Μπορεί να κυκλοφορούν πολλά εγχειρίδια με συμβουλές για να είσαι πετυχημένος επαγγελματικά, αλλά, κακά τα ψέματα. Στην Ελλάδα ενόψει του 2016, με την ανεργία να «χτυπάει κόκκινο», χρειάζεσαι κάτι πιο πρακτικό για να τη βγάλεις καθαρή και όχι μόνο να κρατήσεις τη δουλειά σου, αλλά να αναδειχτείς στο αστέρι της εταιρίας.

Για να δούμε, λοιπόν, τι κοινό έχουν οι πετυχημένοι και παραγωγικοί άνθρωποι;

1. Ξυπνούν νωρίς
Ναι, ξέρω ότι τώρα που ξεκίνησαν οι πρώτες ψύχρες, η ιδέα να κουκουλωθείς στα ζεστά για λίγο ακόμα είναι άκρως δελεαστική. Όμως τι θα έλεγες να σηκωθείς νωρίς το πρωί, για να «αδράξεις τη μέρα»; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μην χαζοξενυχτάς βλέποντας ταινίες ή σερφάροντας ανελέητα ως τα ξημερώματα. Πέσε για ύπνο μια λογική ώρα. Την άλλη μέρα θα έχεις ενέργεια στο maximum και θα είσαι άκρως παραγωγικός. Πάρε παράδειγμα τον CEO της Apple, τον Tim τον Cook. Αυτός, που λες, τα πρώτα emails τα στέλνει στις 4.30 το πρωί. Στις 5 θα τον βρεις στο γυμναστήριο. Ζήτω η τρέλα! Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το πρωί στο γραφείο έχει ησυχία, μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα και να βγάλεις μπόλικη δουλειά. 

2. Κρατούν τις υποσχέσεις τους
Η επιτυχία χτίζεται μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και είναι σημαντικό να κρατάς τον λόγο σου, έστω κι αν πρόκειται για κάτι μικρό κι ασήμαντο. Έτσι κάνουν οι leaders. Είναι, ας πούμε, η σειρά σου να αλλάξεις τη μποτίλια με το εμφιαλωμένο νερό; Κάντο με συνέπεια και χωρίς να αγκομαχείς. Οι άνθρωποι που τηρούν τις υποσχέσεις τους, εμπνέουν εμπιστοσύνη στους γύρω τους.

3. Ξέρουν να λένε ιστορίες
Μην ξεθαρρεύεις. Με αυτό δεν εννοούμε απαραίτητα να αρχίσεις να περιγράφεις δυνατά προς πάσα κατεύθυνση πώς μέθυσες το προηγούμενο βράδυ. Απλά η ευχέρεια λόγου και η δυνατότητα να αφηγείσαι θεωρούνται προσόν στις μεγάλες εταιρίες. Σκέψου το. Οι άνθρωποι δεν συγκινούμαστε από μία παρουσίαση σε power point, αλλά από ιστορίες που μας κατακλύζουν με συναίσθημα. Κι αν έχεις υψηλούς επαγγελματικούς στόχους, θυμήσου: Οι επικεφαλής χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που «κολλάνε» στο μυαλό και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους υπόλοιπους.

4. Ξέρουν να ηγούνται
Είναι γνωστές οι διαφορές ανάμεσα στο αφεντικό και στον ηγέτη. Το αφεντικό δίνει διαταγές, είναι άτεγκτο, φροντίζει να μη δίνει θάρρος στους υφισταμένους του και καλλιεργεί σκόπιμα ένα αίσθημα αβεβαιότητας. Ο ηγέτης μιλάει στην «ομάδα», εμψυχώνει, επιβραβεύει, χωρίς να έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, σηκώνει κι ο ίδιος τα μανίκια και δουλεύει πολύ, έχοντας όραμα. Διάλεξε ποιος θέλεις να είσαι.


