Ας πούμε πως είσαι ένα μικρό δελφίνι, και σε παίρνουν ξαφνικά απ’ τη θαλασσίτσα σου, και σε βάζουνε σε πισίνες, κι απαιτούν από σένα να μάθεις να κάνεις κόλπα με μπάλες και να πηδάς μέσα σε στεφάνια. Θα σ’ άρεσε; Μα φυσικά και όχι!

Το ότι οι άνθρωποι είμαστε καθίκια και δεν το σκεφτόμαστε, δεν πάει να πει πως τα δελφίνια χαίρονται να μας προσφέρουν σόου. Και για να μην τους παίρνει όλους η μπάλα, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση κόσμου ανά την υφήλιο για το θέμα. Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Τα δελφίνια που μεγάλωσαν μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της “σόου μπίζνες” φυλακής τους (πόσο μάλλον αυτά που γεννήθηκαν εκεί), δεν έχουν αναπτύξει τα ένστικτα που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να βρουν τροφή στην ανοιχτή θάλασσα. Οπότε, “για να μην πεθάνουν, αφήστε τα σ’ εμάς!” έλεγαν οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων θεαμάτων. Και τι να τους απαντήσεις;

Όμως τώρα πια υπάρχει απάντηση. Και είναι απάντηση στα… ελληνικά! Στους δικούς μας, πανέμορφους Λειψούς, άνοιξε το πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών του κόσμου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” που μελέτησε και έστησε στον κόλπο της Βρουλιάς το κέντρο. Ένας τεράστιος προστατευμένος χώρος, πολύ μεγαλύτερος κι απ’ το μεγαλύτερο δελφινάριο του κόσμου, θα επιτρέψει στα δελφίνια να ζουν σε συνθήκες ανοιχτής θάλασσας. Παράλληλα, κάθε μέρα θα ρίχνονται στον κόλπο ζωντανά ψάρια, ώστε τα θηλαστικά να μάθουν τη διαδικασία εύρεσης τροφής.

“Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν” είπε στη Δημοκρατική της Ρόδου η υπεύθυνη του Αρχιπελάγους, κ. Μήλιου.

Όμως αυτό δεν θα ‘ναι πια πρόβλημα, αφού οι δικαιολογίες για την “αναγκαστική” αιχμαλωσία των δελφινιών τελείωσε. Εξαιτίας μας. Και μπράβο μας!