ΠΡΟΣΟΧΗ! Το θέμα που ακολουθεί δεν είναι για αμετανόητους εργένηδες.

Από μακριά ένας ευτυχισμένος γάμος, το «και ζήσαν αυτοί καλά», δείχνει σαν ένα όμορφο love story, σαν αυτά που βλέπουμε στο σινεμά ή διαβάζουμε στις νουβέλες. Σαν να λέμε γάμος «ποιητική αδεία». Στον σκληρό κόσμο η ανθρώπινη ευτυχία θέλει δουλειά πολλή και σίγουρα η καθημερινότητα δεν είναι μονίμως στρωμένη με ροδοπέταλα. 

Μπορεί να στο χαλάσω, αλλά ο γάμος δεν είναι το ταξίδι του μέλιτος στο Μπαλί. Είναι η τέταρτη μέρα των 30+ κοινών διακοπών. Ούτε είναι η πρώτη φωλίτσα κοινή στέγη, αλλά το βραδινό γεύμα σε αυτό το σπίτι για 1.234η φορά. Όσο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αυτή κι αν δεν είναι αντιπροσωπευτική ενός ευτυχισμένου γάμου (παρόλο που προσωπικά παντρεύτηκα στις 14 Φεβρουαρίου. Πέστε να με φάτε! Ως γνωστόν, ό,τι κοροϊδεύεις, το λούζεσαι). 

Οι ειδικοί απεφάνθησαν. Γάμος είναι μια «συνηθισμένη Τετάρτη» (ας είναι και Πέμπτη και Σάββατο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί).

Pardon me? Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι σημασία έχει να περνάς καλά με το άλλο σου μισό κάθε μέρα. Και οι «πεταλούδες στο στομάχι»; Τα καυτά φιλιά στη βροχή; Τα ερωτόλογα, τα χαραγμένα στη νωπή άμμο του καλοκαιριού; Το σεξ δυο φορές την ημέρα; Όλα αυτά δε σημαίνουν τίποτα; 

Αν θέλεις να περάσεις 4.745 μέρες ευτυχίας στο πλάι κάποιου, διάβασε τις 3 βασικές κινήσεις, που έκανα κι εγώ. 

1. Να είσαι πρώτα απ’ όλα φίλος
Σου έχει τύχει να περνάς τόσο τέλεια με τους φίλους σου, που να μη θέλεις να «ξεκολλήσεις»; Αν ναι, έχουν περάσει το «Κυκλοφοριακό Τεστ». Τώρα σκέψου. Αν πρέπει να γυρίσεις το amore σπίτι του με το αμάξι και προσεύχεσαι στον Θεό της Κίνησης της Πειραιώς να πήξετε, για να περάσετε λίγο, ακόμη, χρόνο μαζί, τότε είναι φως φανάρι ότι γουστάρεις τρελά κι ότι έχεις πολλές πιθανότητες να περάσεις όμορφα με το αντικείμενο του πόθου σου ξανά και ξανά. Ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια… 

Τι είναι το «Κυκλοφοριακό Τεστ»; Αυτό:

.Να σου κάνει «κλικ» η αίσθηση του χιούμορ του/της. Κανείς δεν θέλει να περάσει 13 χρόνια ψεύτικου ή καθόλου γέλιου.

.Να το διασκεδάζεις. Και κάθε στραβή να είναι αφορμή για χαβαλέ. Η καθυστέρηση της πτήσης, η διακοπή ρεύματος στο σπίτι, το φαγητό που κάηκε, το μποτιλιάρισμα. Ο Αλέξανδρος κι εγώ αυτοσαρκαζόμαστε και, γενικά, γελάμε πολύ. Υπάρχει καλύτερο αφροδισιακό;

.Να σέβεσαι τον τρόπο σκέψης του/της. Είναι ο μόνος τρόπος να νιώσεις άνετα και να μιλήσεις για όλα εκείνα που σε απασχολούν κάθε μέρα, να λες ό,τι σου κατέβει κι ό,τι σου τη δίνει, χωρίς να αγχώνεσαι ότι ο άλλος θα σε παρεξηγήσει. Και να ακούς τη γνώμη του/της χωρίς ζοχάδες -η απόλυτη λύτρωση.

.Να έχεις κοινά ενδιαφέροντα. Μην απαρνιέσαι αυτά που σου αρέσουν για να είσαι αρεστός. Βρες κάτι που να αρέσει και στους δυο σας να κάνετε μαζί στον ελεύθερο χρόνο σας και βρες χρόνο να κάνεις πού και πού και τα δικά σου. Θα πάμε μαζί για ποδήλατο και για φαγητό, θα πάω μόνη ή με τις φίλες μου για ψώνια και μασάζ.

2. Να νιώθεις «σαν στο σπίτι σου»
Αν κάποιος σου έλεγε ότι θα περάσεις ένα hard core 12ωρο, καθισμένος σε μια καρέκλα ακίνητος, το πρώτο που θα σκεφτόσουν είναι «WTF» «Πρέπει να είμαι άνετα!». Έτσι και στη σχέση, που σκοπεύεις να κρατήσει πολύ. Πρέπει να νιώθεις άνετα. Διότι η αίσθηση «δυσφορίας» ανάμεσα σε σένα και στο ταίρι σου μπορεί να γίνει πηγή δυστυχίας. Το να νιώθεις στη σχέση «σαν στο σπίτι σου» σημαίνει ότι νιώθεις ζεστασιά, ασφάλεια, ότι είναι ok να είσαι εσύ. 

Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται:

.Εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τα μυστικά δηλητηριάζουν τη σχέση. Υψώνουν ένα τείχος και, κακά τα ψέματα, κανείς δεν θέλει να ζήσει 13 χρόνια ανησυχώντας ότι θα αποκαλυφθεί το ψέμα του. Οι υποψίες «συγκρούονται» με την έννοια «σπίτι». Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί μία παράλληλη σχέση δεν ενδείκνυται.

.«Χημεία». Με την αγαπημένη/ο σου πρέπει να εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος. Κι αυτό να γίνεται αβίαστα και φυσικά. Αλλιώς κουράζεσαι. Όχι;


.Δέξου τα ελαττώματά της/του.
That’s a classic. Όλοι έχουμε ελαττώματα. Ναι. Ακόμη κι εκείνη που φαντάζει τέλεια στα μάτια σου, σίγουρα έχει κάτι, που, σε δεδομένη στιγμή, θα στη σπάσει. Κάποια στιγμή η κατάληψη στο μπάνιο, η αργοπορία στο ραντεβού, οι ήχοι που κάνει όταν κοιμάται, η μωρουδιακή ομιλία (θες κι άλλα;), παύουν να είναι χαριτωμένα και γίνονται αιτίες μικροκαβγάδων. Ο Αλέξανδρος, ας πούμε, φρικάρει, κάθε φορά που του «κλέβω» νοστιμιές από το πιάτο του.

Μη στέκεσαι με τον μεγεθυντικό φακό σχολιάζοντας τα ελαττώματά της/του. Προσωπικά, όταν βράζω από τα νεύρα μου για κάτι που είπε, προσπαθώ να σκέφτομαι: «Όλοι έχουμε ελαττώματα. Αυτά είναι της αγάπης μου και αποτελούν μέρος του… πακέτου, αν θέλω να γεράσουμε μαζί».

.Θετικά vibes. Θυμηθείτε ότι, πλέον, είστε μέρος της δυάδας. Κι ότι κάθε μέρα μετράει. Οπότε πρέπει η «αύρα» της σχέσης να είναι θετική. Ο Αμερικανός ειδικός επί των σχέσεων, ο John ο Gottman, διαπίστωσε από μελέτες ότι τα ζευγάρια που για κάθε αρνητική κατάσταση έχουν λιγότερες από 5 θετικές αλληλεπιδράσεις (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) πάνε γραμμή για διαζύγιο σε λίγα χρόνια. Αν έχεις χωρίσει ήδη, σημαίνει ή ότι δεν έχεις θετικά αντίβαρα ή ότι απλώς έχεις 4 😉

3. Να αποφασίσεις να είσαι καλός στον γάμο
Ο γάμος είναι συνεταιρισμός, λέει η θεία μου η Ελένη. Όπως σε μια εταιρία συνεργάζεσαι ισότιμα με τον άλλο και ο κοινός σας στόχος είναι να πάει καλά, έτσι και στον γάμο. Πρέπει αμφότεροι να προσπαθήσουν να τον κάνουν να πετύχει. Και να βάλουν κατά μέρος τους εγωισμούς, δυσκολάκι, ξέρω. Αλλά όπως όλα, έτσι και οι σχέσεις ζωής απαιτούν προσπάθεια.

Τα προσόντα που πρέπει να έχεις για να μάθεις να είσαι καλός στον γάμο:

.Επικοινωνία. Ζώντας στην εποχή της επικοινωνίας, το να ακούμε συνεχώς ότι η επικοινωνία είναι απαραίτητο συστατικό για μια υγιή, μακρόχρονη σχέση, είναι, αν μη τι άλλο, βαρετό. Κι όμως. Έρευνα για τα διαζύγια έδειξε ότι οι χωρισμένοι την έχουν πρώτη στη λίστα με τα do’s στην επόμενη σχέση.

.Ισότητα. Η δυναμική της ισορροπίας είναι εύθραυστη στις σχέσεις και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Αν στις συζητήσεις πάντα υπερισχύει η γνώμη του ενός, αν ο ένας «πνίγει» τον άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα.

.Καλοί τσακωμοί. Όχι και τόσο οξύμωρο, όπως διαβάζεται. Οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι. Αλλά αν ξέρεις να τσακώνεσαι «καλά», αν, δηλαδή, σέβεσαι τον άλλο και τον ακούς με ηρεμία να διαφωνεί μαζί σου, τότε η ένταση εκτονώνεται, το χιούμορ νικά την κατήφεια και το σεξ απογειώνεται –αλλά αυτό, φαντάζομαι, το έχεις ακούσει. 

Τι βγαίνει τελικά από όλα αυτά; Αν θυμάσαι ότι κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της και ότι ο βαθμός της δεν μπορεί να είναι σε όλα Α, τότε έχεις ελπίδες στη μακρόπνοη ευτυχία. Και θυμήσου. Όλα γίνονται για τη «συνηθισμένη Τετάρτη». 

Είμαι η Βίκυ, μετράω 4.745 μέρες και είμαι καλά.