Τα σκηνικά του προηγούμενου καλοκαιριού με δεκάδες χιλιάδες Τούρκων να κατεβαίνουν στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε άλλες πόλεις, φαίνεται πως θα αναβιώσουν στη μέση του χειμώνα, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία.

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα διαφθοράς και για άλλη μια φορά κάνει λόγο για σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης.

Μάλιστα, τα τουρκικά media περιμένουν ένα δεύτερο κύμα προσαγωγών, που σχετίζεται με ποσά της τάξης των 100 δισ. δολαρίων και περίπου 30 πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την προχτεσινή του πτήση επιστροφής, από το Πακιστάν στην Τουρκία.

 «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;», απάντησε στην ερώτηση για το αν θεωρεί πως τίθεται θέμα διαφθοράς.

Απάντησε μάλιστα και στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».

«Η διαφθορά είναι παντού»  και «Η αντίσταση είναι παντού» είναι τα δύο κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών στις πρώτες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Την ίδια στιγμή η κόντρα του Ερντογάν με τον αυτοεξόριστο ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, κορυφώνεται. Από τις ΗΠΑ όπου και ζει, χαρακτήρισε τον Ερντογάν -χωρίς να τον κατονομάσει- υποκινητή της έρευνας για τα σκάνδαλα.
Εκείνος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, κάνοντας λόγο για «ψεύτες», ενώ πήγε και ένα βήμα παραπάνω.
«Εκείνοι που λένε τους μουσουλμάνους ‘συμμορία’, ‘ληστές’, ‘δίκτυο’ και τους θεωρούν γορίλες, πιθήκους που έχουν καταφύγει στις φωλιές τους, αυτά δεν είναι παρά αντανάκλαση σαπισμένου τρόπου σκέψης» τόνισε ο κληρικός και συμπλήρωσε πως «ο θεός βλέπει τους ψεύτες».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Γκιουλέν έχει μεγάλη επιρροή στους ισλαμιστές ψηφοφόρους, τους παραδοσιακούς δηλαδή του κόμματος του Ερντογάν. Θα αντέξει να σταθεί όρθιος, λίγους μήνες έπειτα από τις συμπλοκές στο Ταξίμ; Θα τον αγγίξει το σκάνδαλο διαφθοράς; Αυτή τη φορά οι γρίφοι είναι πολύ πιο σύνθετοι, καθώς οι…  εχθροί είναι δυσδιάκριτοι, αφού κάποιοι βρίσκονται στο δικό του «στρατόπεδο»!