* Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας, αποκαλούνται δυστυχώς ΥouTubers και influencers, όπως θα έχετε αντιληφθεί, scroll-άροντας μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη! Πέραν της γελοίας προσφώνησης, γελοιωδέστερος είναι ό τρόπος εργασίας των συγκεκριμένων, καθότι έχουν και ένα ολόκληρο κανάλι στο YouTube να συντηρήσουν, με φρέσκια θέματα που κάνουν τη ζωή των γύρω τους καλύτερη. Αυτό θα μοιραστούν μαζί σου σε μια αρκούντως πρωτοποριακή συνέντευξη βάζοντας την selfie camera σε γωνία που δείχνει πιο όμορφο το τούτο του και το καλό του προφίλ!

Είμαι έτοιμος να μου τα χώσεις, μην σου πω ότι τη βρίσκω λίγο στα κρυφά όταν συμβαίνει αυτό, σημειώνοντας πως προχωρώ σε γενικεύσεις και μέμφομαι ό,τι δεν μπορώ να καταφέρω. Βλέπεις δεν είμαι αρκετά φωτογενής ή δραστήριος ή όπως αρέσει στον καλλιτεχνικό χώρο να φωνασκεί ιδιόρρυθμος και εκκεντρικός όπως οι περισσότεροι εκεί έξω, που στήνονται μπροστά από μια κάμερα, ζητιανεύοντας λίγα views παραπάνω για να φτάσουν όσο πιο ψηλά στα trends και να κόψουν πρώτοι το νήμα της διαδικτυακής δημοσιότητας. Στον βωμό αυτό λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυσιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δηλώνοντας δίχως φόβο και πάθος ότι  “Οι άνθρωποι λατρεύουν οτιδήποτε είναι νοσηρό”. Σε μια πρόταση έξι λέξεων, κρύβεται η σημερινή πραγματικότητα και ένα μέλλον δυσοίωνο να πλησιάζει με τον Charlie Brooker, να τρίβει τα επιδέξια χεράκια του, καθώς δεν πρόκειται να ξεμείνει ποτέ από υλικό για τις επόμενες σεζόν του Black Mirror!

O Kανγκούα Ρεν, που είναι γνωστός ως ReSet στον μαγικό διαδικτυακό σωλήνα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί ενώπιον μέσων ενημέρωσης και του ισπανικού δικαστηρίου, για ένα ντροπιαστικό του κατόρθωμα που έλαβε χώρα 2 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, ο καθόλου φίλος μου έκανε το εξής: αφαίρεσε την κρέμα από μπισκότα και στη θέση της έβαλε οδοντόκρεμα! Πράγματι ευφυέστατο, ωστόσο ο ReSet ήξερε πως μόνο το συγκεκριμένο, δεν θα του έδινε τα πολυπόθητα views. Ποιο το ενδιαφέρον παρακολούθησης του; Για αυτό προτίμησε να δώσει τα μπισκότα σε έναν άστεγο στους δρόμους της Βαρκελώνης και να βιντεοσκοπήσει τις αντιδράσεις του. Ο ανυποψίαστος και άτυχος φίλος μας (αυτός είναι φίλος όλων), έφαγε τα μπισκότα με αποτέλεσμα να έχει έντονους πόνους στο στομάχι και να κάνει εμετούς. Ο ReSet από την άλλη έβγαλε 2000 ευρώ. Όταν ξεκίνησε η δημόσια κατακραυγή ο YouTuber, κατέβασε το βίντεο και το αντικατέστησε με άλλο όπου και επισκέπτεται τον άστεγο άντρα για να του προσφέρει 20 ευρώ. Ακόμη προσπάθησε να εξαγοράσει την σιωπή της κόρης του θύματος και να την αποτρέψει να υποβάλλει μήνυση εναντίον του προσφέροντας της 300 ευρώ.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως πάει το παιχνιδάκι! Ξεφτιλίζουν ανθρώπους, παίρνουν views και subscribers στο κανάλι τους και μετά σκάνε οι εταιρείες και τους τα σκάνε για να κάνουν unboxing και άλλες πρόστυχης αισθητικής παρουσιάσεις προϊόντων που υπόσχονται μια ζωή πιο άνετη, πιο μυρωδάτη, πιο εύγεστη, λιγότερο κουραστική. Ο ReSet προφανώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, που Youtubers και επίδοξοι Influencers, βάλανε στο mute τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να κάνουν ντόρο και όλοι να μιλούν σχετικά με εκείνο το βίντεο που έπιασε 1 εκατομμύριο views σε λίγες ώρες.

