Στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ο Εσωτερικός Έλεγχος μπορεί να συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας, αναλύθηκαν οι δεξιότητες και εμπειρίες του Εσωτερικού Ελεγκτή και πως μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα εντός των οργανισμών ενώ αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών  Εσωτερικού Ελέγχου, με καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο κ. Επαμεινώνδας Χάνδρος, Επικεφαλής Internal Audit & Compliance της WIND Ελλάς, με 20ετή εμπειρία σε ελεγκτικές και οικονομικές θέσεις, μίλησε στην 3η ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «Εσωτερικός Έλεγχος σημεία ενδιαφέροντος». Στην εισήγηση του, ο κ. Χάνδρος αναφέρθηκε στο επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζει η εταιρεία θέτοντας τις διαδικασίες audit, compliance και risk κάτω από την ίδια ομπρέλα.

«Τηρώντας τα Πρότυπα και τοποθετώντας τις απαραίτητες πρόνοιες, ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί να αναλάβει ρόλους συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων οι οποίοι προσθέτουν αξία σε όλες τις εταιρείες.» υπογράμμισε ο επικεφαλής της WIND.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης της WIND, 3 γραμμές άμυνας, τα κίνητρα της εταιρείας να αναπτύξει ένα μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που διασφαλίζει τους μετόχους και τους stakeholders, τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων που προσφέρονται.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Χάνδρος, τόνισε: «Η WIND  παρ’ ότι δεν έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με κάποια νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης και δεν είναι εισηγμένη, έχει επιλέξει ένα μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο ενισχύει τη διαφάνεια προς όλους, προσθέτει αξία στην εταιρεία και διασφάλιση στους μετόχους της. Συνδυάζουμε την ευελιξία, αποδοτικότητα και  την ορθή διαχείριση κινδύνων».

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) είναι το τοπικό στην Ελλάδα Ινστιτούτο του μητρικού Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών  ΙΙΑ (International Institute of Internal Auditors)  με έδρα τις ΗΠΑ,  με περισσότερα από 170.000 μέλη σε 162 χώρες. Στις εργασίες του φετινού Συνεδρίου με τίτλο «Στοχεύοντας στην Κορυφή» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμμετείχαν περισσότεροι από 550 εσωτερικοί ελεγκτές και επισκέπτες, καθώς επίσης και 30 ομιλητές προερχόμενοι από μεγάλες εταιρίες, τον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και τη βιομηχανία.