Λίγοι αστέρες του κινηματογράφου των αρχών της δεκαετίας του 1990 ήταν τόσο αγαπημένοι από το κοινό όσο ο Ρίβερ Φοίνιξ. Διάσημος για το υποκριτικό του ταλέντο αλλά και για την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση, έμοιαζε σαν να ήταν προορισμένος για μεγαλεία.

Δυστυχώς, τα σκληρά ναρκωτικά και η νυχτερινή ζωή του Χόλιγουντ γκρέμισαν αυτό το όνειρο και οδήγησαν στον θάνατο τον Ρίβερ Φοίνιξ στις 31 Οκτωβρίου 1993, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Οι φίλοι του ήξεραν ότι ο ταλαντούχος ηθοποιός έκανε κατάχρηση ναρκωτικών, αλλά η θανατηφόρα υπερβολική δόση του προκάλεσε σοκ σε πολλούς ανθρώπους. Άλλωστε, ο ηθοποιός φαινόταν πάντα να αποφεύγει το μοιραίο την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε νηφάλιος για δύο μήνες στα γυρίσματα της ταινίας «Dark Blood» στη Γιούτα και το Νέο Μεξικό. Δυστυχώς, όταν επέστρεψε στο Λος Άντζελες στα τέλη Οκτωβρίου του 1993, άρχισε σχεδόν αμέσως μια «μαζική κατανάλωση» ναρκωτικών. Το γεγονός αυτό θα κορυφωθεί με τον θάνατό του έξω από το πασίγνωστο νυχτερινό κέντρο The Viper Room.

Εκείνη την εποχή, ο χώρος διεξαγωγής του Sunset Boulevard ανήκε εν μέρει στον Τζόνι Ντεπ. Έτσι, το συγκεκριμένο κέντρο ήταν ένα καταφύγιο για τις διασημότητες που ήθελαν να ξεφύγουν από τα φώτα της δημοσιότητας και να ζήσουν σαν απλοί άνθρωποι. Τους επέτρεψε επίσης να παίρνουν ναρκωτικά χωρίς θαυμαστές ή παπαράτσι να παρακολουθούν κάθε βήμα τους.

Αλλά ο θάνατος του Ρίβερ Φοίνιξ έριξε μια σκοτεινή σκιά στο The Viper Room, η οποία στοιχειώνει τον χώρο μέχρι σήμερα. Το να βλέπεις έναν τόσο πολλά υποσχόμενο νεαρό ηθοποιό να πεθαίνει τόσο ξαφνικά ήταν αποκαρδιωτικό, ειδικά για τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η παιδική ηλικία του Ρίβερ Φοίνιξ

Παρά τον πρόωρο θάνατό του, ο Ρίβερ Φοίνιξ άφησε τεράστιο σημάδι στον κόσμο, όχι μόνο ως ταλαντούχος ηθοποιός αλλά και ως παθιασμένος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και του περιβάλλοντος. Αλλά πριν ο Φοίνιξ μπει στο Χόλιγουντ, η ζωή του ήταν συνηθισμένη και αρκετά αντισυμβατική.

Γεννημένος στο River Jude Bottom στις 23 Αυγούστου 1970, ο Φοίνιξ πέρασε τις πρώτες του μέρες σε μια φάρμα στο Όρεγκον. Αλλά δεν έμεινε εκεί για πολύ. Οι γονείς του, Τζον Λι Μπότομ και Άρλιν Ντούνετζ, ήταν γνωστοί για τον νομαδικό τρόπο ζωής και την οικονομική τους αστάθεια. Έτσι κυκλοφορούσαν αρκετά με τον γιο τους.

Ως το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά (συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Χοακίν Φοίνιξ), ο Ρίβερ είχε ίσως την πιο μποέμ παιδική ηλικία από όλα. Δυστυχώς και τα παιδικά του χρόνια ήταν γεμάτα τραύματα.

