Ο Αφανής Ήρωας αυτής της εβδομάδας δε μου είναι άγνωστος, δεν τον συναντώ πρώτη φορά. Η ιστορία και η πορεία του μου είναι οικεία.

Ωστόσο, με κάποιον τρόπο στη συνέντευξη αυτή, κατάφερα να ανακαλύψω πράγματα που ως μαθήτρια νοηματικής εδώ και τρία χρόνια, δεν είχα καταφέρει να διακρίνω.

Ο Αφανής Ήρωας αυτής της εβδομάδας είναι ο δάσκαλός μου, κύριος Νίκος ΓαλάνηςΟ πρώτος κωφός που δίδαξε την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε ακούοντες.

Και χείρα κίνει

Απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οραματίστηκε τη Δρω, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δίνει δύναμη στα εμποδιζόμενα άτομα. «Η Δρω ιδρύθηκε το Μάιο του 2006 με στόχο την ανάδειξη της προσωπικής αξίας και τη δημιουργία συνθηκών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμποδιζόμενων ατόμων. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και οργανώνει ομαδικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Επιπλέον, καλείται συχνά, να ικανοποιήσει αιτήματα εμποδιζόμενων ατόμων, αναζητώντας κάθε φορά την καταλληλότερη λύση.» 

Βρισκόμαστε στην αίθουσα που συνήθως κάνω μάθημα, ένα χώρο γεμάτο χρώματα, χειροτεχνίες και βιβλία. Όλοι έχουν θέση σε έναν τέτοιο χώρο, όλοι παίζουν το δικό τους σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την «Κιβωτό». «Η Κιβωτός είναι το αποτέλεσμα μιας σκέψης που σε πάει παραπέρα. Εδώ ο κόσμος μπορεί να έρθει και να μάθει τη γλώσσα των κωφών, να ανοίξει τους ορίζοντες του, είναι το όραμα για μια ζωή με “ίσους όρους”. Η Δρω είναι η έξοδος των “κατά συνθήκη” εμποδιζόμενων ατόμων στην κοινωνία. Η Κιβωτός είναι η είσοδος της κοινωνίας στη γλώσσα και τον κόσμο των κωφών».

«Μιλάμε» στη Νοηματική. Κουβεντιάζουμε χορεύοντας τις λέξεις στα χέρια μας. «Είναι ξεκάθαρο ότι τάσσομαι υπέρ της εκμάθησης της Νοηματικής Γλώσσας. Στον κύκλο μας δεν έχουν όλοι οι κωφοί την ίδια άποψη. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τη θεωρούν επιστήμη επειδή δεν υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, οπότε και προτιμούν να συνδιαλέγονται μόνο με ακούοντες, πηγαίνοντας τα παιδιά τους σε σχολείο ακουόντων».

Προσπαθώ να κατανοήσω πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί που δεν ακούει, σε ένα σχολείο γεμάτο ήχους που δεν του απευθύνονται. «Μεγάλη ευθύνη στη συμπεριφορά πολλών κωφών έχει η ελλιπής εκπαίδευση που λαμβάνουν. Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά έχουν προοδεύσει σε προσωπικό επίπεδο, που δέχονται όμως έντονο ρατσισμό από την υπόλοιπη κοινότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Πολιτεία είναι ελλιπής στις παροχές, δημιουργώντας ελλειμματικούς πολίτες. Οι κωφοί αποκλείονται από κάποια επαγγέλματα ενώ αντίθετα, σε άλλες χώρες του εξωτερικού δεν αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, ενώ σε όλη την Ελλάδα ένας κωφός μπορεί να σπουδάσει κανονικά στο Πανεπιστήμιο, σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών δεν επιτρέπεται ακόμη.».

