Τα μάθατε; Φυσικά και τα μάθατε. Αν δεν λάβατε το γράμμα με τα κακά μαντάτα, τότε σίγουρα διαβάσατε την είδηση στο feed σας. O σερ Μάικλ Γκάμπον, ο Άλμπους Ντάμπλντορ στις ταινίες του Χάρι Πότερ, άφησε πίσω του τον όχι και τόσο μαγικό μας κόσμο και έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του. Ο βετεράνος ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 82 ετών και μπορεί να έγινε γνωστός στο νεανικό κοινό μέσα από την ερμηνεία του στον ρόλο του διευθυντή του Χόγκουαρτς, σε έξι από τις οκτώ ταινίες του Χάρι Πότερ, αλλά είχε επίσης τεράστια κινηματογραφική, τηλεοπτική, ραδιοφωνική και κυρίως θεατρική καριέρα. Βέβαια, εμείς, θα τον θυμόμαστε περισσότερο ως τον μάγο που έβλεπε μπροστά και φρόντιζε για όλα πριν καν αυτά συμβούν.

Ακολουθούν οι πιο Ντάμπλντορ στιγμές του σερ Μάικλ Γκάμπον, τη στιγμή που, ναι, κοιτάζουμε τον ουρανό με υψωμένα τα ραβδιά μας.

Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα

Ο υπουργός μαγείας, ο γνωστός σε όλους μας Φαντζ, δεν ήταν και ο πιο έξυπνος μάγος, αλλά το να νομίζει ότι μπορούσε απλώς να συλλάβει τον Άλμπους Ντάμπλντορ ήταν το αποκορύφωμα της ηλιθιότητάς του. Ο διευθυντής της καρδιάς μας δεν δίστασε να επισημάνει σαρκαστικά ότι ο υπουργός έχει αυταπάτες αν νομίζει ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να τον συλλάβει. Στη συνέχεια απλά εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια του με εντυπωσιακό τρόπο.

«Ήταν ανόητο εκ μέρους σου να έρθεις εδώ απόψε, Τομ».

Ενώ «πάλευε» με τον Βόλντεμορτ στο Τμήμα Μυστηρίων, ο Άλμπους Ντάμπλντορ δεν ίδρωσε -σχεδόν- καθόλου. Ο Άρχοντας του Σκότους προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον σκοτώσει αλλά, ΟΚ, μιλάμε για τον πιο ισχυρό μάγο όλων των εποχών στο σύμπαν της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Στο μεταξύ, ο Ντάμπλντορ αποκαλούσε συνέχεια τον Βόλντεμορτ «Τομ», κάτι που δεν το εκτιμούσε ιδιαίτερα φυσικά. Ίσως η πιο εντυπωσιακή σκηνή που έχουμε δει στις ταινίες.

Επίδειξη δύναμης

Κοντά στο τέλος της ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ», ο Ντάμπλντορ πηγαίνει τον Χάρι στη μυστική σπηλιά όπου ο Βόλντεμορτ είχε κρύψει ένα κομμάτι της ψυχής του μέσα σε ένα μενταγιόν. Για να φτάσει στο μενταγιόν, ο Χάρι αναγκάστηκε να δώσει στον Ντάμπλντορ ένα υγρό που εξάντλησε τις δυνάμεις του. Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις τον μεγάλο μάγο σε τέτοια κατάσταση. Ο Χάρι προσπάθησε απεγνωσμένα να τον βοηθήσει, δίνοντας του νερό από μια κοντινή λίμνη και τότε ήταν που ένας στρατός από απέθαντους άρχισε να κάνει την εμφάνιση του. Τα υπόλοιπα, γνωστά….

«Severus, please»

Αφού πήρε το μενταγιόν από τη σπηλιά, ο Χάρι επέστρεψε στο Χόγκουαρτς μαζί με τον ακόμα αποδυναμωμένο Ντάμπλντορ. Εκεί ανακάλυψαν ότι ο Ντράκο Μαλφόι είχε βοηθήσει μια ομάδα Θανατοφάγων να περάσει στο κάστρο. Καθώς ο Ντράκο ετοιμαζόταν να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στον Βόλντεμορτ και να σκοτώσει τον διευθυντή το, εμφανίστηκε ο Σνέιπ. Τότε ο Ντάμπλντορ είπε: «Σέβερους… σε παρακαλώ» πριν ο δεύτερος τον σκοτώσει. Αργότερα έγινε γνωστό ότι όλο αυτό ήταν ένα προσχεδιασμένο πλάνο μεταξύ των δύο για να μην είναι ο Ντράκο αυτός που θα αναγκαστεί να αφαιρέσει μια ζωή.

King’s Cross

Μέχρι το τέλος της ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2ο», όλοι είχαν μάθει τόσες πολλές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον Ντάμπλντορ και τα μυστικά του που τους έπιασε ένας συναισθηματισμός. Αλλά ακόμα και αφού ο Χάρι είχε επιτρέψει στον Βόλντι να τον σκοτώσει σύμφωνα με το σχέδιο του Άλμπους, ο πρώην διευθυντής αποκάλυψε ότι είχε έναν ακόμα άσο στο μανίκι του. Αφού χτυπήθηκε από τη φονική κατάρα, ο Χάρι ξυπνάει σε μια τοποθεσία που μοιάζει με τον σταθμό King’s Cross. Εκεί συναντά κάποια εκδοχή του Ντάμπλντορ σε μία από τις καλύτερες και πιο συγκινητικές σκηνές του franchise.