Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι ανά τους αιώνες δεν προσέχουν για να έχουν. Αντίθετα, παθαίνουν χωρίς να μαθαίνουν από τις συνέπειες των λανθασμένων πράξεων τους,  με εντυπωσιακή συνέπεια. Μεγαλύτερη απόδειξη της ανθρώπινης κατάχρησης, είναι το σαν από παραμύθι περιβάλλον που μας δόθηκε και το κατακρεουργήσουμε. Η ευθύνη προέρχεται από όλους και βαραίνει περισσότερο όταν μιλάμε για τον καθένα ξεχωριστά.

Η AΒ Βασιλόπουλος, δεν μένει στην εκάστοτε μόδα που θέλει τον σημερινό πολίτη να ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικά άρα και περιβαλλοντικά, μιας και αυτή είναι η πυξίδα της τα τελευταία 79 χρόνια. Μέσα από οργανωμένα προγράμματα Κοινωνικής Υπευθυνότητας παλεύει για τη διαμόρφωση όλο και περισσότερων ενεργοποιημένων ανθρώπων.

Με το σύνθημα “Αλλάζουμε Συνήθειες” τονίζει ακόμη περισσότερο όσα εδώ και χρόνια διατυμπανίζει. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το 2004, στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος, υπήρχαν επαναχρησιμοποιημένες τσάντες με στόχο να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, κάτι που σήμερα είναι αντικείμενο συζήτησης από όλους.

Ο “πράσινος” τρόπος ζωής ως βίωμα, είναι το πρόσταγμα για ένα σωρό δράσεις που ακολουθεί η εταιρεία και που στοχεύει σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Τρείς άξονες χαράζονται το 2018, τρεις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Αρχικά, η δημιουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα βολτάρει τα επόμενα 2 χρόνια στην Ελλάδα ώστε να εκπαιδεύσει τους μαθητές για την ανακύκλωση. Έπειτα, η καμπάνια ενημέρωσης για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και τέλος η ολιστική ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση. Η εταιρεία, μόνο μέσα στο 2016 ανακύκλωσε 3.070.847 συσκευασίες.

Η μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ πρωτοπορεί από το 2003 ακόμη, τότε που σε συνεργασία με την TEXAN, εφάρμοσε το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 70 κέντρα ανακύκλωσης είναι τοποθετημένα σε καταστήματα του ΑΒητικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται, ο χρήστης λαμβάνει κάποιο χρηματικό αντίτυπο, το οποίο μπορεί να το δωρίσει είτε στο “Χαμόγελο του Παιδιού” είτε να αφαιρεθεί από τις αγορές τους στο κατάστημα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ΑΒ εγκαινιάζει μια νέα εποχή, όσον αφορά την κατασκευή των καταστημάτων της. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολίζεται στην εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και 40% σε σχέση με τα συμβατικά καταστήματα. Τα πρωτοποριακά Green Stores έχουν ήδη εφαρμοστεί στα καταστήματα της Σταμάτας και του Αγ. Δημητρίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στους ανθρώπους του μέλλοντος, η ΑΒ γνωρίζει καλά το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο, ανήκει στους νέους και εκεί προσπαθεί να μπολιάσει τον σπόρο για ένα πιο υγιές περιβάλλον. Το μήνυμα της ανακύκλωσης ξεκινά από την Αττική, μέσα σε ένα διώροφο λεωφορείο. Το “Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης”, απευθύνεται σε μαθητές και αποτελεί ένα μοναδικό πρότυπο Κέντρο. Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική ομάδα μεταδίδει με βιωματικό τρόπο, τις αρχές της ανακύκλωσης.

Έτσι, μέσα από μπόλικες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πλούσιο ειδικά σχεδιασμένο υλικό, η ανακύκλωση μπορεί να γίνει πράξη. Αξιοποιώντας το Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών, οι μαθητές μαθαίνουν πρακτικά θέματα που αφορούν την ανακύκλωση.

Τα πιο πάνω συμβαίνουν στον πρώτο όροφο του μοντέρνου λεωφορείου. Στον δεύτερο, υλοποιείται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον που ονειρεύονται μια μέρα να ζήσουν.

#allazoumesinithies, δημιουργούμε τον κόσμο που αξίζει να ζούμε με προσωπική ευθύνη.