Πολλές φορές, για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ζωή μας, επιλέγουμε να ακολουθούμε το σύνθετο δρόμο αγνοώντας ότι οι απλές και ορθολογικές λύσεις είναι αυτές που μπορούν να μας βγάλουν από το όποιο αδιέξοδο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, κατακλύζουν τους χώρους φιλοξενίας των διάφορων φιλοζωικών οργανισμών και συνήθως δυσκολεύονται στην εύρεση μιας ανάδοχης οικογένειας. Την ίδια στιγμή, στα επιμέρους pet shops σκύλοι, γάτες και διάφορα άλλα ζώα αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας κατά χιλιάδες. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου δεν θεωρείται πρώτη επιλογή για κάποιον που ψάχνει τη συντροφιά ενός συμπαθούς τετράποδου. Η αγορά, αντιθέτως, είναι. Κι αυτή η παγιωμένη πρακτική, πρέπει να αλλάξει.

Και κάπου εδώ έρχεται η ευχάριστη είδηση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Φοίνιξ της Αριζόνα. Εκεί όπου πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ο εξής νόμος: Κάθε σκύλος ή γάτα που πωλείται σε pet shop θα πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από καταφύγια ζώων ή από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι, θα προωθηθεί η υιοθεσία αδέσποτων ζώων και θα σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που μένουν (αναγκαστικά) κλεισμένες στα κλουβιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 2.7 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες αφήνονται στους δρόμους κι εν τέλει οδηγούνται στην ευθανασία, είτε επειδή ελάχιστοι είναι εκείνοι που σπεύδουν στα καταφύγια να να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο, είτε διότι η χωρητικότητα των χώρων φιλοξενίας δεν επαρκεί.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν σώσουν ένα αδέσποτο δεν θα αλλάξουν τον κόσμο. Η αλήθεια είναι όμως πως θα αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο του ζώου που θα υιοθετήσουν

Για εσένα που ενδιαφέρεσαι πραγματικά να βάλεις στη ζωή σου έναν παντοτινό φίλο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην ενότητα του Provocateur με τίτλο “Show Me Some Love“. Μια συνεργασία μας με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία που στόχο έχει την προώθηση του προγράμματος υιοθεσίας σκύλων του πολυσήμαντου αυτού μη κερδοσκοπικού σωματείου.