5. Αποδέχονται τα λάθη τους
«Ουδείς άσφαλτος» που είπε κάποτε και η κοσμαγάπητη λαϊκή αοιδός. Το νέο μοντέλο των επιτυχημένων και παραγωγικών εργαζόμενων θέλει να παραδέχεσαι τις αποτυχίες σου και να τολμάς να ζητάς συγνώμη, όταν νιώθεις την ανάγκη. Κάποτε η παραδοχή του λάθους ισοδυναμούσε με αδυναμία. Όχι πια. Η λαϊκή σοφία έχει τοποθετηθεί σχετικά. «Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται». Παραδείγματα επαγγελματικά πετυχημένων ανθρώπων αποδεικνύουν ότι πρέπει να αποτύχεις πολλές φορές για να τα καταφέρεις σε κάτι.

6. Δεν παραμυθιάζονται
Τώρα μπήκαμε «στο ψητό». Ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς. Είσαι πράγματι παθιασμένος με αυτό που κάνεις ή έχεις αυταπάτες; Μπορώ να δω τι σκέφτεσαι. Και συμφωνώ. Σε μια χώρα που παλεύει να ορθοποδήσει, λίγοι, πια, είναι εκείνοι που κάνουν μια δουλειά που πραγματικά τους ευχαριστεί και είναι προτεραιότητά τους. ΟΚ. Το θέμα είναι να ξέρεις μέσα σου την αλήθεια, να είσαι ειλικρινής και τίμιος με τον εαυτό σου. Να εκτιμάς τις καταστάσεις και να μην παραμυθιάζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να είσαι παραγωγικός και πετυχημένος, ακόμη κι αν δεν κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου.

7. Δεν κωλώνουν. Ρώτανε 
Κάποτε, σε μια συνέντευξη τύπου για ένα σπάνιο νόσημα, ένας καθηγητής μου είπε: «Δεν υπάρχει χαζή ερώτηση». Και ξεθάρρεψα. Και τον τρέλανα στις ερωτήσεις. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία… Όποιος ρωτάει μαθαίνει. Και στην εργασιακή «ζούγκλα», που καλούμαστε να επιβιώσουμε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, οι ερωτήσεις φέρνουν νέες πιθανότητες, σε κάνουν να βλέπεις με άλλο μάτι τα όποια προβλήματα και αποκαλύπτουν τον βαθύτερο, ευφάνταστο και δημιουργικό εαυτό σου (το παρατράβηξα, αλλά εντάξει, νομίζω κατάλαβες τι θέλω να πω).

8. Κάνουν διάλειμμα
Κάνε έναν περίπατο να ξεπιαστείς, βγες για τσιγάρο, πάρε βαθιές ανάσες, κλείσε για λίγα λεπτά τον υπολογιστή και χαμήλωσε το κινητό (μη σκιάζεσαι, για λίγα λεπτά είπαμε!), αστειέψου με τον διπλανό σου. Με λίγα λόγια «ξεκαλωδιώσου» και κάνε ένα διάλειμμα. Αν, δε, έχεις την πολυτέλεια να κάνεις διαλείμματα τακτικά, τότε και τον εγκέφαλό σου ξεκουράζεις και πιο ωραίες ιδέες έχεις και, γενικά, είσαι ο καλύτερος του χωριού. Ακόμη να σηκωθείς;

9. Οργανώνονται
Τι να σου κάνει κι ένα μυαλό χειμώνα – καλοκαίρι… Ο «σκληρός» μας έχει γεμίσει και ξεχνάμε, ξεχνάμε, ξεχνάμε. Άρθρα, προτεραιότητες, απαντήσεις σε emails… Λοιπόν η οργάνωση είναι το Α και το Ω για έναν επιτυχημένο επαγγελματία. Είτε βάζοντας post it σε κάθε πιθανή κι απίθανη επιφάνεια του γραφείου, είτε κρατώντας σημειώσεις στο Filofax, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα τα κάνεις όλα, χωρίς να ξεχάσεις τίποτα.