Πρόσφατα και σε ένα ελληνικό κανάλι στο YouTube, ανέβηκε ένα βίντεο όπου μια παρέα φίλων, μοίραζε 1000 ευρώ με την μορφή tips σε ανυποψίαστους ντελιβεράδες, κινηματογραφώντας προφανώς τις αντιδράσεις τους. Το διαδίκτυο γέμισε με αναδημοσιεύσεις του βίντεο, και υποκλίσεις μπροστά τους ως μάγκες που ήρθαν να αποκαταστήσουν την κοινωνική και εργασιακή αδικία εις βάρος των ανθρώπων που δουλεύουν ως delivery, χαρίζοντας τους πάνω από μισό εκατομμύρια προβολές. Η επίκληση στο συναίσθημα φίλε μου πάντα πιάνει. Η μητέρα του YouTube, η αγαπητή τηλεόραση και πλήθος εκπομπών άλλωστε έχουν δείξει τον δρόμο χρόνια πριν. Ακόμη και εκεί ωστόσο υπήρχε ένα φίλτρο στο τι θα βγει στον αέρα και κατά συνέπεια μέσω των δεκτών θα μεταφερθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια!

Πλέον, οι οθόνες πιο μικρές, πιο ευκρινείς, λεπτότερες με δεκάδες εύκολες λύσεις στο κομμάτι της συνδεσιμότητας και πρόσβαση 24 ώρες το 24-ώρο, αρκεί να σε φτάνουν τα δεδομένα, περιμένουν να τις γεμίσεις πληροφορία, με υλικό προς οπτική κατανάλωση. Να σου λοιπόν, βασανισμοί ανθρώπων και ζώων σε ζωντανή μετάδοση, bullying σε άτομα με νοητική υστέρηση και κινητικά προβλήματα, ξύλο, πυροβολισμοί, σεξουαλικές και ομοφοβικές επιθέσεις για αυτά τα άτιμα τα views ρε γαμώτο!


Οι αρχισυντάκτες σε έντυπα μέσα παλαιότερων δεκαετιών, συνήθιζαν να λένε πως αν δεν έχει η είδηση αίμα, σπέρμα ή στέμμα δεν πουλάει, γνωμικό που επιβεβαιώνεται κάνοντας ένα μικρό γύρο στο διαδίκτυο σήμερα, που δεν θα σου πάρει πάνω από μερικά λεπτά για να διαπιστώσεις του λόγου το αληθές. Συνοδεία τίτλων που γαργαλάνε τα δακτυλάκια σου να πατήσεις το Play, όπως: “ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ”, “ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ”, “ΣΤΑΜΑΤΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣ”, με κεφαλαία προφανώς, για να χαίρονται και οι τηλεοπτικοί προπάτορες τηλεπωλητές, που δυστυχώς φτάσανε μέχρι τα έδρανα των κοινοβουλίων της χώρας μας. Το ηθικό κομμάτι του εξευτελισμού ανθρώπων, προφανώς ερμηνεύεται ως κακόγουστο αστείο, σαν μια γεμάτη καλές προθέσεις υποσημείωση, ως παρεξήγηση και λάθος ερμηνεία. Εν μέσω αοριστολογίας λοιπόν, αντί να κοιτάξουν τη φάτσα τους στον καθρέφτη, θα επιλέξουν να απολογηθούν δημόσια, μέσα από το κανάλι τους, γιατί δεν ξέρω αν το θυμάσαι… και οι δημόσιες ομολογίες πουλάνε και φέρνουν μάτσο τα clicks και τα views.

Απορροφημένοι, υπνωτισμένοι σχεδόν μπροστά από μια οθόνη κλαίνε, γελάνε, κοιμούνται, ξυπνάνε, ερωτεύονται, κάνουν σεξ, τρώνε, ξεκουράζονται, απομνημονεύουν άχρηστες πληροφορίες, καταναλώνοντας κινούμενες εικόνες. Όσο πιο περίεργη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα, όσο πιο προκλητική τόσο πιο θελκτική, όσο πιο cheesy, τόσο καλύτερα για την εμπορική διαχείριση της. Μαζί τους και εγώ και εσύ υποκύπτουμε στην λατρεία των views, ώστε να διαμορφώσουμε άποψη και να απαντήσουμε την ερώτηση που σαν μέγγενη αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας: Έχετε δει το βίντεο κύριε; Είμαι σίγουρος πως έχεις βρεθεί σε αντίστοιχη θέση και με φόβο μεγάλο να ψελλίσεις όχι, δεν χρειάζεται να δω ένα βίντεο το οποίο προωθεί την περιθωριοποίηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, το bullying, την ομοφοβική και σεξιστική ματιά στην καθημερινότητα μας. Την επόμενη φορά, να σκεφτείς πως η φωνή σου δεν είναι μονάχη, υπάρχουν γύρω σου και άλλες που της δίνουν δύναμη σαν τον δικαστή που έριξε στον καθόλου φίλο μου ReSet 15 μήνες φυλάκιση, του έκλεισε κάθε κανάλι δίαυλο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και επικύρωσε 20000 ευρώ αποζημίωση.

Μήπως να ανεβάσει κάποιος ένα βιντεάκι για αυτό;