Η κουβέντα φτάνει στο κοχλιακό, ένα θέμα που χρόνια διχάζει την κοινότητα των κωφών. «Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Με το κοχλιακό ο κωφός ζει μόνιμα σαν ασθενής. Είναι σύνηθες το φαινόμενο τα άτομα με κοχλιακό να βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Για τους ακούοντες θεωρούνται ασθενείς, αφού ακούνε με κάποιο ποσοστό και ο λόγος τους δεν είναι απόλυτα καθαρός. Επίσης, θεωρώ ότι ως επέμβαση, είναι επικίνδυνη λόγω της ραδιενέργειας που εισέρχεται στο κεφάλι. Το τεράστιο κόστος του καλύπτεται από το κράτος, η συντήρηση του όμως εφ’ όρου ζωής βαραίνει το άτομο και την οικογένειά του. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι η σωστή ενημέρωση από τους γιατρούς. Επίσης, οφείλω να τονίσω ότι όλο αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την εκμάθηση της Νοηματικής».

Κρίση και ισονομία

Η οικονομική κρίση, μου εξηγεί, δεν έχει επηρεάσει τους κωφούς γιατί δεν την έχουν αντιληφθεί. «Δεν υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση ώστε τα κωφά άτομα να αντιληφθούν την κατάσταση της χώρας. Τα δελτία νοηματικής δεν είναι αρκετά και δυστυχώς πολλές φορές με όχι σωστή απόδοση στη νοηματική γλώσσα, ενώ το internet παρέχει γραμμένες πληροφορίες που απευθύνονται σε αυτούς που ακούν. Οι κωφοί δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτόν τον τρόπο γραφής. Τα επιδόματα δίνονται κανονικά, οπότε δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να αγωνιούν».

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απογοητευτεί από τη συμπεριφορά της κοινότητας των κωφών. «Ακόμα και η Ομοσπονδία είναι απέναντι μου, δε με βοηθάει σε καμιά ενέργεια που θέλω να κάνω. Τρωγόμαστε μεταξύ μας, ψάχνουμε συνέχεια λόγους για να παρεξηγήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πρόκειται να το βάλω κάτω όμως, θα συνεχίσω να παλεύω για μια ισότιμη και ισόνομη κοινωνία».

«Χρειαζόμαστε εθελοντές στη Δρω, άτομα που ακόμα και αν δεν ξέρουν πολύ καλά νοηματική τους βοηθάμε εμείς και βρίσκουμε τον τρόπο επικοινωνίας. Δεν αφορά τους κωφούς ή αυτούς που ακούν, αυτούς που μπορούν να περπατούν ή όχι. Αφορά την κοινωνία που θα παραδώσουμε. Αφορά τον κόσμο που οραματιστήκαμε».

Η συζήτηση μας τελειώνει με λίγο περισσότερα γυμνασμένα δάχτυλα και παλάμες για μένα, αλλά κυρίως με μια ανακούφιση του δασκάλου μου κυρίου Γαλάνη, για όσα σκέφτεται και θέλει να ακουστούν. Η λάμπα αναβοσβήνει και σημαίνει πως κάποιος χτυπά το κουδούνι, αγκαλιαζόμαστε και δίνουμε ραντεβού για το Φθινόπωρο.

Δεν είμαστε διαφορετικοί, μας έκαναν να μοιάζουμε όμως έτσι. Τη διαφορετικότητα λοιπόν αυτή δεν την αντιμετωπίζουμε όταν την πολεμάμε, αλλά όταν δε θα μπορούμε να τη διακρίνουμε πια…

Φωτογραφίες: Παντελής Ζερβός 

. Info
ΜΚΟ-Δρω / Κιβωτός
Διεύθυνση: Αιτωλίας 3 & Μεσογείων, Αθήνα
Τηλ. : +30 210 7776213

Facebook | Website 

*Οι Αφανείς Ήρωες είναι μια ενότητα που στόχο έχει να αφουγκραστεί μια κοινωνία που ψάχνει τις ανάσες της! Με τη στήριξη και τις δικές σας προτάσεις επιχειρούμε να γνωρίσουμε όλοι μαζί ανθρώπους που συμβάλλουν χωρίς κανένα προσωπικό όφελος στο να κάνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους καλύτερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη συσπειρώντας κι άλλους στον ίδιο σκοπό. Βοηθήστε μας να τους αναδείξουμε για να ακουστούν σε μια χώρα βαρήκοη. Στείλτε μας την πρότασή σας για τον επόμενο Αφανή Ήρωα στο info@provocateur.gr.