Μήπως αυτό είναι ένα ακόμη πρωινό που μερικές τρίχες από το κεφάλι σου έφυγαν για πάντα από σένα και έμειναν στη στοργή του μαξιλαριού; Μήπως αυτό συμβαίνει κάθε μέρα τον τελευταίο καιρό; Ξέρουμε καλά ότι αναρωτιέσαι αν είναι “φυσιολογική” η φάση που περνάς και πού οφείλεται. Οι απαντήσεις είναι εδώ. Δώσε βάση…

Πότε η τριχόπτωση είναι «φυσιολογική»;

Για να ξέρεις, όλα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Ζητήσαμε από την Pascale Mora, Διευθύντρια Επιστημονικής Επικοινωνίας της Vichy, να μας δώσει μια γενική εικόνα. Μας είπε ότι «το 90-95 % των τριχών ενός υγιούς ανθρώπου βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης. Το υπόλοιπο 5-10 % είναι αδρανείς τρίχες που πρόκειται να πέσουν.» Η Pascale Mora, όμως μας ηρεμεί: «Ευτυχώς, ο κάθε θύλακας τρίχας λειτουργεί ανεξάρτητα από τους άλλους, έτσι ώστε να μην πέφτουν όλες οι τρίχες ταυτόχρονα!» Η διάγνωση της Pascale Mora: «Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50 έως 100 τρίχες καθημερινά. Μην πανικοβάλλεστε, λοιπόν, αν βλέπετε μερικές δεκάδες στη βούρτσα σας. Ωστόσο, αν βρίσκετε αρκετές τρίχες στο μαξιλάρι σας, το πρωί που ξυπνάτε, ή στη ντουζιέρα, τότε μάλλον χάνετε περισσότερες από ό,τι πρέπει.»

Τριχόπτωση: ο καθοριστικός ρόλος των ορμονών

Οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν σημαντική απώλεια μαλλιών, κάτι από το οποίο υποφέρουν συχνά οι νέες μητέρες. Στην πραγματικότητα, όλες οι τρίχες που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν πέσει κατά τη διάρκεια των εννέα προηγούμενων μηνών, συγκρατούνται λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης. Όταν τα οιστρογόνα μειωθούν, επιστρέφοντας τελικά στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό, οι τρίχες αυτές χάνουν την ορμονική τους σύνδεση και πέφτουν. Ωστόσο μην τρελαίνεσαι, η διαδικασία αυτή είναι προσωρινή, και συνήθως ρυθμίζεται μέσα σε λίγους μήνες. Να έχεις στον νου σου ότι και η εποχική έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τις στεροειδείς ορμόνες, κάτι που ισχύει για όλα τα θηλαστικά όχι μόνο για εμάς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τρίχες πέφτουν συνήθως το φθινόπωρο. Με τους άνδρες, όμως, τι παίζει; Εδώ, δεν πρόκειται για εποχικό φαινόμενο, αλλά για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη που επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών στους άνδρες, ευθύνεται για την αυξημένη καθημερινή απώλεια μαλλιών. Κάτι θα έχεις προσέξει μάλλον ε;

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του άγχους στην τριχόπτωση

Αχ αυτό το άγχος ρε διάολε! Μπορεί να επηρεάσει πάρα πολλά πράγματα, μέσα στα οποία βέβαια περιλαμβάνεται και η τριχόπτωση. Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ (θάνατος, διαζύγιο, σοβαρή χειρουργική επέμβαση, 7-0 από τη Γιουβέντους) μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση, ακόμη και τρεις έως έξι μήνες μετά το συμβάν. Και σε αυτήν την περίπτωση, υπεύθυνες είναι οι ορμόνες, όμως, σταδιακά, καθώς ο οργανισμός και το ηθικό ανακάμπτουν (και η ομάδα παίρνει και κανά διπλό στο τσάμπιονς λιγκ), τα μαλλιά επιστρέφουν στον κανονικό κύκλο ζωής τους.

Μην σε κάνει να τραβάς τα μαλλιά σου!

Ακόμη κι αν σου φαίνεται ότι χάνεις σημαντικό αριθμό τριχών, όσο συνεχίζεται η φυσιολογική ανάπτυξη και παραμένει σταθερή η πυκνότητα των μαλλιών σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, στο υπογράφουμε. Εντούτοις, αν η απώλεια όγκου είναι ορατή ή αν παρατηρείς ότι οι περιοχές με αραίωση κερδίζουν έδαφος, συμβουλεύσου τον φαρμακοποιό σου για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Αν η απώλεια μαλλιών είναι αιφνίδια ή σοβαρή, μην διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή ενός δερματολόγου. Εκείνος θα μπορέσει να εντοπίσει τυχόν παθολογικούς παράγοντες ή προβλήματα (έλλειψη σιδήρου, θυρεοειδικές ή ορμονικές διαταραχές, παρενέργειες κάποιων φαρμάκων…) που ίσως συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Στα εξηγούμε ωραία;