Είναι κάποιοι που αν δεν πιουν έστω μία γουλιά καφέ το πρωί, δεν την παλεύουν καθόλου. Οι προβοκάτορες εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων και ίσως να βρίσκονται και στην κορυφή της πυραμίδας με την ανάγκη για καφεΐνη. Ωστόσο υπάρχουν θεματάκια με την κατανάλωση του καφέ καθώς δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας να πίνουμε 4 λίτρα καφέ την ημέρα.

Οπότε τι έκαναν οι προβοκάτορες. Έβαλαν τον κώλο τους κάτω και έψαξαν να βρουν τρόπους για να ξυπνάς και να μένεις ξύπνιος χωρίς να πιεις καφέ. Βρήκαν 5 και σας τους παρουσιάζουν.

1. Πάρε έναν μικρό υπνάκο 

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, το να κοιμηθείς λίγο, θα σε κρατήσει ξύπνιο όταν χρειαστεί. Δηλαδή… αν κοιμηθείς γύρω στα 25 λεπτά 6-7 ώρες πριν κοιμηθείς για βράδυ, αυτό θα συμβάλλει δραστικά στο να ξυπνήσεις χωρίς να νιώθεις κομμάτια και χωρίς να πρέπει να πιεις το Βόσπορο με καφεΐνη. Σύμφωνα με έρευνα του 2008, ένας μικρός ύπνος λίγες ώρες πριν τον κανονικό, είναι ποιοτικότερος και σε κάνει να ξυπνάς καλύτερα συγκριτικά με περισσότερες ύπνο και πρωινό καφέ. Κι όμως! Γλίτωσες το μιξεράκι το πρωί, που κάνει και κακό στα νεύρα σου. 

2. Μικρά και υγιεινά γεύματα 

Αυτό θα βοηθούσε και τη δίαιτά σου. Ειδικά αν είσαι σαν εμένα. Τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα αδρανοποιούν τον οργανισμό και ενεργοποιούν την αίσθηση της νύστας. Τα μικρά και υγιεινά γεύματα κάνουν το σώμα σου πιο δραστήριο και θα σε τσιτώσουν όσο χρειάζεται για να μη σε πάρει ο ύπνος στη δουλειά σου και μετά βρίζεις το μπος που σε έδιωξε. Επιπρόσθετα, η μεγάλη κατανάλωση νερού (ακόμα κι αν δε διψάς πολύ, πιες το δε θα σου κάνει κακό) θα σε βοηθήσει καθώς μελέτες του Tufts University έδειξαν ότι ακόμα και μια μικρή έλλειψη νερού της τάξης του 1% στον οργανισμό σου, δημιουργεί σύγχιση και  κόπωση.

3. Δες βίντεο με ζωάκια στο YouTube 

Όχι δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Τα βίντεο με γατιά-σκυλιά-κοάλα ή οποιοδήποτε χαρούμενο ζωάκι μπορεί να σου κάνει καλό. Και θα σου κάνει καλό. Σε έρευνα που συμμετείχαν 7.000 άνθρωποι που κάθε μέρα βλέπουν παρόμοια βιντεάκια διαπιστώθηκε πως αυξήθηκε η αίσθηση της εμπιστοσύνης ενώ μειώθηκε σημαντικά το στρες. Αυτό βοηθά στο να μην αυξάνεται η νύστα. Και έτσι μπορείς να συνεχίσεις να βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά χωρίς να έχεις ντάγκλες. 

4. Μάσα τσίχλα 

Είναι τόσο απλό! Μάσα την τσιχλίτσα σου και θα δεις. Ναι, είναι αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα το μάσιμα τσίχλας είναι πολύ δραστικό και καταφέρνει να σου μειώσει τη νύστα. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως η τσίχλα βοηθάει και στη μείωση του άγχους ενώ είναι ισχυρός σύμμαχος σε ώρα εξέτασης και επίσης ενεργοποιεί την κατανόηση του διαβάσματος. Έχε το νου σου μόνο μη μασουλάς σαν κατσίκι… Δεν έχει πολύ πλάκα για τους άλλους.

5. Χόρεψε ή βγες για περίπατο

Ο χορός συνοδεία μουσικής (για να μη σε περάσουν και για τρελό) και το περπάτημα είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να να κρατήσεις τον οργανισμό σου σε εγρήγορση. Οι ενδορφίνες σου παρτάρουν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο και αυξάνουν τις θετικές σκέψεις δημιουργώντας ευφορία σε σώμα και νου κάνοντάς σε να πιστέψεις ότι δε θα χρειαστεί να κοιμηθείς ποτέ. 

 

*Όλες οι έρευνες από τις οποίες αντλήθηκαν τα αποτελέσματα είναι εδώ.