Βασικά αυτό που θα διαβάσεις ΔΕΝ είναι μια λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις. 

Όπως επίσης ΔΕΝ είναι ένας δογματικός κατάλογος που οφείλεις να ακολουθήσεις κατά γράμμα. Μακριά από εμάς αυτά.

Νταβατζιλίκια για το τι κουμάντα θα κάνεις στις διακοπές σου και το πώς θα περάσεις τις ομορφότερες ημέρες του χρόνου, δεν χρειάζεσαι. Έχει να κάνει καθαρά με εσένα και με τα γούστα σου. Δεν μπορεί να τη βρίσκουμε όλοι με τα ίδια, ούτε να έχουμε κοινές αντιλήψεις για τα πάντα. 

ΑΛΛΑ!

Υπάρχουν κάποια πράγματα, που από τις όποιες εμπειρίες κουβαλάμε, φανταζόμαστε ότι θα μπορούσαν να κάνουν πιο ποιοτικό το χρόνο εκείνο της ζωής μας που δεν τελεί εν αφθονία κι ως εκ τούτου οφείλουμε να τον σεβόμαστε περισσότερο: εκείνο των διακοπών.

Να, λοιπόν, ορισμένες σκέψεις που έχουμε και με το καλό να μας… φωτίσεις με τις δικές σου!

Παρεάκι, όχι βαβουράκι

Φανταζόμαστε πως είναι αυτονόητο το ότι δεν θέλεις να περάσεις μέρος των διακοπών σου με τσίτες, αντεγκλήσεις και στεναχώριες. Να ξέρεις, λοιπόν, πως αν έχεις κανονίσει να πας με παρέα στην οποία υπάρχει έστω κι ένας ή μία για τον/την οποίο/α διατηρείς αμφιβολίες περί της κοινής σας συνύπαρξης και παρ’ όλα αυτά αποφασίσεις να διακοπάρεις μαζί του, τότε είσαι υπεύθυνος για όλα όσα θα αντιμετωπίσεις. Μην μπεις καν σε διαδικασία να του ρίξεις φταίξιμο. Ήξερες και πριν τις διακοπές περί τίνος πρόκειται, προς τι η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτές; Οι τελευταίες είναι για καυλάντα και αραλίκι κι όχι για ψυχοδράματα και ψυχανάλυση. Το φταίξιμο όλο δικό σου που μπολιάζεις τις πιο ξέγνοιαστες μέρες σου με τοξικότητα. Λίγοι και καλοί ή ακόμη και μόνος σου… Δεν συζητάμε καν τι ισχύει αν διακοπάρεις με το ταίρι σου με το οποίο “ε να μωρέ, σκοτωνόμαστε όλη την ώρα“. Γιατί δεν έχεις χωρίσει είπαμε;

Ακίνητος

Άκουσε να δεις πώς έχει η κατάσταση με το γαμίδι που ονομάζεται κινητό. Ας μην κοροϊδεύομαστε, δύσκολα μπορούμε να την παλέψουμε χωρίς αυτό. Αποτελεί κομμάτι του εαυτού, της εργασίας, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσής μας. Αλλά, ρε διάολε, όλα αυτά ισχύουν καλώς για τις ημέρες της κανονικότητας, εκείνες που είμαστε βουτηγμένοι στο τριπάκι της καθημερινότητας ΚΑΙ ΟΧΙ για τις αντίστοιχες που θέλουμε να γυρίσουμε τα μυαλά και να αδειάσουμε τις ψυχές μας. Ας το δούμε σαν πρόκληση κι ας το αφήσουμε την πρώτη μέρα στο ξενοδοχείο όταν θα πάμε για το πρώτο μπάνιο ή όταν θα βγούμε να δοκιμάσουμε λίγο αλκοόλ το πρώτο βράδυ. Δεν παίζει να μην μας αρέσει αυτό που θα νιώσουμε. Γιατί έτσι πάει: όταν δεν κολλάς σε μια οθόνη, νιώθεις! 

