Ένα καλό βιβλίο, ένα καθαρό κρεβάτι, ένα καλό πρωινό. Αν το καλοσκεφτείς, αυτά είναι που θες για ν’ αρχίσει καλά το Σάββατο ή η Κυριακή σου. Το ίδιο θέλει κι η συγγραφέας Molly DeFrank για κείνη, αλλά και για τα παιδιά της. Κι έτσι, (σύμφωνα με το πάντα έγκυρο ρεπορτάζ του Boredpanda.com) η Molly έκανε κάτι που θέλει πολλά κότσια για να κάνει ένας γονιός σήμερα. Έκλεισε τις οθόνες!
Τέλος. Πάπαλα. Ούτε τάμπλετ, ούτε λάπτοπ, ούτε κινητά, ούτε καν παλιά καλή τηλεόραση. Όπως λέει η ίδια: “Τα πολύτιμα μωρά μου έκαναν σαν διαολάκια. Τους επέτρεπα μία ώρα την ημέρα, μα και πάλι είχαμε όλο καυγάδες, τσακωμούς και ένταση. Οπότε, τράβηξα το καλώδιο μια και καλή. Είχαμε ένα καυτό λεπτό διαμαρτυρίας, μας ύστερα όλα προχώρησαν. Δεν φαντάζεστε πόσο ήρεμα είναι τα πράγματα τώρα. Έχω ξανά πίσω τα παιδιά μου!“.
Παραδέχεται βέβαια πως στην αρχή τα παιδιά ζητούσαν πίσω τις οθόνες τους. Όμως… “Τα παιδιά μου αγαπούσαν τις οθόνες, αλλά εκείνες δεν τα αγαπούσαν και τόσο!“. Οπότε, συμβουλεύει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία: “Έχετε κάνει ποτέ στη μπάντα την τεχνολογία για λίγο; Έχετε δοκιμάσει να αποτοξινωθείτε για μεγάλο διάστημα; Έχετε δοκιμάσει να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε μπροστά σε τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές;” γράφει στο Facebook. “Δοκιμάστε το κι αφήστε ένα μήνυμα από κάτω“.
Κάποιοι δοκίμασαν, και άφησαν το σχόλιό τους:
“Ο οκτάχρονός μου έχει 1 ώρα ‘οθόνης΄τη μέρα, και αγαπάει το διάβασμα και να πηγαίνει στη βιβλιοθήκη. Εδώ διαβάζει στον αδερφό του που είναι 7 εβδομάδων!“.
Ή ακόμα:
“Τα παιδιά μου έχουν κάποιο χρόνο ‘οθόνης’, αλλά αγαπούν και τα βιβλία επίσης. Αυτή ήταν η εικόνα σήμερα σ’ ένα κατάστημα παιχνιδιών“.
Για μας, η απάντηση είναι αυτή που βλέπει κανείς στα σχόλια. Μέτρον άριστον. Είναι πολύ δύσκολο να κόψεις μαχαίρι την οθόνη στα παιδιά, σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες (στο κάτω κάτω… έχει και παιδικά το Σαββατοκύριακο, μαμά!). Όμως είναι καλό να τις περιορίσεις, ώστε να βρουν τα παιδιά τα μονοπάτια των βιβλίων, τη δημιουργικότητας, ή έστω ενός επιτραπέζιου που περισσότερο ιντριγκάρει τη σκέψη τους, παρά τα μάτια και τ’ αυτιά τους.
Με άλλα λόγια: “Αυτό εδώ παιδιά, είναι ένα βιβλίο. Δεν έχει μέσα φώτα και ήχους. Αλλά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε έναν ολόκληρο κόσμο μέσα στο μυαλό σας! Καλό ε;”