Το πογκρόμ που οργάνωσαν ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στη Λεμεσό της Κύπρο, κατά τη διάρκεια ρατσιστικής πορείας (“πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό” είχε βαφτιστεί) την Παρασκευή προκάλεσε αποτροπιασμό και σοκ τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε ολόκληρο το νησί.

Οι εικόνες των επεισοδίων ήταν πολύ σκληρές, καθώς αλλοδαποί ξυλοκοπήθηκαν, ενώ οι φασίστες προκάλεσες και εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα και επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ή ανήκουν σε αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και το ρεπορτάζ των Γιάννη Πάζουρου και Μιχάλη Σταύρου,  μια ομάδα ακροδεξιών χούλιγκαν κουκουλοφόρων μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο πεδίο τη Λεμεσό και ήταν ικανή να κάψει κάδους, να σπάσει βιτρίνες καταστημάτων, να μετατρέψει σε πεδίο μάχης τη Λεμεσό, με μια Αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τα γεγονότα, παρά το γεγονός πως ήταν ενήμερη ότι τα ακροδεξιά στοιχεία δεν είχαν πάει με τις πιο ήπιες διαθέσεις για να διαμαρτυρηθούν στη συμπρωτεύουσα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και αλλοδαποί τουρίστες, οι οποίοι τραυματίστηκαν και εγκατέλειψαν εσπευσμένα τη χώρα. Οι Αρχές προχώρησαν σε 21 συλλήψεις έως τώρα.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βίαια γεγονότα της προηγούμενης νύχτας και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες.

Λίγες ώρες μετά την ρατσιστική επίθεση, είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο στο οποίο μια μετανάστρια από το Βιετνάμ, εξομολογείται πάνω στα συντρίμμια τους καταστήματος ότι είναι μόνη της στο νησί με τα 4 παιδιά της και παλεύει καθημερινά για να τα καταφέρει και να επιβιώσει.

Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου η Ντάο να φτιάξει ξανά το κατάστημά της. Ο λογαριασμός “Μοναδικοί Άνθρωποι” ξεκίνησε crowdfunding μέσω σχετικής ανάρτησης.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

“Στο πρόσωπο της όλος ο πόνος κάθε ανθρώπου που αναζήτησε ένα καλύτερο αύριο, μία αξιοπρεπή ζωή για εκείνον και την οικογένεια του. Στο πρόσωπο της ο πόνος κάθε ανθρώπου που παλεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Στο πρόσωπο της ο πόνος κάθε ανθρώπου που δεν νιώθει ποτέ ευπρόσδεκτος όπου κι αν σταθεί. Στο πρόσωπο της ο πόνος που προκαλεί κάθε ιδεολογία που εναντιώνεται του ανθρώπου και της υπόστασης του… #monadikoianthropoi.

Η ομάδα μας κατάφερε να εντοπίσει την γυναίκα της φωτογραφίας. Την λένε Dao και επικοινωνήσαμε μαζί της ώστε να συλλέξουμε χρήματα για να στήσει και πάλι την επιχείρηση της. Θα βρείτε το link στο bio στο προφίλ μας για να στηρίξετε όσοι μπορείτε και το επιθυμείτε! ♥️”

Υπενθυμίζεται ότι Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε πως θα παράσχει οικονομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στην ίδια και στην οικογένειά της. Ήδη, αρμόδιοι, επισκέφθηκαν την γυναίκα για να διαπιστώσουν την οικογενειακή της κατάσταση και τις ανάγκες της. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, προέκυψε ότι η γυναίκα είναι πολύτεκνη με ανήλικα παιδιά, ενώ λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστη το υποστατικό, ενδεχομένως να μην είναι σε θέσει να λειτουργήσει.