Είναι ο “μαύρος θάνατος” της εποχής μας. Είναι η ασθένεια που θερίζει εκατομμύρια ψυχές κάθε χρόνο. Είναι η αρρώστια που φορτώνει φόβο την πιο όμορφη πράξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Είναι ο ιός χωρίς θεραπεία. Χωρίς θεραπεία;

Ναι. Δυστυχώς, ακόμη σήμερα, ο HIV σκοτώνει ανθρώπους κι οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να τον σκοτώσουν. Όμως υπήρξε τις τελευταίες μέρες ένας ασθενής που άναψε μια σπίθα ελπίδας στην ανθρωπότητα. Ο “ασθενής του Λονδίνου” όπως είναι γνωστός, ο άνθρωπος που θεραπεύτηκε απ’ το AIDS.

Ο ασθενής είχε μολυνθεί το 2003. Το 2016 διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου του αίματος. Κι έτσι, το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών σε μια απελπισμένη προσπάθεια να του προσφέρουν χρόνο ζωής. Ωστόσο, αυτή η μεταμόσχευση, αυτή η απελπισμένη προσπάθεια, όχι μόνο έδωσε χρόνο στον ασθενή αλλά… τον θεράπευσε!

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature” απ’ τον καθηγητή Ραβίντα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. “Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα“. Ο ασθενής λοιπόν θεωρείται “λειτουργικά θεραπευμένος”. Ωστόσο ο δόκτορ Γκούπτα ξεκαθαρίζει: “Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για θεραπεία. Μετά από δύο χρόνια, θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία“.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ασθενής του Λονδίνου δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύεται από HIV. Υπήρχε ο “ασθενής του Βερολίνου” που είχε με αντίστοιχης μορφής θεραπεία γιατρευτεί το 2007. Ωστόσο, ο “Λονδρέζος” βάζει πια μια μικρή πιθανότητα θεραπεία πραγματικά στο τραπέζι. Ας περιμένουμε λοιπόν δύο χρόνια, κι ας ελπίζουμε συνεχώς για το καλύτερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, μια μέρα οι άνθρωποι θα κερδίσουν και αυτό τον αντίπαλο. Ας είναι αυτή η μέρα, όσο πιο σύντομα γίνεται…