Η τρέλα των γιορτών κοντεύει να τελειώσει, το ίδιο και τα ξενύχτια, η υπερφαγία και τα πιόματα. Και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχουμε πρώτο στόχο στη λίστα μας να τρεφόμαστε πιο υγιεινά για να χάσουμε εκείνα τα κιλά, που και καλά είναι των Χριστουγέννων, αλλά βαθιά μέσα μας ξέρουμε, αγαπημένε μου Προβοκάτορα, ότι τα κουβαλάμε καιρό τώρα…

Είσαι μέσα; Το Provocateur σου παρουσιάζει τη λίστα με τα κορυφαία, δοκιμασμένα – όχι από εμάς wink– tips, για να ξαναβρείς τον παλιό, καλό, όμορφο εαυτό σου.

1. ΑΛΚΟΟΛ | Πατάμε «φρένο» στο αλκοόλ. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ κάνει κάποια στιγμή τη ζυγαριά να αναστενάζει. Σκέψου ότι ένα γενναίο ποτήρι κρασί έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα παγωτό Cornetto (228 δηλαδή). Οπότε, αν σε ενδιαφέρει να χάσεις βάρος, κόψε το πιοτί, που έλεγε και η γιαγιά μου η Κούλα. Αν δεν αντέχεις, προτίμησε να πιεις μια τίμια βότκα, με 56 θερμίδες η δόση.

Πίνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε, αλλά και τσάι και άλλα ροφήματα βοτάνων. Οι διαιτολόγοι το λένε και το ξαναλένε. Το νερό μας ενυδατώνει, μας βοηθά στη χώνεψη, μας κόβει την όρεξη και έχει μηδέν θερμίδες. Ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Επίσης, αν νομίζεις ότι πεινάς, ίσως απλά να διψάς.

3. ΣΑΛΑΤΕΣ | Τρώμε περισσότερη σαλάτα με λιγότερο λάδι (ξέχνα τις… «παπάρες»). Τα έχουμε ξαναπεί. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινές επιλογές, που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Την επόμενη φορά μην σνομπάρεις την πρασινάδα. Είναι για το καλό σου.

Περπατάμε όσο μπορούμε. Παρκάρουμε μακριά ή, ακόμη καλύτερα, ξεχνάμε το αυτοκίνητο και πάμε με «πεζό 2». Γενικά καίμε θερμίδες με την άσκηση και ιδρώνουμε για καλό σκοπό. Ξέχνα τις ετήσιες συνδρομές στα fancy γυμναστήρια. Φόρα τα ακουστικά σου και ξεκίνα περπάτημα στη γειτονιά σου.

5. Τρώμε συχνά | Τα πολλά, μικρά γεύματα ανά τρίωρο (σαν τα μωρά ένα πράγμα) κρατάνε τη γλυκόζη στο αίμα σε ασφαλή επίπεδα, ρυθμίζουν τη λαιμαργία και χαρίζουν ενέργεια.

6. Πού και πού «κλέβουμε» | Επειδή σχεδόν σε κανέναν δεν αρέσει να έχει συνεχώς πρόγραμμα στο φαγητό (είναι κι αυτό μια απόλαυση διάολε), δεν βλάπτει να παρεκτρεπόμαστε κάποιες φορές. Φίλεψε τον εαυτό σου με μια λιχουδιά, κάποια στιγμή που θα τη ζηλέψεις, και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε παχύνει.

Μέτρα ως το 10. Την επόμενη στιγμή, που θέλεις να πέσεις με τα μούτρα στο βάζο με τη μαρμελάδα, στην πραλίνα φουντουκιού ή στην πίτσα, ΑΝΑΣΑΝΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΩΣ ΤΟ 10. Αργά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λιγούρα φεύγει, όσο γρήγορα έρχεται.

Χαλάρωσε. Το stess eating είναι ένα πρόβλημα της εποχής. Μάθε να κάνεις διαχείριση του στρες, κάνοντας κάποια πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως μια βόλτα, ένα βιβλίο, γιόγκα ή ό,τι άλλο θέλεις (είμαι σε ανάλογη διαδικασία και νομίζω γίνεται δουλίτσα).

9. Βάλε εφικτούς στόχους | Μην περιμένεις θαύματα. Ένα βήμα τη φορά και μικροί στόχοι που μπορείς να καταφέρεις, συμβάλλουν σε σταδιακό αδυνάτισμα, που διαρκεί περισσότερο.

Το μέγεθος μετράει. Ω ναι! Οι μικρότερες μερίδες είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας. Δεν εννοώ να ζυγίζεις τι θα τρως. Αλλά πώς θα σου φαινόταν αν έτρωγες σε μικρότερο πιάτο; Μια, ακόμη, έξυπνη λύση είναι να υπολογίζεις τις μερίδες σου, με βάση το μέγεθος της παλάμης σου. Ό,τι περισσεύει, άστο έξω.

Να είσαι αισιόδοξος. Εμείς εδώ στο Provocateur έχουμε την αισιοδοξία σημαία μας. Και να, που η θετική σκέψη βοηθά και στην απώλεια των κιλών. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνδέεται άμεσα με την υπερφαγία. Από την άλλη, μην αγοράζεις ρούχα δύο νούμερα μικρότερα, ελπίζοντας κάποια στιγμή να χωρέσεις.

Πάμε γερά! Και θυμήσου: Αν παρεκκλίνεις μια φορά, μην τιμωρήσεις τον εαυτό σου. Υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα, για μια φρέσκια αρχή.