Το Σάββατο που μας πέρασε οι πόρτες του τρένου άνοιγαν και έκλειναν στον σταθμό “Ειρήνη”, που πίσω του φοντάρει το Ολυμπιακό στάδιο και που δεν μπορούσες να ακούσεις τίποτα άλλο, εκτός από τα ροδάκια των skate που γρατζούναγαν το έδαφος. Πολύχρωμα Vans τους έδιναν φόρα και μην τα είδατε, μέχρι να αλλάξεις ματιά.

Χωρίς σανίδα, ακολούθησα τα ίχνη τους και περπάτησα μέχρι εκεί που οι φωνές πύκνωναν και μπερδεύονταν με τα χειροκροτήματα. Το Vans Shop Riot Series, είναι θεσμός εδώ και 4 χρόνια και έσκασε ξανά στην πρωτεύουσα για την τελευταία του στάση. Ήρθε για να γεμίσει ενέργεια, γέλια και κάμποσα καρούμπαλα και να φύγει καρφί για τον μεγάλο τελικό, στο Μιλάνο.

Αν δεν ξέρεις για τι πράγμα ακριβώς μιλάω εδώ και 2 παραγράφους, δεν μου είναι καθόλου κόπος να σου εξηγήσω και να σε πορώσω για του χρόνου πάλι, τέτοια εποχή. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ο παραπάνω θεσμός δημιουργήθηκε από τη Vans, με σκοπό να προωθήσει τους καλύτερους street skaters της Ευρώπης, προσφέροντας παράλληλα στην skateboard σκηνή και στα skateshops, μια πλατφόρμα αναγνώρισης και συσπείρωσης.

Καλά ως εδώ θα μου πεις, Vansάκια φοράω από πάντα, αλλά η μόνη επαφή που έχω με skate είναι αυτό που έχω χαζέψει για κάμποσο στο Σύνταγμα. Τι δουλειά έχω εκεί; Κάνεις τις σκέψεις που έκανα το Σάββατο το πρωί, που καθόλου δεν με πτόησαν, φτάνοντας τελικά στο Maroussi Skatepark του ΟΑΚΑ.  Από Ελλάδα και Κύπρο, οι υπερήρωες με τις σανίδες έπαιρναν φόρα και πετούσαν πάνω από τα σκαλιά, σκαρφάλωναν σε ράμπες και είτε έπεφταν είτε όχι, το κοινό χειροκροτούσε και εμψύχωνε.

Όμορφος κόσμος ρε παιδί μου. Πολύχρωμα ρούχα, γεμάτα αυτοκόλλητα skate σανίδια και γέλια. Πολλά γέλια. Οι διαγωνιζόμενοι, καμάρωναν ο ένας το άλμα του άλλου και στο μικρόφωνο δίνονταν τα εύσημα σε νικητές και σε όχι νικητές. Γιατί χαμένοι δεν υπήρχαν εκείνη τη μέρα, μόνο ωραία άλματα. 

Τα αγόρια πέταξαν τα ταλαιπωρημένα Vans (για χάρη μιας δοκιμασίας), κάλτσες και χωρίς μπλούζες, έδωσαν το δικό τους show στο πάρτυ που ρόλαρε κυριολεκτικά.

Αν σε ενδιαφέρει τώρα να ψαχουλέψεις ποια είναι τέλος πάντων αυτά τα skate shops που διαγωνίστηκαν, τότε αναζήτησε το Color Skates, Fifty Fifty, Larnacan, Microxtream, Ministry of Concrete, Minos Sports και Slut Boardshop.

Η κριτική επιτροπή με τον τεράστιο Θωμά Γαλάνη, θρύλο της ελληνικής skateboarding σκηνής, που συμπληρώθηκε με τον  Άγγλο Danny Wainwright και τον Γάλλο Sam Partaix, ανέδειξε στην πρώτη θέση, το MicroXtreme που ετοιμάζεται πλέον για τον ευρωπαϊκό τελικό του Οκτωβρίου.

Στο τέλος της μέρας, έχοντας καταναλώσει πολλά μπουκαλάκια νερό και παίρνοντας μαζί το μήνυμα αυτής της γιορτής που δεν ήταν άλλο, από το πόσο σημαντική είναι η ομαδικότητα, αποχωρήσαμε με το κεφάλι σκυφτό. Ναι σκυφτό! Κάθε ζευγάρι Vans άξιζε την προσοχή μας και τις οικονομίες μας για ένα ακόμη χρώμα και σχέδιο στη συλλογή μας.

Ραντεβού του χρόνου πάλι, να λιώσουμε παπούτσια και ροδάκια…

Τσέκαρε φωτογραφίες, για να μπεις και εσύ στο κλίμα wink