Πώς θα καταφέρω να βάλω το τρέξιμο στη ζωή μου; Τι να κάνω για να γίνω κι εγώ ένας από εκείνους τους cool τύπους που τρέχουν ακόμα και στις διακοπές; Πώς θα βάλω το τζιν που δεν μου μπαίνει μετά τις διακοπές του Αυγούστου;

Ναι παιδιά, δεν είμαι κανένας αθλητής. Ούτε ανεβάζω κοιλιακούς στο Instagram. Αυτό όμως που ήθελα να καταφέρω – ας πούμε το resolution της νέας σεζόν – ήταν να ξεκινήσω τρέξιμο και να συνεχίσω να τρέχω. Κάπως τα έχω καταφέρει μέχρι στιγμής. Το τρέξιμο είναι η πιο απλή, αλλά και η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης. Χρειάζεσαι όμως κάποια tips που ενώ είναι απλά… για κάποιο λόγο δεν στα λένε εύκολα! Αρχικά, δεν χρειάζεσαι extra εξοπλισμό, μόνο το αγαπημένο σου ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος, που μπορείς να παίρνεις μαζί σου, όπου κι αν πας. 

Όπως μου έχει πει και ο fitness expert Δημήτρης Μώρος, το τρέξιμο είναι η καλύτερη anti-stress προπόνηση που μπορείς να κάνεις. Είναι ιδανική για να αδειάσεις το μυαλό σου και να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια τάξη.

Αν είσαι νέος στο χώρο ή χρόνια στο “χορό”, δεν γίνεται να μη προσέξεις τα ZPUMP Fusion 2.5. Ένα “πούπουλο” παπούτσι που εφαρμόζει σε κάθε πόδι, παίρνοντας το σχήμα του, για την ιδανική, την πιο άνετη αλλά και την πιο αποτελεσματική εμπειρία τρεξίματος. Η τεχνολογία pump επιτρέπει στον αέρα να φουσκώνει ανάλογα με τον κάθε τύπο ποδιού για τέλεια εφαρμογή!  

Το PowerFrame εξασφαλίζει ότι το καλούπι που δημιουργείται από το θάλαμο αέρα, παραμένει εφαρμοσμένο κοντά στο πόδι, με την αναβαθμισμένη σόλα (από Carbonated Foam) να προσφέρει μαλακό πάτημα που διευκολύνει την οποιαδήποτε διαδρομή.

Ένα παπούτσι τρεξίματος για όλους τους τύπους urban αθλητών wink

Τι πρέπει να προσέξεις:  

1. Το σωστό παπούτσι

Το πρώτο πράγμα που έκανα γυρίζοντας από τις διακοπές και πριν ξεκινήσω το τρέξιμο, ήταν να βρω το σωστό παπούτσι. Κατέληξα στο ZPUMP Fusion 2.5 της Reebok, είπαμε, το ιδανικό παπούτσι τρεξίματος για όσους έχουν βάλει το τρέξιμο στη ζωή τους, μιας κι έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για εκείνους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που υποστηρίζει σωστά το κάθε πάτημά μου, με τεχνολογία που επιτρέπει στα πόδια μου να αναπνέουν με ευκολία, για κάθε περιβάλλον τρεξίματος, είτε είναι γήπεδο, είτε γυμναστήριο, είτε δρόμος.

2. Το σωστό snack

Για εμένα μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πως με βοηθάει πολύ μια μπανάνα το πρωί, αν πάω για πρωινό τρέξιμο και μια μπαρα με ταχίνι ή ένα κομματάκι χαλβά το βράδυ, αν πάω για απογευματινό τρέξιμο. Το μυστικό είναι να φας κάτι που θα σου δώσει ενέργεια ενώ παράλληλα δεν θα σε φουσκώσει.

3. Ευελιξία στους στόχους

Είσαι και εσύ τελειομανής στη δουλειά; Δεν χρειάζεται να είσαι και στο τρέξιμο! Θέσε ένα ευέλικτο στόχο όπως για παράδειγμα από 30 μέχρι 60 λεπτά. Δεν χρειάζεται να καταπονήσεις τον οργανισμό σου γιατί έτσι θα τα καταπονήσεις και την αγάπη σου για το τρέξιμο. Έχουμε καλές και κακές μέρες. Αποδέξου το. 

4. Μάθε την πόλη

Δεν είναι κάθε προάστιο και κάθε δρόμος φιλικός προς το δρομέα. Και τα γήπεδα είναι βαρετά. Βγες από το comfort zone της γειτονιάς σου και τρέξε με φόντο τις ωραίες γειτονιές της Αθήνας, μέρη που θα βρεις “ψυχολογική συμπαράσταση” και από άλλους runners.

5. Αϋπνία

Tην πάτησα και ξέρω! Η πολύ έντονη προπόνηση στρεσάρει το σώμα με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο. Τρέξε τουλάχιστον 4 ώρες πριν από την ώρα που σκοπεύεις να κοιμηθείς. 

6. Επιβράδυνε

Υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι δεν πειράζει να επιβραδύνει, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αν είσαι εντελώς αγύμναστος, θέλει μεγάλη προσπάθεια και είναι προτιμότερο να κάνεις γρήγορο βάδην, ώστε να τα καταφέρεις.

7. Φόρεσε κάτι που αναπνέει

Το ύφασμα της μπλούζας και της φόρμας παίζει μεγάλο ρόλο στο να βγάλεις την προπόνηση. Θέλεις κάτι που να μην σε ζεσταίνει και βέβαια να διευκολύνει την άσκηση σου. Πες όχι στις μπλούζες με πλαστικές στάμπες και βγάλε το ρολόι.

8. Ενυδάτωση

“Η ενυδάτωση είναι η αρχή και το τέλος για μια σωστή προπόνηση τρεξίματος” λέει ο Δημητρης Μώρος. Δεν θα το θυμάσαι όμως μόνο τις ώρες που τρέχεις! Πρέπει να το έχεις στο μυαλό σου και να πίνεις αρκετό νερό όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

9. Αντηλιακή προστασία

Ο ήλιος είναι ακόμα δυνατός και όταν δεν είναι, έχει δόντια. Το αντηλιακό για το πρόσωπο είναι πολύ σημαντικό, σαν να πήγαινες στην παραλία. Καπέλο και ένα ζευγάρι ελαφριά γυαλιά που “κλειδώνουν” καλά στο κεφάλι και δεν γλιστράνε όταν ιδρώσεις, είναι άκρως απαραίτητα.

10. Και τέλος: η μουσική!

Βρες το beat που σε εκφράζει και βάλτο να παίζει δυνατά. Η μουσική σε βοηθά να συγκετρωθείς και με ένα μαγικό τρόπο σου δίνει ενέργεια για να τρέξεις πιο γρήγορα και πιο πολύ ώρα. Αν είσαι σε δρόμο με αυτοκίνητα, το νου σου όμως! Έχε τα ακουστικά σε τέτοια ένταση που να ακούς τους ήχους από τα αυτοκίνητα και το εξωτερικό περιβάλλον. Δεν σέβονται όλοι οι οδηγοί τους δρομείς, ούτε τους ποδηλάτες, ούτε τους ίδιους τους, τους εαυτούς… 

Τα tips στα έδωσα, τώρα έμειναν οι πράξεις αγαπητέ Προβοκάτορα. Βρες το νέο σου Comfort Zone, ανακάλυψε το μυστικά του Running και γνώρισε το νέο ZPUMP Fusiion 2.5 εδώ