Εισαγωγή στην ακμή: τα 6 στάδια της ατέλειας

Ατέλειες, σπυράκια, μπιμπίκια… όπως κι αν ονομάζεις αυτό το φαινόμενο, η ακμή αφορά τους περισσότερους εφήβους καθώς και αρκετούς ενήλικες. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση περιλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων ειδών ατελειών στο πρόσωπο, την πλάτη ή το στήθος. Τι, όμως, προκαλεί την ακμή και πώς αυτή λειτουργεί; Όλα θα στα εξηγήσουμε εδώ, μην ανησυχείς!

Η βιολογία πίσω από το σπυράκι

Βήμα 1:

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών μας, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Τα έχεις περάσει εσύ και ξέρεις! Ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, επικοινωνούν με τους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα μέσω μικρών οπών του δέρματος, που λέγονται θύλακες. Και έτσι την πατάς χωρίς να φταις.


Η ακμή αφορά μια δυσλειτουργία αυτού του συνδυασμού σμηγματογόνου αδένα-θύλακα. Κανονικά, το σμήγμα προστατεύει το δέρμα δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα, όμως οι ορμονικές μεταβολές οδηγούν σε υπερέκκριση σμήγματος, κάνοντας το δέρμα πολύ πιο λιπαρό.

Βήμα 2:

Παρατηρούνται αλλαγές στα κύτταρα της επιφάνειας της επιδερμίδας καθώς και στους θύλακες. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος γίνεται παχύτερη και πιο κολλώδης υπό την επίδραση των ίδιων ορμονών. Το αποτέλεσμα; Στο επόμενο βήμα…

Βήμα 3:

Οι θύλακες γεμίζουν με ένα κολλώδες μείγμα κυττάρων και σμήγματος. Δημιουργούνται μαύρα στίγματα (αυτά τα μαυράκια που θέλεις να σπας) στα σημεία που το μείγμα αυτό σκουραίνει καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή ανοιχτόχρωμες ατέλειες στα σημεία που το μείγμα εγκλωβίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Βήμα 4:

Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται το βακτηρίδιο P. Acnes. Πολλαπλασιάζεται σε περιβάλλοντα που στερούνται επαφής με τον αέρα, όπως είναι οι φραγμένοι πόροι, και προκαλεί φλεγμονές. Οι συνέπειες είναι φουσκωμένα κόκκινα σπυριά, φλύκταινες ή, σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, σκληρά σημεία που αποκαλούνται οζίδια ακμής και κύστες.

Βήμα 5:

Επιχείρηση αποκατάστασης. Μεγάλου μεγέθους κύτταρα, τα αποκαλούμενα μακροφάγα, εξαλείφουν τους κατεστραμμένους ιστούς και διεγείρουν το δέρμα, ώστε να αρχίσει τελικά να επανορθώνει τη βλάβη. Αυτή η διαδικασία διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Βήμα 6:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βήμα. Σε αυτό το σημείο ανακτάτε τον έλεγχο. Με την κατάλληλη αγωγή, μπορείτε να παρακάμψετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στάδια. Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνη σας: αναζητήστε επαγγελματική συμβουλή από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.

Θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα για την ακμή; Εδώ είσαι!

Δείς το βίντεο για τους διάφορους τύπους ακμής

https://www.youtube.com/watch?v=TbsciU42Qyo

 

https://www.youtube.com/watch?v=te5o22brm6g