Σε μία θεατρική παράσταση χωρίς κοινό (ή, ίσως, τελευταία πρόβα) ο ετοιμοθάνατος Σερ Ισαάκ Νεύτων αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του στον πιστό του φίλο και βιογράφο John Conduitt: τα ταραγμένα παιδικά χρόνια, το πολιτικό σκηνικό, η φυσική φιλοσοφία, η θρησκεία, οι σύμμαχοι και οι εχθροί, οι απώλειες και οι νίκες που έθεσαν τα θεμέλια του μύθου του πιο επιφανούς φυσικού όλων των εποχών.

Το docudrama «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» είναι το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα, σε σκηνοθεσία Πάνου Ανέστη και παραγωγή Ιδρύματος Ευγενίδου. Το σενάριο έχουν γράψει ο Δημήτρης Πετάκος, Διδάκτωρ Ιστορίας των Επιστημών, ο Πάνος Ανέστης, Ιστορικός των Επιστημών και Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, και η Λήδα Αρνέλλου, Διδάκτωρ Επικοινωνίας της Επιστήμης. Τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Αναστάσιος Κ. Κατσάρης. Τα γραφικά (VFX), την καλλιτεχνική διεύθυνση και το μοντάζ επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Κόκκαλης. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Λάγκος.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, εντυπωσιακά γραφικά οπτικοποιούν τις ιδέες του Νεύτωνα, τόσο σε αυτόνομες σκηνές όσο και σε συνδυασμό με τους ηθοποιούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ντοκιμαντέρ έχουν προκύψει από ενδελεχή επιστημονική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι διάλογοι και τα γραφικά βασίζονται στα χειρόγραφα, τις επιστολές και τα δημοσιευμένα κείμενα των διανοητών!

Η ταινία διακρίθηκε σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού αποσπώντας συνολικά 5 βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Κοινού στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο σε υψηλή ανάλυση (4Κ) online εδώ:


Η επίσημη σελίδα της ταινίας στο IMDb

Και στο Facebook