Λοιπόν. Η κατάσταση έχει ως εξής. Γέμισε ο τόπος λαμπιόνια και χρυσόσκονη, οι διαφημίσεις παιχνιδιών σε βάζουν στο τριπάκι της αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα κι εσύ απλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΙΑ μια από τα ίδια.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, ώστε αυτές οι γιορτές από ‘δω και στο εξής να έχουν τη δική σου σφραγίδα και να περάσεις καλά;

.Καμία παράδοση!
Από πού κι ως πού, δηλαδή, να συνεχίσεις να τρως γαλοπούλα, όταν δεν σου αρέσει; Επειδή είναι trendy; Όχι φίλε Προβοκάτορα, δεν είσαι τέτοιος εσύ. Μπορείς να φας μπέργκερ, σούσι ή κοκκινιστό με μακαρόνια και να το καθιερώσεις κιόλας. Συνηθίζεις να σαπίζεις στον ύπνο ανήμερα τα Χριστούγεννα; Ξύπνα νωρίτερα και πήγαινε να φας έξω πρωινό. Είτε είναι ένα λουκούλειο brunch, είτε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στο παγκάκι παρέα με τον σκύλο σου, φρόντισε να το απολαύσεις.

.Christmas on screen
Εντάξει, εννοείται ότι αυτές οι γιορτές είναι η καλύτερη φάση για τα παιδιά, με τα δώρα, τις βόλτες και τα συναφή, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να κάνουν κι άλλα πράγματα, εκτός από το να βγάζουν ισολογισμούς για τα λεφτά που χαλάσανε και φέτος. Προσωπικά, θα ξανάβλεπα ευχαρίστως το «Love actually» ή άλλες γιορτινές κομεντί. Αν, πάλι, βγάζεις σπυριά με τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες, να ευχαριστείς τα αγόρια του Provocateur που έχουν να σου προτείνουν τις καλύτερες εναλλακτικές.

.Ζήτω ο παλιμπαιδισμός!
Σου αρέσει να διακοσμείς κέικ και μπισκότα με μινιατούρες Ρούντολφ, ελατάκια και ζαχαρόπαστα; Κάν’ το. Σου αρέσει να τραγουδάς και να χορεύεις με τρέλα, σαν να μην υπάρχει αύριο; Μην κωλώσεις φίλε μου, κάντο. Εμένα μου αρέσει να ξεδίνω, μέρες που είναι, με ΑΥΤΟ. ΝΕ ΤΙ?

.Κάνε σου ένα δώρο
Αν ήσουν ένας τίμιος Προβοκάτορας όλη τη χρονιά, που ήσουν, δεν το συζητάμε, τότε σου αξίζει ένα δώρο. Μπορεί να είναι από ένα βιβλίο (τόσες ιδέες σου δώσαμε όλη τη χρονιά), ένα ζευγάρι παπούτσια που «ζαχαρώνεις» εδώ και καιρό ή, απλά, να αλλάξεις εκείνη τη λάμπα στο μπάνιο, που σε αναγκάζει να πλένεσαι… ρομαντικά χωρίς να είσαι ρομαντικός. Εντάξει, αυτό το τελευταίο μπορεί να ακούγεται -και να είναι- βαρετό, αλλά θα σε απαλλάξει από το περιττό στρες και θα αισθανθείς σίγουρα καλύτερα.

.Πάρε τον χρόνο σου
Πάτα pause και χάρισε στον εαυτό σου 20-25% παραπάνω χρόνο για να κάνεις ό,τι είναι να κάνεις. Απλοποίησε τις διαδικασίες και κάνε φέτος τη διαφορά, μαγειρεύοντας λιγότερα πιάτα για τους καλεσμένους σου. Άσε τους τελευταίους να φέρουν τα επιδόρπια στο δείπνο, για να μην ασχοληθείς ΚΑΙ με τη ζαχαροπλαστική. Εκμεταλλεύσου το χρόνο που θα κερδίσεις έξω από την κουζίνα κι απόλαυσε ένα μασάζ, κάνε ένα πεντικιούρ, βγάλε τα γούστα σου, χα-λά-ρω-σε!

.Μη χολοσκάς
Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να είναι όλα τέλεια. Όμως είναι βέβαιο ότι κάτι θα πάει ΠΑΝΤΑ στραβά. Μια στραβοχυμένη μους, η τρελή κίνηση στους δρόμους, η καθυστέρηση στα δρομολόγια, ένα δώρο–φιάσκο… Μην απογοητεύεσαι, αυτά είναι στο πρόγραμμα κι ο σωστός ο Προβοκάτορας δεν χαμπαριάζει και δεν χολοσκάει με την πρώτη στραβή. Βάλε στην άκρη τις υψηλές προσδοκίες και φρόντισε να το απολαύσεις με τον δικό σου, μοναδικό τρόπο. Δίπλα σου αυτές τις ημέρες θα έχεις πρόσωπα που αγαπάς και σε αγαπούν. And Nothing Else Matters…