Είναι φορές που απορείς πραγματικά με το ανθρώπινο είδος.  Δεν είναι λίγες και δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια, μας δίνει αφορμές για να θυμώσουμε μαζί του. Μόλυνση του περιβάλλοντος, εμπρησμοί σε δάση, περιστατικά βίας σε γυναίκες, παιδιά, και ζώα, είναι μόνο κάποια από αυτά που βλέπουμε σε 24/7 ζωντανή μετάδοση. Πριν λίγες μέρες, φυλλομετρώντας διαδικτυακούς browsers, πήρε το μάτι μου, την εξής είδηση: ”Σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη η ιλαρά. Επανεμφάνιση και στην Ελλάδα.”

Ο φίλος μας ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας), εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο, παρουσιάζοντας στοιχεία που μόνο ως ανησυχητικά, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν, που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462). Ο ΠΟΥ, προσθέτει στην έκθεσή του ότι βάσει των δεδομένων για το 2018, πλέον παύει να θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία, χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου πλην της αμερικανικής ηπείρου, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, με τα κρούσματα της ασθένειας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια και μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά, να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006. Με λίγα λόγια ξαναζούμε την ιλαρά, μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί χάρη στον έγκαιρο και προβλεπόμενο εμβολιασμό. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κέιτ Ο’ Μπράιεν δήλωσε πως: ”Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο. Καταγράφουμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, όλες οι περιοχές βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, (μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας)πριν της περιοχής της αμερικανικής ηπείρου, όπου καταγράφεται μικρή μείωση’’ και απέδωσε την ευθύνη για το πρόβλημα στις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και λάθος πληροφόρηση στο σημαίνον θέμα του εμβολιασμού των παιδιών.”

Μετά από μια ψύχραιμη ανάγνωση των ανωτέρω και δίχως κανένα ίχνος εξυπνακισμού, συγκεκριμένες λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου. Όχι ρε παιδιά και ιλαρά το 2019! Η επιστήμη, όπως καλούμε το σύνολο των ερευνητών, που προσπαθούν να εφεύρουν και να δημιουργήσουν μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους μας, είναι το καμάρι της ανθρωπότητας. Μέσα από σκληρή δουλειά, έρευνα και μελέτη, ειδικά στον τομέα της υγείας, έχουν κάνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, που νοσούν από διάφορες και ιδιαίτερα επίπονες ασθένειες, καλύτερη. Παρατείνουν την ζωή των νοσούντων, μειώνουν τους πόνους, εξαφανίζουν τα συμπτώματα και στέλνουν στο διάολο και ακόμη παραπέρα, θανατηφόρες αρρώστιες που άφηναν εκατόμβες θυμάτων πίσω τους. Και όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν όλα αυτά τα δεδομένα επιτεύγματα, γιατί η θεία του ενός σώθηκε από την ηπατίτιδα πίνοντας ζωμό από δαμάσκηνο και αγιόκλημα, ή γιατί τα εμβόλια θωρακίζουν τα μικρόβια του ανθρωπίνου σώματος και κάποια μέρα θα μας σκοτώσουν.

Πριν 4-5 χρόνια το αντιεμβολιαστικό κίνημα, άρχιζε να γίνεται ενεργό στα social media, αναπαράγοντας άρθρα με αμφισβητούμενης αξίας ιατρικά γνωρίσματα, μεμφόμενο όσους εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γιατί υποκύπτουν στο οργανωμένο σχέδιο κυβερνήσεων και πολυεθνικών που μας εμβολιάζουν με επικίνδυνα σκευάσματα. Τότε, πολλοί ιατροί υπογράμμιζαν τον κίνδυνο επανεμφάλισης της ιλαράς, η οποία στην Ελλάδα είχε εξαλειφθεί. Δυστυχώς, επανεμφανίσθηκε. Βλέπεις, η δύναμη του όχλου των social media, που αναπαράγει σε βαθμό βομβαρδισμού ιατρικά fake news και ερωτήσεις με μια στάλα λογική στον υπαρκτό παραλογισμό τους (Γιατί να κάνω εμβόλιο, αφού δεν αρρωσταίνω; Γιατί κινδυνεύουν οι υπόλοιποι από τα ανεμβολίαστα παιδιά), είναι τεράστια και δεν πρέπει να την προσπερνάμε, με ένα δηκτικό σχόλιο για την νοημοσύνη υμών. Βρίσκοντας πρόσχημα, το φόβο των γονέων μήπως πάθουν κάτι πιο σοβαρό τα παιδιά τους, διαιωνίζουν συνωμοσιολατρικές αντιλήψεις, περί παγκοσμίου σχεδίου εξόντωσης της ανθρωπότητας, που εκπονείται από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.  

Έτσι, είναι εύκολο, να τσιμπήσουν το τυράκι της αντιεμβολιαστικής παγίδας και άνθρωποι, που είναι πιο επιρρεπείς στις ψεκασμένες αλήθειες των fake news του διαδικτύου. Οι απαντήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι σαφείς και ξεκάθαρες: ”H ιλαρά, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της είναι νόσημα στο οποίο εύκολα μπορεί να προκληθεί επιδημική έξαρση, όταν πέσουν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, δεν έχει μόνο σημασία για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά είναι και υποχρέωσή μας έναντι της κοινωνίας. Η λογική του «γιατί να εμβολιαστώ αφού δεν αρρωσταίνω;» είναι άκρως επικίνδυνη και αντικοινωνική, αφού ο λόγος για τον οποίο κάποιος ίσως δεν αρρωσταίνει είναι επειδή οι υπόλοιποι γύρω του, οι οποίοι εμβολιάζονται, έχουν δημιουργήσει ανοσιακό τείχος έναντι της νόσου στην κοινότητα.

Η διαδικτυακή πραγματικότητα, που είναι σπαρμένη clickbait τίτλους και λειψή επιστημονική γνώση, δίνει το πάτημα δυστυχώς σε ανυπόγραφες ελαφρώς τσαρλατάνικες απόψεις, που φορούν τον μανδύα μιας άγνωστης έρευνας, ενός αγνώστου ιατρού μιας “φανταστικής” πόλης που αποκάλυψε την παγκόσμια συνομωσία εναντίον του. Για αυτό τον λόγο, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί, σχετικά με την πληροφόρηση μας και στο κομμάτι της υγείας μας να την αναθέτουμε στους καθ’ ύλη αρμόδιους ιατρούς και φορείς.

Αν στραφούμε όλοι μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση και εμβολιαστούμε, τότε θα την εξαλείψουμε και πάλι την ιλαρά αδέρφια!