Την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία στη μονάδα – ανάμεσά τους και ένα 3χρονο παιδί.

Οι οκτώ άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους, κατέληξαν λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με το στέλεχος του ιού Α(Η3Ν2). Η κλιμάκωση της γρίπης έχει αυξήσει τον αριθμό των πασχόντων, που χρήζουν νοσηλείας στην εντατική. Παράλληλα “ζωηρή δράση” έχει ο ιός και στην κοινότητα, όπως εξήγησαν παθολόγοι και μικροβιολόγοι.

Από τα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 28 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 68,5 έτη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα θύματα δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και ανήκαν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Θα περίμενε κανείς, μετά την φονική επέλαση της γρίπης πέρυσι, οπότε θρηνήσαμε πολλά θύματα, ο κόσμος να ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένος στο θέμα της πρόληψης.

Ειδικότερα τα 36 (ποσοστό 92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 6 (ποσοστό 16,7%).