Πώς έγινε αυτό το έθνος που ήταν ερμητικά κλειστό για τους ξένους επισκέπτες για χρόνια η τουριστική έκπληξη του φετινού καλοκαιριού; Μήπως οι ανέγγιχτες παραλίες, τα  χωριά με πανύψηλα βουνά, τα αρχαία κάστρα και η παραδοσιακή κουζίνα είναι αυτό που ζητούν οι τουρίστες που βαρέθηκαν την ακρίβεια και την πολυκοσμία άλλων κορεσμένων προορισμών στη γειτονική Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα;

Γιατί ο αλγόριθμος του TikTok μου εμφανίζει τόσα πολλά βίντεο Άγγλων που μιλούν για την μαγεία της Αλβανίας; Εννοείται πώς θέλω να πάω στο (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) Μπεράτ, γνωστό ως η πόλη των χιλίων παραθύρων, το έχω ήδη δει σε χιλιάδες βίντεο. Και θέλω να δοκιμάσω το Tave Kosi (το εθνικό τους πιάτο με αρνί και ρύζι διαφημίζουν και όχι κάποιο σεβίτσε σερβιρισμένο με βρώσιμα λουλούδια).

Υπάρχει επίσης το “Dua Lipa Effect” που διαβάζουμε εκτενώς στο ρεπορτάζ του “The Face” Διασημότητες όπως η Ρίτα Όρα και η Μπίμπι Ρέξα, η Ντούα Λίπα, η οποία γεννήθηκε στην Αλβανία, έχουν γίνει οι κράχτες της τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Μιλάμε για Albmania λέει το The Face. Όντως, η Αλβανία κατατάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως μία από τις χώρες με την καλύτερη τουριστική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τελικά, γέλασε τελευταίος ο «Αλβανός τουρίστας» με το ρατσιστικό ανέκδοτο.

H χώρα εργάζεται σκληρά για να επανασυσταθεί ως εναλλακτικός ταξιδιωτικός προορισμός. Μέχρι το 1989 μόνο 10.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επέλεγαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία κάθε χρόνο Το 2022, το μικρό έθνος της Αδριατικής προσέλκυσε 7,5 εκατομμύρια επισκέπτες, μια τεράστια αύξηση από τον αριθμό των 6,4 εκατομμυρίων ταξιδιωτών του 2019. Η Αλβανία πλασάρεται πλέον ως “οι Μαλδίβες της Ευρώπης“.

Πολλά νέα -value for money- ξενοδοχεία και θέρετρα (οι φορολογικές μειώσεις ενθαρρύνουν την κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων) έχουν εμφανιστεί κατά μήκος της ακτογραμμής της (οι παραλίες στο Ksamil και στο Borsh είναι τα hitακια του καλοκαιριού) και οι πτήσεις για τα Τίρανα είναι ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά. Γενικά η Αλβανία είναι ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Ναι, τους ελκύουν οι παραλίες και τα βουνά. Αλλά είναι κυρίως μαγεμένοι, όπως παραδέχεται ο Έντι Ράμα, από το φτηνό κόστος της χώρας.

Στην Απουλία, μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες μπορεί να κοστίζουν 50€ την ημέρα, ενώ στις αλβανικές ακτές μπορείτε να τα βρείτε με 10€. Ποιος θα έλεγε όχι σε τετράστερο ξενοδοχείο με πρωινό στα 42€ στην Αλβανική Ριβιέρα; Διαβάσαμε στον Guardian ότι οι Ιταλοί απογοητευμένοι από το κόστος των διακοπών στην πατρίδα τους επιλέγουν τις φθηνότερες ακτές στην Αδριατική. Πηγαίνουν στην Αλβανία.

Το Υπουργείο Τουρισμού περιμένει έως και 10 εκατομμύρια τουρίστες φέτος. Μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσε μόνο ένα διεθνές αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Μητέρα Τερέζα στην πρωτεύουσα Τίρανα. Το καλοκαίρι του 2021, λειτούργησε το Διεθνές Αεροδρόμιο Kukës και τα σχέδια για την κατασκευή νέων αεροδρομίων στα τουριστικά σημεία Άγιοι Σαράντα και Αυλώνα (Sarandë, Vlorë) βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από το 2003 η αλβανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια ριζοσπαστική προσπάθεια για να μπει ως παίκτης στο διεθνές τουριστικό εμπόριο και να προσελκύσει κόσμο ρίχνοντας με μπουλντόζες εκατοντάδες καταστήματα και ξενοδοχεία στις καλύτερες αμμώδεις παραλίες της χώρας για να κάνει το rebranding. Αυτά τα κτίρια είχαν χτιστεί παράνομα και χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

H τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας είναι ιλιγγιώδης. Και μεγάλο μέρος της οφείλεται στον χειρότερο τουρίστα εκεί έξω, τον νέο Άγγλο που θέλει να παρτάρει μεθυσμένος σε οικονομικούς προορισμούς. Πηγαίνουν για να παρτάρουν στο Kala , ενός από τα πολλά μικρά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που έχουν ξεπηδήσει κατά μήκος της Ριβιέρα, με πίστες στην άμμο.

Ωστόσο, η Αλβανή υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Μιρέλα Κουμπάρο, δήλωσε στον Guardian ότι η χώρα της απομακρύνεται από το παραδοσιακό μοντέλο παραλίας που προσφέρουν η Ελλάδα , η Κροατία , η Ισπανία και θέλει να επενδύσει στον οικοτουρισμό. Η υπουργός τόνισε ότι η χώρα δεν θα προωθήσει πακέτα διακοπών αποκλειστικά στην Αλβανική Ριβιέρα μήκους 450 χιλιομέτρων, αλλά μίλησε για έναν αγροτουριστικό και οικοτουριστικό προορισμό.

Η Αλβανία θα επικεντρωθεί στη γαστρονομία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη φύση, την πεζοπορία και το ράφτινγκ. Θα επικεντρωθεί επίσης στις πολλές μικρές φάρμες όπου οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν και να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η χώρα.

Το 2009, 1,9 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στην Αλβανία. Φέτος, μάλλον θα κάνουν το τουριστικό ρεκόρ τους. Η πιο απομονωμένη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στα επόμενα χρόνια θέλει να γίνει η πιο φιλόξενη. Πρέπει να βρει τρόπο να λύσει τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, με το νερό, την αποχέτευση και σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους. Τα σκουπίδια είναι ένα μείζον πρόβλημα, τόσο σοβαρό που συνήθως έρχεται στρατός (μαζί με πολλές ομάδες εθελοντών που καθαρίζουν ομαδικά παραλίες και δασικές περιοχές) για να καθαρίσει τις παραλίες της χώρας ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

@msgarnagain How much I spent in Albania in two days 🇦🇱 ##BudgetTravel##CheapTravel##VisitAlbania##AlbaniaTravel##EuropeTravel#blacktravel #b#blacktravelfeedb#blacktravelerb#blacktravelblogger ♬ original sound – Ms Garn Again