Το χρονικό: Στις 22 Σεπτεμβρίου φοιτητές βρέθηκαν έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και μοίρασαν φυλλάδια σε μαθητές με αποφάσεις των συλλόγων τους που αφορούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως κατήγγειλαν, δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις και προπηλακισμούς από άτομα του ακροδεξιού χώρου.

Το πρωί της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου, προγραμματίστηκε αντιφασιστική συγκέντρωση με τους γνωστούς άγνωστους να απαντούν με μαχαίρια, πέτρες και πυρσούς. Από αυτή την επίθεση είχαμε δύο τραυματισμούς.

Το πρωί της Τετάρτης, 29 Σεπτεμβρίου είχαμε μία ακόμα επιθεση από τα ακροδεξιά στοιχεία στους φοιτητές, αυτή τη φορά με φωτοβολίδες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ, παρουσία των ΜΑΤ.

Το πάνω διάζωμα της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή. Αν κοιτάξουμε το ιεραρχικό έγγραφο, τα σημαντικά της στελέχη βρίσκονται πίσω από τα σίδερα και πληρώνουν τις πράξεις τους με τον περιορισμό τους, με την αποκοπή τους από την κοινωνία και με την παύση της ενασχόλησή τους με τα κοινά. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων. 

Όποιος πίστεψε έστω και για μία στιγμή ότι ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό γιατί ανακοινώθηκε μια απόφαση μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου, μάλλον ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από τη δική μας πραγματικότητα. 

Ο αγώνας απέναντι στους ναζιστές και τα άτομα που εξακολουθούν να διαδίδουν τις ιδέες τους πρέπει να είναι διαρκής, ασταμάτητος, χωρίς pause. Διαβάζουμε για τους κουκουλοφόρους στη Σταυρούπολη και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Δεν είναι «κουκουλοφόροι μαθητές», είναι φασίστες και μία κουκούλα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Το ίδιο λάθος γινόταν συστηματικά και στο παρελθόν, υπήρχε ένα μάγκωμα στο να τους αποκαλούμε με το όνομά τους. Εδώ δεν ντρέπονται οι ίδιοι, χαιρετούν ναζιστικά και δεν τους καίγεται καρφί.

Ας τα πούμε όλα, λοιπόν, με το όνομά τους:

Οι φοιτητές έκαναν ειρηνική διαμαρτυρία και οι φασίστες τους επιτέθηκαν οπλισμένοι. Δεν μιλάμε για προπηλακισμούς αλλά για εγκληματικές ενέργειες. Έστησαν ενέδρα και χτυπούσαν με μανία. Δεν είναι απλοί μαθητές αλλά τάγματα εφόδου. 

Η Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα το «Μέτωπο Νεολαίας» εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση σε φοιτητές και τάχθηκε στο πλευρό των ακροδεξιών στοιχείων που τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και μαχαίρι. Γνωστή η τακτική τους, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους διαβάζουμε: «συγχαίρει τους μαθητές για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεών τους για αντεθνικούς σκοπούς». 

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνουν τα συγχαρητήρια του «Μετώπου Νεολαίας» της Χρυσής Αυγής: χθες έγιναν επιθέσεις σε φοιτητές με σουγιάδες, καδρόνια, πυρσούς. Σήμερα πέταξαν αντικείμενα, φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και πέτρες. Με λίγα λόγια όχι μόνο εγκρίνουν τις επιθέσεις αλλά στηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτές πραγματοποιούνται.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την δικαστική απόφαση που έστειλε στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή, την βλέπουμε ξανά να πρωταγωνιστεί σε επιθέσεις και να αφομοιώνει στον οργανισμό της και άτομα νεαρής ηλικίας. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται και πολλοί  δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «φασίστες».