Όσοι έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο, πήραν αυτή την απόφαση γιατί θέλουν να προστατευτούν αλλά και να προστατέψουν τους γύρω τους. Δεν σκέφτηκαν τα “προνόμια”. Για την ακρίβεια, το μόνο που ήθελαν ήταν να βγουν από το σπίτι τους και να ανταλλάξουν μια χειραψία με τους φίλους τους χωρίς να σκέφτονται αν πριν από αυτή, ακούμπησαν κάποια σκληρή επιφάνεια που πάνω της αναπαύεται ο ιός που μας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη. Ας συμφωνήσουμε σε αυτό.

Πάμε τώρα στο θέμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από τα “προνόμια” ή αλλιώς, τις “διευκολύνσεις”. Αντί να δίνεται βάρος στην ενημέρωση για το ποια είναι τα πραγματικά οφέλη του εμβολιασμού, που σίγουρα δεν είναι τα 150 ευρώ στους 18-25, ένας καφές ή ένα gourmet πιάτο σε ένα covid free περιβάλλον, φτάσαμε να μιλάμε κεκαλυμμένα για την περιθωριοποίηση των ανεμβολίαστων, κάνοντας ουσιαστικά έναν άγαρμπο, κακό διαχωρισμό που θυμίζει άλλες εποχές.

Τι θέλουμε να καταφέρουμε με αυτό τον διαχωρισμό; Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επιθυμούμε την αύξηση των εμβολιασμών, την αποκατάσταση των εμβολιασμένων και τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μόλις διαβάσει κάποιος αυτές τις γραμμές, θα αναρωτηθεί πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα με αυτές τις αποφάσεις.  Άλλωστε, το να θες και να είσαι safe στην τοποθεσία Πλάκα την ώρα που πίνεις το ούζο σου σε μια βραδιά που χαρακτηρίζεται από την υγρασία της, είναι φυσιολογικό. Στο κάτω-κάτω, είναι δικαίωμά σου.

Κάπου εδώ φτάνει στα αφτιά μας ο ήχος μιας ντουντούκας που μας ανακοινώνει ότι “είναι και δικό μου δικαίωμα να μην θέλω να κάνω το εμβόλιο”. Καλώς ή κακώς, υπάρχει μια γενναία δόση αλήθειας σε αυτό. Ο γείτονας μπορεί να είναι αρνητικός στο να εμβολιαστεί. Το θέμα είναι να πειστεί ότι το 5G, τα τσιπάκια και η αλλοίωση του ελληνικού DNA δεν σχετίζονται με το εμβόλιο και όχι να εκβιαστεί. Γιατί, κακά τα ψέματα, η περιθωριοποίηση μοιάζει με εκβιασμό.

Ας σκεφτούμε επίσης ότι για να πιεις έναν καφέ σε μικτούς χώρους, θα πρέπει να δώσεις περίπου 20 ευρώ, -20 ευρώ ζεστά, από την τσέπη σου- για τεστ, αφού τα self test βγήκαν από το κάδρο. Ή θα κάνεις το εμβόλιο ή θα δώσεις όλα σου τα λεφτά σε τεστ. Υπάρχει και εναλλακτική: κάθεσαι σπίτι σου. Γιατί, μην το ξεχνάμε αυτό, εσύ που για κάποιο λόγο δεν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο, είτε γιατί μόλις έφερες στον κόσμο ένα παιδί είτε γιατί απλά στο απαγόρευσε ο γιατρός σου, δεν έχεις δικαίωμα στο όνειρο, δεν μπορείς να πας σε μια ταβέρνα να φας τα καλαμαράκια σου.

Και στην τελική, τί δουλειά έχει ο κάθε άγνωστος για εμάς ιδιοκτήτης επιχείρησης να μάθει αν έχουμε κάνει ή όχι το εμβόλιο; Ούτε δουλειά του είναι, ούτε έχει τη διάθεση να μας ζητάει πιστοποιητικά.