Το 1972, οι γονείς του αποφάσισαν να ενταχθούν στη λατρεία Children of God. Με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπεργκ, η ομάδα θα γίνει αργότερα διαβόητη για την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Και ενώ η οικογένεια φέρεται να έφυγε προτού η κακοποίηση γίνει ανεξέλεγκτη, ο Ρίβερ είπε αργότερα ότι βιάστηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών ενώ η οικογένειά του ήταν ακόμα ενεργή στη συγκεκριμένη λατρεία.

Ενώ εργάζονταν ως ιεραπόστολοι για την αμφιλεγόμενη αυτή ομάδα, η οικογένεια ταξίδεψε μεταξύ Τέξας, Μεξικού, Πουέρτο Ρίκο και Βενεζουέλας. Όσο για τον Ρίβερ Φοίνιξ, έπαιζε συχνά κιθάρα και τραγουδούσε στους δρόμους για χρήματα.

Μέχρι το 1978, οι γονείς του Φοίνιξ είχαν απογοητευτεί από την ομάδα και επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύντομα άλλαξαν το επώνυμό τους σε Φοίνιξ, ασπάστηκαν τον βιγκανισμό και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Εκεί, ο Ρίβερ άρχισε να κάνει οντισιόν, κάτι που οδήγησε σε κάποιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Αλλά ήταν ο ρόλος του στην ταινία Stand By Me του 1986 που τράβηξε πραγματικά την προσοχή του Χόλιγουντ. Σύντομα, πρωταγωνίστησε σε άλλες σημαντικές ταινίες όπως το Running On Empty του 1988 και το My Own Private Idaho του 1991. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε γίνει πια σταρ του Χόλιγουντ, αν και είχε σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Πώς έφτασε στον θάνατο ο Ρίβερ Φοίνιξ

Δυστυχώς, ο θάνατος του Ρίβερ Φοίνιξ το 1993 δεν ήταν εντελώς έκπληξη. Μέχρι τότε, ο ηθοποιός ήταν ήδη κοινό θέαμα σε πάρτι που τροφοδοτούνταν από ναρκωτικά.

Εκείνη την εποχή, οι γονείς του και τα τέσσερα αδέρφια του εξαρτώνονταν πλήρως από την επιτυχία του Ρίβερ. Εν τω μεταξύ, ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι τα μικρότερα αδέρφια του θα μπορούσαν να λάβουν την εκπαίδευση που δεν μπόρεσε ποτέ ο ίδιος να λάβει. Ο κόσμος δεν ήξερε πόση πίεση ασκούσε στον εαυτό του.

Πέρα από όλα αυτά, πιθανότατα ακόμα αντιμετώπιζε τις τραυματικές του αναμνήσεις από την εμπλοκή σε μια κακοποιητική λατρεία σε νεαρή ηλικία. Ενώ σπάνια μιλούσε για τα «Παιδιά του Θεού» δημόσια, η μητέρα του ανέφερε κάποτε ότι είπε: «Είναι αηδιαστικά. Καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων».

Είτε είχε τις ρίζες του στο τραύμα, το άγχος ή τη θανατηφόρα ελευθερία της διασημότητας, ο Ρίβερ Φοίνιξ τελικά στράφηκε στην κοκαΐνη και την ηρωίνη. Και δυστυχώς, αυτά τα δύο ναρκωτικά θα σήμαιναν το τέλος του στο The Viper Room.

Τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Ρίβερ Φοίνιξ γύριζε την ταινία Dark Blood στη Γιούτα και το Νέο Μεξικό. Αλλά επειδή δεν χρειαζόταν για ένα συγκεκριμένο νυχτερινό γύρισμα, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Σλίζερ του επέτρεψε να γυρίσει στην Καλιφόρνια. «Θα επιστρέψω στην πόλη της αμαρτίας», είπε ο Ρίβερ Φοίνιξ.

Επέστρεψε στο Λος Άντζελες στις 26 Οκτωβρίου 1993. Και σύμφωνα με τον φίλο του, Μπομπ Φόρεστ, ο Φοίνιξ έμπλεξε σε ένα τεράστιο πάρτι με ναρκωτικά με τον Τζον Φρουσιάντε, τον κιθαρίστα των Red Hot Chili Peppers.

