Μια από τις πιο ξέγνοιαστιες και ανέμελες στιγμές των φετινών διακοπών ήταν όταν ένα βράδυ που αράζαμε στην καφετέρια του κάμπινγκ και ένας από την παρέα έφερε το Jungle Speed. Και όποια σχέδια υπήρχαν για ετοιμασίες και βραδινή έξοδο στην Χώρα, αμέσως χάθηκαν από τον ορίζοντα. Μείναμε να «μαχόμαστε» με τις ώρες για το ποιος θα αρπάξει πρώτος το τοτέμ και θα μείνει με τις λιγότερες κάρτες. Γελάσαμε τόσο πολύ και από τότε αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε πιο συχνές βραδιές με επιτραπέζια παιχνίδια που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια.
Παρακάτω ετοιμάσαμε μια λίστα που θα σας φέρουν στην μνήμη ξεχασμένες αναμνήσεις από τότε που μαζευόμασταν στο σπίτι κάποιου παιδικού μας φίλου και παίζαμε επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι τελικής πτώσης.

Monopoly

Από τα κλασσικά επιτραπέζια, ίσως το πιο δημοφιλές, σε ό,τι έκδοση μπορείς να φανταστείς: από την κλασσική, μέχρι Μονόπολη Game Of Throne’s και Peppa το γουρουνάκι. Γενιές και γενιές έχουν περιηγηθεί στο ταμπλό της, έχουν περάσει ώρες αγοράζοντας και νοικιάζοντας ακίνητα. Αυτό που μπορεί να μην ξέρεις είναι πως η Μονόπολη είχε σχεδιαστεί από την Ελίζαμπεθ Μάγκι τπ 1904 και στόχος της ήταν να αποδείξει με απλό τρόπο πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές. Το 1935 o Τσαρλς Τοντ έβαλε την Μονόπολη στα ράφια των καταστημάτων και έχει πάρει τα εύσημα της εφεύρεσής του.

UNO

Έλα πες την αλήθεια. Και εσύ έχεις μια ξεχασμένη τράπουλα UNO σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού σου. Στις διακοπές πάντα υπάρχει κάποιος από την παρέα που φέρνει μαζί του την τράπουλα για να παίξετε στην παραλία. Το UNO πρωτοεμφανίστηκε το 1971 σε ένα κουρείο στο Σινσινάτι του Οχάιο. Το παιχνίδι με κάρτες δημιουργήθηκε ως ευκαιρία για τις οικογένειες να περνούν χρόνο μαζί και γρήγορα έγινε μέρος της διασκέδαση. Πολλοί από εμάς όταν ήμασταν παιδιά παίζαμε «αγωνία» με απλή τράπουλα μέχρι να μάθουμε το UNO, που με τις κάρτες «χάνεις την σειρά σου» και «πάρε +4 κάρτες», δίνουν στο παιχνίδι άλλο νοήμα.

Pictionary

Έχω πραγματικά πολύ αμυδρές αναμνήσεις από αυτό το παιχνίδι, αλλά θυμάμαι σε γενέθλια και γιορτές να βλέπουμε τους «πιο μεγάλους» να παίζουν Pictionary με πολύ ενθουσιασμό. Παιχνίδι παρέας, πρέπει να είσαι ευρηματικός και να σχεδιάσεις με τρόπο που θα καταλάβουν οι συμπαίκτες σου την λέξη που σου έχει τύχει. Βάλε φαντασία και έχεις μόλις ένα λεπτό.

Scrabble

Μπορεί σαν παιδιά να μην ήταν και η αγαπημένη μας επιλογή να παίζουμε Scrabble, είναι όμως ίσως και το πιο διάσημο παιχνίδι στον κόσμο και όλοι έχουμε παίξει τουλάχιστον μια φορά. Εφεύρεση του Αμερικανού αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μόσερ Μπατς ο οποίος, το 1931, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα συνδυάζει γνώση και τύχη. Σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 120 χώρες, ενώ εκτός από παραλλαγές υπάρχει και το αγωνιστικό σκραμπλ.

Taboo

Μπορείς να περιγράψεις την λέξη ή την φράση που βλέπεις στην κάρτα σου χωρίς να αναφέρεις παράγωγα και συνώνυμες λέξεις που την χαρακτηρίζουν; Αγαπημένο παιχνίδι της παρέας, που παίζαμε με τις ώρες ως έφηβοι και φοιτητές (και ακόμα και σήμερα, μια και πλέον υπάρχει και ως εφαρμογή για κινητά, χωρίς το buzzer βέβαια).

Φιδάκι

Νομίζω ότι ήταν το πρώτο επιτραπέζιο που θυμάμαι στο σπίτι μας. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα επιτραπέζιο που υπήρχε σε κάθε σπίτι στα 90s. Συνήθως πήγαινει πακετό με τον «Γκρινιάρη». Κλασσικό και αγαπημένο, ανέβαινες από φιδάκια και σκάλες για να φτάσεις πρώτος στον τερματισμό.

Score 4

Είναι από τα παιχνίδια που λάτρευα περισσότερο σαν παιδί. Ατέλειωτες ώρες ποιος θα φτιάξει πρώτος μια τετράδα και μετά πάλι από την αρχή. Τόσο απλό και παράλληλα τόσο διασκεδαστικό. Παιχνίδι στρατηγικής, με γρήγορο ρυθμό, μέχρι να πετύχεις την κίνηση ματ και να νικήσεις τον αντίπαλο.

Jenga

Για το τέλος άφησα ένα παιχνίδι που έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες με τα ξαδέλφια μου, το Jenga, παιχνίδι που θεωρώ ότι ειναι πραγματικά εθιστικό, γιατί κάθε φορά που καταρρέει ο πύργος, είσαι έτοιμος για μια γύρα ακόμα. Το ανασύραμε ξανά με την παρέα μου κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ο ενθουσιασμός ήταν ο ίδιος. Ο πύργος αποτελείται από 54 τουβλάκια, που ο κάθε παίκτης αφαιρεί ένα και το τοποθετεί εκ νέου στην κορυφή, με τον πύργο να γίνεται όλο και πιο ασταθής, μέχρι να καταρρεύσει.