Η Kathryn Oda, από 14 χρονών ζει με το άγχος και την κατάθλιψη. Τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών, πολλές φορές την κρατούσαν ριζωμένη στο κρεβάτι, νιώθοντας ανήμπορη για οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στη μέρα. Η θεραπεία για αυτήν, ήταν ένα βήμα που δεν αποφάσιζε να κάνει. Όταν γνώρισε τον Buddy, η ζωή της άλλαξε:

“Ο σκύλος αυτός, δεν είναι ψυχιατρικά εκπαιδευμένος, είναι όμως αυτό που ακριβώς χρειαζόμουν. Κατάφερε να με βγάλει από το σπίτι, τις μέρες που δεν έβρισκα κανένα λόγο να το κάνω. Δεν σε κρίνει, είναι εκεί μόνο για να σε αγαπά. Χωρίς αντάλλαγμα, σου δίνει όλη του τη χαρά”

Πολλοί άνθρωποι ζουν με ψυχική ασθένεια και χρειάζονται την υποστήριξη ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Η Abby Hill, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, βοηθάει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, βρίσκοντας τους το τετράποδο ταίρι τους.

Τα σκυλιά αυτά, δεν εκπαιδεύονται μόνο για σύντροφοι, αλλά για το πώς θα είναι βοηθητικά και αποτελεσματικά. Είναι ικανά να οδηγήσουν τον χειριστή τους στην πλησιέστερη έξοδο, σε περίπτωση που αυτός βρίσκεται σε κρίση πανικού.

Η Hill εξηγεί ότι το η εθνική υπηρεσία για τα ψυχιατρικά πιστοποιημένα σκυλιά, έχει μέχρι και 3ετή αναμονή και το κόστος ανέρχεται στα $ 25,000, ποσό που δεν καλύπτεται από κάποια ασφάλιση.

Έτσι, ίδρυσε την Exceptional Partner Service Dogs (EPSD), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Προσφέρει σκυλιά υπηρεσιών σε παιδιά και ενήλικες, που ζουν με διάφορες ψυχικές ασθένειες. Το πρόγραμμα, βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Το EPSD, λειτουργεί σε συνεργασία με τον θεραπευτή του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια. Στόχος είναι το σκυλί να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκες του χειριστή του.

Το στίγμα, εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από ότι η ψυχική ασθένεια. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη δεν ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Για το λόγο αυτό, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης στα σχολεία. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ζητούν βοήθεια αν το χρειάζονται. Η Hill, εξηγεί πως τα παιδιά αλληλοεπιδρούν μοναδικά με τα σκυλιά και αυτό είναι συγκινητικά ελπιδοφόρο.

Μήπως ήρθε η ώρα να ευαισθητοποιηθούμε λίγο περισσότερο απέναντι στη ψυχική υγεία. Σε μια χώρα που βράζει στο άγχος της, ίσως μας αφορά περισσότερο από όσο πραγματικά θέλουμε να πιστεύουμε.