarth που κοιτάζει πλέον το μέλλον δυνατά χωρίς να προδίδει το παρελθόν.

Ο 1.400σάρης  T-Jet των 180 ίππων συνδυασμένος με το κιβώτιο «Abarth Competizione» – κάνει το Abarth 595 «50th Anniversary» το πιο δυνατό 595 που κατασκευάστηκε ποτέ. Οι επιδόσεις ενισχύονται επίσης από τα ελαστικά επιδόσεων με ζάντες 17” σε σχέδιο 695 Magnesio Grey. Το «στήσιμο» του αυτοκινήτου και το σύστημα των φρένων έχουν επίσης βελτιωθεί. Και φυσικά υπάρχει η εξάτμιση «Record Monza» μεταβλητής αντίθλιψης, που παράγει έναν συναρπαστικό ήχο πάνω από τις 3000 στροφές. 

Τα ιστορικά λογότυπα στο αυτοκίνητο παραπέμπουν στο παλιό μοντέλο κι έχουν αναπαραχθεί με την προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την Abarth. Η βαφή ματ τριών στρώσεων λευκού, μια σύγχρονη ερμηνεία του μοντέλου του 1963, και τα παραδοσιακά γραφικά έχουν ποιότητα εγγυημένη από την παραδοσιακή δεξιοτεχνία κατεργασίας και φινιρίσματος της μάρκας.

Το νέο Abarth υιοθετεί φώτα Xenon ρυθμισμένα ώστε να προσφέρουν την μέγιστη ορατότητα κάτω από όλες τις οδηγικές συνθήκες. Η ηλιοροφή συμπληρώνει το αφιέρωμα στο ιστορικό μοντέλο.

Το εσωτερικό είναι εξίσου εξατομικευμένο και αποδεικνύει την προσοχή στη λεπτομέρεια και το σπορ στιλ του 595 50th Anniversary. Τα κόκκινα δερμάτινα σπορ καθίσματα με λευκές εισαγωγές και κόκκινες ραφές, συνδυάζονται με το ταμπλό και είναι μια σύγχρονη απόδοση εκείνων του αρχικού αυτοκινήτου.

Το ιστορικό λογότυπο κοσμεί τόσο το μαύρο δερμάτινο τιμόνι με τις κόκκινες προσθήκες όσο και τα «μαρσπιέ», προσδίδοντας στο αυτοκίνητο μια διαχρονικά μοντέρνα εμφάνιση.