Ξεφυλλίζοντας επιτέλους

Όλο το χρόνο κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, σε φάση δεν έχουμε χρόνο να ανοίξουμε κανά βιβλίο. Και στις διακοπές που ο χρόνος είναι άπλετος κάνουμε τις πάπιες επανεφευρίσκοντας δικαιολογίες. Προσπάθησε να χωρέσεις στο σάκκο σου ένα βιβλίο, ένα οποιοδήποτε βιβλίο, ας είναι και Χρυσηίδα Δημουλίδου ρε άσ’ το κάτω που σου λέμε. Χρόνο για να διαβάσεις, θα βρεις: στο πλοίο, στην παραλία, όσο εκείνη θα ετοιμάζεται… Και το καλό ξέρεις ποιο είναι; Ίσως να ‘σαι τυχερός/ή και να κολλήσεις με το μικρόβιο και το Σεπτέμβριο να τρέχεις σε εκθέσεις βιβλίων και γαμηστερούς κόσμους που κρύβονται πίσω από φρεσκοτυπωμένες -και μη- σελίδες. 

Aυτονομία είναι η λέξη

Οι εξαρτήσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου πολλές. Για ποιο λόγο να μην τις “σκοτώσουμε” κατά τη διάρκεια των διακοπών μας; Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε όσο πιο αυτόνομοι γίνεται. Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπη η λέξη, αλλά μην τρελαίνεσαι, δεν μιλάμε για κάτι το φοβερό. Ένα cooler για να αράξεις στην παραλία που οι υπόλοιποι θα αποφύγουν λόγω έλλειψης καντίνας, μία ομπρέλα για να μην εξαρτάσαι από τα χρυσοπληρωμένα Κοράκια των Ακτών. Miικρά πράγματα αρκούν για να κάνεις grande διακοπές. 

Πάρ’ το αλλιώς

Και βγες από την comfort zone σου. Δεν λέμε να απαρνηθείς το “Είναι” σου και να γίνεις άλλος άνθρωπος, γιατί είμαστε βέβαιοι πως σε αγαπάς και δεν είσαι λάτρης της προσποίησης τις υπόλοιπες τριακόσιες σαράντα κάτι μέρες του χρόνου. Αλλά σίγουρα μπορείς να δοκιμάσεις εκείνη την τοπική σπεσιαλιτέ που περιέχει τις μελιτζάνες που σιχαίνεσαι. Να δοκιμάσεις κάμπινγκ ενώ είσαι του τετράστερου και πάνω. Να περπατήσεις μέχρι την τάδε παραλία ενώ ξενερώνεις με το περπάτημα. Να παρτάρεις μέχρι τα ξημερώματα τη στιγμή που είσαι συνηθισμένος να κοιμάσαι με τις κότες,. Να ακολουθήσεις τα “θέλω” της πλειοψηφίας – συγκροτώντας τη μειοψηφία – για να μη χαλάσεις το μεταξύ σας κλίμα (απλά μην το παρακάνεις). Ναι, να, να…

 

Αστεράτος

Μια και είπαμε “κάμπινγκ”… Πάρε μαζί σου μια σκηνή. Κι ας έχεις κλείσει δωμάτιο. Μια απλή σκηνούλα. Που θα χωράει την πάρτη σου και το αμόρε. Ή λίγο μεγαλύτερη αν είσαι παρεάτη/ος. Φόρτωσέ την στο πορτ μπαγκάζ, βρες ένα μέρος στο νησί (ή όπου καταλήξεις τέλος πάντων) στο οποίο το “κλικ” θα ΄ναι παραπάνω από εκκωφαντικό. Και στήσ’ την. Για ένα μερόνυχτο έστω. Δεν δαγκώνει, δεν θα ταλαιπωρηθείς. Είναι ωραία κάτω από τα αστέρια αρκεί να έχεις καβατζώσει αντικουνουπικό.  

Σαν πολλά δεν στα ‘παμε;

Για δώσε μας κι εσύ τώρα τα φώτα και τις προτάσεις σου…