«[Ο Ρίβερ] έμεινε με τον Τζον για τις επόμενες μέρες και μάλλον δεν κοιμήθηκε ούτε λεπτό», έγραψε ο Φόρεστ στο βιβλίο του Τρέχοντας με τα τέρατα. «Η ρουτίνα των ναρκωτικών παρέμεινε αρκετά συνεπής για όλους μας. Πρώτον, καπνίστε κρακ ή ρίξτε κόκα κατευθείαν σε μια φλέβα για αυτό το ηλεκτρικό τζάγκελ του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, ρουφήξτε ηρωίνη για να πιάσετε και κατεβείτε αρκετά για να μπορέσετε να συνεχίσετε μια συζήτηση για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε ξανά τον κύκλο».

Το μοιραίο βράδυ

Το βράδυ της 30ής Οκτωβρίου 1993, ο Ρίβερ Φοίνιξ και η κοπέλα του Σαμάνθα Μάθις έφτασαν στο The Viper Room. Η Μάθις σκέφτηκε ότι ήταν εκεί μόνο για να αφήσουν τον μικρό αδερφό του και την αδελφή του. Όπως όμως έχει δηλώσει η ίδια «Όταν φτάσαμε, μου είπε:” Ω, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που παίζουν μουσική απόψε στο κλαμπ που θέλουν να παίξω μαζί τους -σε πειράζει;».

Αυτή δε συμφωνούσε. Πίστευε ότι θα πηγαίνανε κατευθείαν στο σπίτι της. «Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εκείνη τη νύχτα, κάτι που δεν καταλάβαινα. Δεν είδα κανέναν να παίρνει ναρκωτικά, αλλά ήξερα ήταν «φτιαγμένος» με έναν τρόπο που με έκανε να νιώθω άβολα, ήμουν πολύ μπερδεμένη», έχει πει σε συνέντευξή της στον Guardian. Αλλά όπως είπε, ήξερε επίσης ότι ο Ρίβερ Φοίνιξ ήθελε να μείνουν και πίστευε ότι δε θα καθίσουν πολύ. 45 λεπτά αργότερα ήταν νεκρός.

Κάποια στιγμή, εκείνη τη μοιραία νύχτα, η Μάθις πήγε στην τουαλέτα. «Ήξερα ότι ήταν φτιαγμένος εκείνη τη νύχτα, αλλά η ηρωίνη που τον σκότωσε, δεν έγινε, παρά μόνο όταν ήταν στο Viper Room. Έχω τις υποψίες μου για το τι συνέβη εκεί, αλλά δεν είδα κάτι», όπως λέει η ίδια.

Όταν βγήκε από την τουαλέτα, υποστηρίζει ότι είδε τον Ρίβερ Φοίνιξ να έχει μπλέξει σε έναν καβγά με έναν άλλο άνδρα, με τος δυο τους να τους πετά έξω ένας πορτιέρης. Όταν τους ακολούθησε και βγήκε έξω κι αυτή, είδε τον Φοίνιξ πεσμένο στο πεζοδρόμιο και να έχει σπασμούς.

«Τι του έχεις κάνει;», φώναξε η Μάθις στον άλλο άνδρα, με αυτόν να της απαντά: «Ασ’τον, του χαλάς το “φτιάξιμο”». Η Μάθις έτρεξε απεγνωσμένα να μπει στο κλαμπ για να φέρει βοήθεια αλλά η πλαινή πόρτα ήταν κλειστή, γι’ αυτό και έτρεξε μέχρι την κεντρική. Έψαξε να βρει τα αδέρφια του και τότε έτρεξαν όλοι έξω.

Ο Χοακίν κάλεσε αμέσως το 911 για βοήθεια: «Έχει επιληπτικές κρίσεις! Ελάτε σας παρακαλώ, γιατί πεθαίνει, παρακαλώ», είπε με δάκρυα στα μάτια ο 19χρονος τότε Χοακίν Φίνιξ. Δυστυχώς, ο Ρίβερ είχε ήδη χάσει τη ζωή του τη στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο σημείο. Είχε πεθάνει από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης.

