Όσων χρόνων κι αν είσαι, ο χωρισμός πληγώνει. Ακόμη κι αν εσύ είπες το «Τέρμα». Και, είτε το θέλεις είτε όχι, πάντα θα θυμάσαι το πρόσωπο που σου τσάκισε την καρδιά.

Όμως πρέπει να με πιστέψεις. Όσο κι αν πέφτεις στα πατώματα, παίρνεις με απόκρυψη, κάνεις «παρακολούθηση», πίνεις, καπνίζεις, τρως τον άμπακο κι ακούς καψουροτράγουδα, πιστεύοντας ότι δεν θα τη βγάλεις καθαρή κι ότι η ζωή σου, πια, δεν έχει νόημα, η αλήθεια είναι ότι όλα περνάνε. Αφήνουν σημάδια, ναι. Αλλά περνάνε. Γρήγορα; Όχι. Αλλά κάποια στιγμή περνάνε.

Γι’ αυτό διάβασε τι πρέπει να θυμάσαι στο εξής, αφού σκουπίσεις πρώτα τα δάκρυά σου: 

.Μη μεταλλαχθείς
Στην προσπάθειά σου να διαχειριστείς τον πόνο, μην γίνεις κάποιος άλλος. Μη στραβομιλάς σε όποιον σου λέει «καλημέρα», μην κάνεις πράγματα που δεν σε αντιπροσωπεύουν. Το πιο σημαντικό πράγμα που σου μένει μετά από έναν χωρισμό είναι ο εαυτός σου. Πληγωμένος, ευάλωτος και πολύτιμος. Οι στόχοι σου, οι αξίες σου, όλα αυτά που σε αντιπροσωπεύουν. Μη σκεφθείς ότι όλα αυτά δεν πιάνουν μία, επειδή κάποιος άλλος δεν τα θέλησε τελικά. Είναι οι «αποσκευές» σου, που θα σε πάνε παραπέρα.

.Όλα γίνονται για κάποιο λόγο
To γνωστό κι αγαπημένο: “Everything happens for a reason”. Όσο κι αν ονειρεύεσαι το “για πάντα”, τις στιγμές που όλα είναι τέλεια, κατά βάθος ξέρεις ότι η παρούσα σχέση σου θα έχει ημερομηνία λήξης. Κοιτάζοντας πίσω, φαντάζεσαι να ήσουν ακόμη με την πρώτη σου αγάπη; Δε λέω, φυσικά και συμβαίνει η πρώτη αγάπη να είναι και η παντοτινή. Νομίζω, όμως, ότι πρόκειται για την εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο καιρός περνάει, εξελίσσεσαι κι εσύ όπως όλοι και προετοιμάζεσαι για την επόμενη σχέση σου.

.Πρέπει να φιλήσεις πολλούς βατράχους μέχρι να βρεις τον πρίγκηπα
Αξίζει να περιμένεις την αληθινή αγάπη. Αλλά στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να ανεχτείς πολλή πλέμπα αγαπημένε μου προβοκάτορα. Δεν το λέω εγώ, η ίδια η ζωή το αποδεικνύει. Προετοιμάσου να ταλαιπωρηθείς και να υποφέρεις, μέχρι η ζωή να σε ανταμείψει με τον ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ σύντροφο της ζωής σου. Παρά τα σκαμπανεβάσματα της ερωτικής σου ζωής, η αναμονή για το καλύτερο είναι, αν μη το άλλο, ελπιδοφόρα. Άλλωστε, όπως λένε: “True love is worth waiting for”.

.Δεν είσαι μόνος/η
Μην σκέπτεσαι ότι όποιος γνωρίζεις μπορεί δυνητικά να γίνει το άλλο σου μισό. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεσαι. Μέχρι να βρεις τον άνθρωπο της ζωής σου, απόλαυσε τις σχέσεις με την οικογένειά σου, με τους φίλους σου, με τους συναδέλφους σου, πάρε και δώσε αγάπη, χαρά και στοργή. Όσο έχεις αυτούς, δεν είσαι ποτέ μόνος/η.

.Μη ντραπείς να κλάψεις
Κάθε χωρισμός είναι ένα είδος πένθους. Ζήστο, λοιπόν, για να το βγάλεις από μέσα σου. Μη ντραπείς να κλάψεις, όποτε νιώσεις την ανάγκη. Σου έχει τύχει να κλαις με αναφιλητά τη στιγμή της στέψης (όχι της δικής σου) στα καλλιστεία; Ε, εγώ το έχω κάνει. Και ήταν λυτρωτικό. 

Πάρε παράδειγμα τον τύπο στο cover (εξώφυλλο) του άρθρου wink

.Αποδέξου τα συναισθήματά σου
Κόντρα στο ρεύμα της κουλ απάθειας για τα όσα γίνονται, θεωρώ πολύ γενναία πράξη την αποδοχή των συναισθημάτων. Τουλάχιστον εσύ ρίσκαρες, ερωτεύτηκες, εμπιστεύτηκες, έδωσες το είναι σου για έναν άλλο άνθρωπο. Διότι το να ερωτευθείς, φίλε μου προβοκάτορα, θέλει κότσια και το να ξεγυμνωθείς συναισθηματικά, την ώρα που οι υπόλοιποι κρυφομαραζώνουν και παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα, κάνει καλό στην υγεία σου.

.Μη ζεις στη σκιά
Είσαι πολλά περισσότερα από το ένα μισό μιας πρώην σχέσης. Έχεις πολλά χαρίσματα και πλεονεκτήματα, αξίζεις πραγματικά, όπως όλοι μας. Το να είσαι μέρος μιας σχέσης δεν είναι το μόνο που σε ορίζει και κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει τα καλά σου στοιχεία, ό,τι κι αν γίνει. Γιατί, πολύ απλά, όλα αυτά είσαι ΕΣΥ.

.Σκέψου το σαν το κεφάλαιο ενός βιβλίου
Στο βιβλίο της ζωής σου ο/η πρώην είναι μία σελίδα ανάμεσα σε δεκάδες κεφάλαια. Οπωσδήποτε σημαντική σελίδα, αλλά η πλοκή της ιστορίας σου δεν εξαρτάται μόνο από αυτή τη σελίδα. Το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» έρχεται μέσα από αγώνες και ταλαιπωρίες, για να είσαι σε θέση να το εκτιμήσεις και να παλέψεις γιαυτό.