Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (25/12 – 01/01).

Ο Λύκος της Wall Street

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Jon Favreau, Jean Dujardin, Matthew McConaughey

Πλοκή: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η εξωπραγματική άνοδος, ο έκλυτος βίος, και η  πτώση του Jordan Belfort, ενός νεαρού χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη, που έκανε μια περιουσία εξαπατώντας επενδυτές. Με παράλογα πλούτη στα χέρια του, από τα 26 του μόλις χρόνια, τα διοχέτευσε όλα σε μια ατελείωτη σειρά από αφροδισιακά: γυναίκες, κοκαΐνη, αυτοκίνητα, στην πανέμορφη σύζυγο του, και σε μια ζωή χωρίς όρια. Μέχρι που του «έβαλε φρένο» το FBI όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί σε υπόθεση απάτης στην Wall Street.  

Trivia: Ο αληθινός Jordan Belfort, δήλωσε πως το «πρότυπό» του για να κάνει γρήγορα λεφτά, καθώς και για την άπληστη συμπεριφορά του, ήταν ο χαρακτήρας του Gordon Gekko στην κλασική πλέον ταινία «Wall Street» του 1987, τον οποίο υποδύθηκε ο Michael Douglas, κερδίζοντας το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το provocateur σχόλιο: Sex, drugs, & rock n’ roll σε overdose μίας ακόλαστης ζωής σε μία larger-than-life ιστορία από το δίδυμο Scorsese – DiCaprio στην πέμπτη τους συνεργασία. Δε μας νοιάζουν υποψηφιότητες, βραβεία, ή ο σνομπισμός της Ακαδημίας απέναντι στους δυο τους και απλά το περιμένουμε πως και πώς να το δούμε. Γιατί όταν μέλος της Ακαδημίας είναι μια 75χρονη με facebook στο οποίο ποστάρει «ντροπή σου Scorsese», καταλαβαίνουμε γιατί ο Marty δεν ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Σκηνοθεσία για τον θρυλικό «Ταξιτζή» (μεταξύ άλλων στοχευμένων παραλείψεων και αδικιών) και απλά περιμένουμε να βιώσουμε την επόμενη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων κινηματογραφιστών της 7ης – και τόσο βάναυσα κακοποιημένης- Τέχνης.

 

47 Ronin

Σκηνοθεσία: Carl Rinsch

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Rinko Kikuchi

Πλοκή: Μία διαχρονική ιστορία αυτοθυσίας και εκδίκησης από τους θρύλους της Ιαπωνίας, για τους 47 Ρόνιν, εξόριστους Σαμουράι χωρίς αφέντη, που ξεκινούν μια αποστολή ζωής και θανάτου για να αποκαταστήσουν την τιμή τους και να εκδικηθούν τον υπαίτιο του θανάτου του Δασκάλου τους.

Trivia: Πρόκειται για την έβδομη κινηματογραφική (η πρώτη γυρίστηκε το 1942), και πρώτη χολιγουντιανή, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, μιας δημοφιλέστατης ιστορίας της ιαπωνικής παράδοσης του 18ου αιώνα.

Το provocateur σχόλιο: Οι Σαμουράι, οι Σογκούν και οι πολεμικές τέχνες, συναντούν το θέαμα των ειδικών εφέ, τη φαντασία και το υπερφυσικό στοιχείο, σε μια ταινία που ο σκηνοθέτης της χαρακτηρίζει «Kurosawa on meth»! Αν έχει τολμήσει και το αδιανόητο για το Χόλιγουντ κι έχει δώσει στην ταινία, την κατάληξη που είχε η ιστορία των αληθινών 47 Ρόνιν, θα είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που (δεν) θα περιμέναμε από ένα blockbuster!