Η ιατροδικαστική έκθεση η οποία βγήκε λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, έδειξε ότι είχε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, φαρμάκων και αλκοόλ, με τις ουσίες να του προκαλούν καρδιακή προσβολή.

Η είδηση του θανάτου του ήταν πρώτο θέμα στα media της εποχής για πολλές ημέρες. Η οικογένειά του εκτός από την απώλειά του, είχε να αντιμετωπίσει και τις μηνύσεις των εταιρειών παραγωγής των δύο τελευταίων ταινιών του, αφού ο ίδιος είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών. Τελικά η οικογένεια Φοίνιξ δεν χρειάστηκε να πληρώσει τις αποζημιώσεις.

Μετά τον θάνατο του Ρίβερ Φοίνιξ, το The Viper Room έκλεισε προσωρινά προς τιμήν του. Συντετριμμένοι θαυμαστές συνέρρευσαν σύντομα στον χώρο για να αφήσουν λουλούδια και χειρόγραφα αφιερώματα στον αδικοχαμένο ηθοποιό. Αν και το νυχτερινό κέντρο άνοιξε ξανά, πολλοί θαμώνες είπαν ότι δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.

Το δυσαναπλήρωτο κενό του Ρίβερ Φοίνιξ

Ο θάνατος του Ρίβερ Φοίνιξ άφησε ένα αξιοσημείωτο κενό στο Χόλιγουντ. Από τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο μέχρι τους διάσημους φίλους του, όλοι ένιωσαν μια σπλαχνική απώλεια.

Ακόμη και νεότερα ταλέντα όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ταρακουνήθηκαν. Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, ο Ντι Κάπριο είδε στην πραγματικότητα τον Φοίνιξ στο Χόλιγουντ την ίδια νύχτα που πέθανε, λίγες ώρες πριν φύγει από αυτή τη Γη.

«Ήθελα να επικοινωνήσω και να πω ένα γεια γιατί ήταν αυτό το μεγάλο μυστήριο και δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ», είπε ο Ντι Κάπριο. «Τότε κόλλησα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και γλίστρησα ακριβώς δίπλα του». Αλλά ενώ δεν ήταν σε θέση να μιλήσει με τον Φοίνιξ, έριξε μια ματιά στο πρόσωπό του: «Ήταν πολύ χλωμός – φαινόταν λευκός».

Αλλά φυσικά, εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από τον θάνατο του Ρίβερ Φοίνιξ ήταν τα συντετριμμένα μέλη της οικογένειάς του. Ο αδερφός του, Χοακίν, θυμήθηκε ότι πέρασε δύσκολα στο εκείνη την περίοδο, καθώς οι παπαράτσι παρενοχλούσαν συχνά την οικογένεια και δεν σέβονταν το πένθος τους.

«Σίγουρα, για μένα, ένιωθα ότι εμπόδιζε τη διαδικασία του πένθους, σωστά;» είπε ο Χοακίν, προσθέτοντας ότι σύντομα άρχισε να σκέφτεται τον αείμνηστο αδερφό του ως την απόλυτη έμπνευση για την υποκριτική του. «

Νιώθω ότι σχεδόν σε κάθε ταινία που έκανα, υπήρχε μια σύνδεση με τον Ρίβερ κατά κάποιο τρόπο. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε νιώσει την παρουσία και την καθοδήγησή του στη ζωή μας με πολλούς τρόπους».

Για όσους έχουν παρακολουθήσει την καριέρα του Χοακίν Φοίνιξ, δεν είναι μυστικό πόσο έντονα κρατά στη μνήμη του τον μεγαλύτερο αδελφό του. Αφού κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στα 92α Όσκαρ το 2020, ο «Τζόκερ» έκανε ένα αφιέρωμα στον Ρίβερ Φοίνιξ του κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής ομιλίας:

«Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο. Είπε: «Τρέξε να σώσεις με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει».

Αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον θάνατο του Ρίβερ Φοίνιξ, είναι σαφές ότι η μνήμη του παραμένει ζωντανή, ειδικά στις καρδιές των αγαπημένων του.

* Πηγή: Intronews.gr

** Κεντρική φωτογραφία: Getty Images