Τον περασμένο Μάρτιο η παγκόσμια κοινή γνώμη έμεινε καθηλωμένη σε οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών επί εβδομάδες. Αιτία, η χιτσκοκική εξέλιξη της θολής ιστορίας γύρω από την πτήση MH370 των Μαλαισιακών αερογραμμών, η οποία -ανεξήγητα μέχρι και σήμερα- χάθηκε από τα ραντάρ καθώς εκτελούσε τη διαδρομή Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο. Θεωρίες συνωμοσίας έδωσαν και πήραν για το πώς ήταν δυνατόν να εξαφανιστεί ένα ολόκληρο Boeing δίχως να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος που θα καθιστούσε εφικτό τον εντοπισμό του.

Και πάνω που ο θόρυβος γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση είχε αρχίσει να καταλαγιάζει, μια νέα κυνική αφήγηση, εμπλουτισμένη έντονα από το στοιχείο της τραγικής ειρωνείας, έρχεται να συγκεντρώσει εκ νέου την παγκόσμια προσοχή σε ένα δεύτερο, πολύνεκρο δυστύχημα. Αυτό της πτήσης MH17. Των Μαλαισιακών αερογραμμών και αυτή τη φορά. 298 οι ψυχές που χαθήκαν, πολλαπλάσια τα ερωτήματα που γεννήθηκαν.

Κι αν στην πρώτη περίπτωση, το δημόσιο debate επικεντρώθηκε περισσότερο σε συνωμοσιολογικά σενάρια που ενέπλεκαν από την Αλ Κάιντα μέχρι τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού, στην υπόθεση της κατάρριψης του Boeing 777 στα ανατολικά της Ουκρανίας τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Κι αυτό διότι είναι κοινώς αποδεκτό πως το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρους προτού τελικά συντριβεί.

Δείτε στη φωτογραφική γκαλερί που ακολουθεί τα πρωτοσέλιδα με τις αντιδράσεις του διεθνούς τύπου για το πολύνεκρο συμβάν.

Από εκεί και πέρα, όμως, επικρατεί ένα πληροφοριακό χάος. Συγκεχυμένες απόψεις και ένα θέατρο του παραλόγου με τους πιθανούς φταίχτες να αλληλοκατηγορούν ο ένας τον άλλον: η ουκρανική κυβέρνηση τους ρώσους αυτονομιστές (και από κοντά πάντα, οι δυτικές δυνάμεις που σιγοντάρουν) και από την άλλη οι τελευταίοι μαζί με την κυβέρνηση της Ρωσίας να αποποιούνται οποιαδήποτε συμμετοχή, ισχυριζόμενοι πως υπεύθυνη για τη συντριβή του αεροσκάφους είναι η κυβέρνηση της χώρας στον αέρα της οποίας έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν.

Το ντόμινο των εξελίξεων μετά τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία και την ανάληψη ένοπλης δράσης από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δεν έπαψε ούτε στιγμή. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η προχτεσινή κατάρριψη του Boeing 777 αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμα πιο αποφασιστικές κινήσεις από τους επιμέρους δρώντες προκειμένου να επωφεληθούν από το αυριανό status quo της περιοχής.

Η Δύση και η ουκρανική κυβέρνηση, θα καταθέσουν μέχρι και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους για να αποδείξουν ότι η κατάρριψη έγινε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους αυτονομιστές (αν καταφέρουν δε να φέρουν στο φως και ακλόνητα στοιχεία για τυχόν προμήθειά του απευθείας από την Ρωσία, ακόμη καλύτερα για αυτούς) προκειμένου να πιέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -που μετράνε κι αυτές δεκάδες πολίτες τους ανάμεσα στα θύματα- να αναλάβουν πιο σκληρή στάση απέναντι στον Πούτιν. Και ο τελευταίος, βέβαια, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια απεμπλοκής από τις κατηγορίες που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται ολοένα και πιο στοχευμένες προς το Κρεμλίνο.

Όπως και να έχει, οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι στρατηγικές κινήσεις λαμβάνουν χώρα πάνω σε μια μακάβρια σκακιέρα. Η παρτίδα μετράει ήδη 298 χαμένους, ενώ άλλες τόσες είναι και οι οικογένειες που έχουν βυθιστεί στην απόγνωση της οριστικής απώλειας. Η παράλογη συνέχεια, επί των οθονών…