 

Η Κρυφή Ζωή του Walter Mitty

Σκηνοθεσία: Ben Stiller

Πρωταγωνιστούν: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly, Sean Penn, Adam Scott, Kathryn Hahn 

Πλοκή: Ο Walter Mitty, διευθυντής  περιοδικού φωτογραφίας και αθεράπευτα ονειροπόλος, βρίσκει διέξοδο «δραπετεύοντας» στον φανταστικό του ηρωικό κόσμο γεμάτο ρομάντζο και δράση. Οταν η απώλεια ενός αρνητικού φιλμ, φέρνει εκείνον και την συνάδελφό του με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος, αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αναλαμβάνει δράση στην αληθινή ζωή και σ’ ένα παγκόσμιο απίστευτο ταξίδι και μια περιπέτεια μεγαλύτερη από κάθε φαντασία.

Trivia: Η ταινία είναι βασισμένη σε μια κλασική ιστορία δύομιση σελίδων που γράφτηκε το 1939 και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο «πανί» το 1947. Ο πρώτος που ανακίνησε το θέμα ενός remake με προσαρμογή της ιστορίας στην εποχή μας, ήταν ο «μεγάλος» Steven Spielberg.

Το provocateur σχόλιο: Από όσα έχουμε διαβάσει κι ότι μας έχουν δείξει μέχρι τώρα μέσω trailer και featurettes, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι «βγάζουμε το καπέλο» στον Ben Stiller για το πέρασμά του όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα, σε μια τελείως διαφορετική ταινία από τις κωμωδίες που μας έχει συνηθίσει (από τις έξυπνες και πραγματικά αστείες, μέχρι τις χοντροκομμένες και πραγματικά ηλίθιες). Και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα αντισταθούμε σε μια ταινία που θέτει το ερώτημα: «Πόσες φορές σου δόθηκε η ευκαιρία να γίνεις ήρωας, στη ζωή σου και την προσπέρασες επειδή φοβήθηκες;».

https://www.youtube.com/watch?v=c1Xk-yTuFEU

 

Βαμπίρ

Σκηνοθεσία: Carl Dreyer

Πρωταγωνιστούν: Julian West, Maurice Schutz, Rena Mandel

Πλοκή: Σε επανέκδοση μα εμβληματική δημιουργία, ενός πρωτοπόρου θεμελιωτή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Νεαρός ταξιδιώτης παθιασμένος με το υπερφυσικό, φθάνει σε ένα πανδοχείο στο οποίο θα βιώσει μεταφυσικές εμπειρίες και θα έρθει αντιμέτωπος με τον μύθο των Απέθαντων που φαίνεται ότι τελικά έχουν πνοή και ζωή.

Trivia: Ο Dreyer προτιμούσε να δουλεύει με μη επαγγελματίες ηθοποιούς και το μεγαλύτερο μέρος του καστ σ΄αυτήν την ταινία-σταθμό, ήταν ανώνυμοι ηθοποιοί που βρήκε στους δρόμους του Παρισιού. Για τους περισσότερους από αυτούς, αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική, κινηματογραφική τους εμφάνιση.

Το provocateur σχόλιο: Η πιο παράξενη, και αισθητικά από τις πιο εξεζητημένες ταινίες του μεγάλου Carl Dreyer. Ο χειρισμός του μύθου του βαμπίρ με όρους σεξουαλικότητας και ερωτισμού, η ιδιαίτερη ονειρική ατμόσφαιρα καθώς και μια σειρά από απόκοσμες, μαγευτικές σκηνές συνθέτουν μία από τις κορυφαίες ταινίες του σινεμά. Αν και υπήρξε η πρώτη ομιλούσα ταινία του Dreyer, εντούτοις φαίνεται σαν βωβή, εξαιτίας των λιγοστών ήχων και της χρήσης των μεσότιτλων που περιγράφουν τα των βρικολάκων. Μία μοναδική ευκαιρία να δούμε σε μεγάλη οθόνη, χάρη στην επανέκδοση, ένα ανεκτίμητο κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου.