Το ZenBook Pro UX580 είναι ένα πανίσχυρο σύστημα ιδανικό για δημιουργούς περιεχομένου, γραφίστες, σχεδιαστές, και όσους ασχολούνται με την επεξεργασία βίντεο. Διαθέτει ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή από άποψη hardware, ενώ το μεταλλικό φινίρισμα με σκούρο μπλε χρώμα και οι χρυσές ακμές προσδίδουν στιβαρότητα, κορυφαία ποιότητα κατασκευής σε ένα σύνολο που εντυπωσιάζει.

Δεν έχει touchpad, έχει ScreenPad

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε από το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ZenBook Pro UX580 που δεν είναι άλλο από το ScreenPad. Στο ZenBook Pro UX580 λοιπόν, η Asus καταργεί το… βαρετό touchpad και στη θέση του τοποθετεί μια έγχρωμη οθόνη αφής 5,5 ιντσών εκτοξεύοντας το multitasking στα ουράνια. Το ScreenPad διαθέτει την πλήρη λειτουργικότητα ενός touchpad, δηλαδή είναι clickable, υποστηρίζει δεξί/αριστερό κλικ, gestures (zoom, scroll κ.λπ), ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμφανίζει shortcuts εφαρμογών που έχουμε ανοιχτές στην οθόνη, ή να τρέχει widgets (αριθμομηχανή, media player, ημερολόγιο κ.λπ). Επίσης, μπορούμε να «κλείσουμε» τη λειτουργία οθόνης και να το χρησιμοποιούμε σαν σκέτο touchpad, ή να το ρυθμίσουμε ως δεύτερη οθόνη, διατηρώντας παράλληλα τις touchpad λειτουργίες του. 

Το ScreenPad διαθέτει την δική του toolbar από την οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε τις διάφορες λειτουργίες και να κατεβάσουμε πρόσθετα widgets. Ως δεύτερη οθόνη, το ScreenPad δέχεται τα δικά του wallpapers τα οποία μάλιστα μπορούμε να αλλάξουμε από τα Windows κάνοντας δεξί κλικ σε οποιοδήποτε αρχείο εικόνας. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η επιλογή Launcher που εμφανίζει μια σειρά από εικονίδια με τα οποία μπορούμε να εκκινήσουμε τις αντίστοιχες desktop εφαρμογές, ενώ ακόμα πιο χρήσιμη είναι η λειτουργία Functions η οποία εμφανίζει συντομεύσεις λειτουργιών σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα το ScreenPad Office μας προσφέρει κυριολεκτικά στα δάχτυλα χρήσιμες λειτουργίες του Word, Excel και PowerPoint, όπως αποθήκευση, μορφοποίηση, άνοιγμα κ.λπ. 

Το ScreenPad δεν είναι απλά ένα όμορφο πρόσθετο στον συγκεκριμένο υπολογιστή της Asus, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο. Οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν πολύπλοκες εφαρμογές θα το λατρέψουν αφού προσφέρει όλα τα χρήσιμα shortcuts και τις λειτουργίες που χρησιμοποιών ακριβώς εκεί που τις χρειάζονται. 

Οθόνη & Hardware

Το ZenBook Pro UX580 που είχαμε στη διάθεσή μας έχει οθόνη αφής, ανάλυσης UHD και συγκεκριμένα 3840×2160 pixels, ενώ με το προαιρετικό ASUS Pen, η οθόνη μετατρέπεται σε έναν καμβά δημιουργίας. 

Η οθόνη του ZenBook Pro UX580 διαθέτει πιστοποίηση Pantone για εργοστασιακά βαθμονομημένη ακρίβεια χρώματος και δυνατότητα 100% κάλυψης του Adobe RGB με εκπληκτική απεικόνιση χρωμάτων που μοιάζουν να πετάγονται έξω από το panel.

Το πληκτρολόγιο είναι εργονομικό, διαθέτει οπίσθιο φωτισμό με μεταβλητή ένταση, ενώ σε ότι αφορά τις θύρες επικοινωνίας, υπάρχουν δύο USB 3.0 Type-A, δύο  USB Type-C με Thunderbolt 3, μία HDMI, ενώ αντί για κανονικό SD συναντάμε έναν microSD card reader. Επίσης, υποστηρίζει 802.11ac Wave 2, όπως επίσης και Bluetooth 5.0.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, το ZenBook Pro UX580 συμπεριφέρεται σαν ένα μικρό workstation, χάρη στον εξαπύρηνο ξεκλείδωτο επεξεργαστή Intel Coffee Lake Core i9-8950HK (τα Windows 10 Pro βλέπουν 12 ολόκληρα threads) με συχνότητα λειτουργίας από 2,9GHz έως 4,8GHz, τα 16GB DDR4 RAM (μη αναβαθμίσιμη), τον 1TB SSD δίσκο και φυσικά την κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 1080 Ti. 

Συμπεράσματα

Το ZenBook Pro UX580 έχε όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει τη νέα σας μεγάλη αναβάθμιση, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι χρειάζεστε τόση ισχύ. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο σύστημα με κορυφαίο hardware και οθόνη με τα ζωντανότερα χρώματα που έχουμε δει, ενώ διαπρέπει και στον ήχο χάρη στην υποστήριξη της κορυφαίας εταιρείας στο είδος της Harman Kardon. 

https://www.youtube.com/watch?v=qJe_RIlMW0I

Πρόκειται για ένα στιβαρό μηχάνημα, με κορυφαία υλικά κατασκευής, υποστήριξη Thunderbolt 3, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φυσικά κάτι που δεν διαθέτει κανένας άλλος: Το εντυπωσιακό και εύχρηστο ScreenPad.