Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι το Sex And The City έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις Ελληνίδες απ’ ότι το Τσερνόμπιλ στη Σοβιετική Ένωση, τότε θα είναι μια καλή αρχή για να κατανοήσουμε τα δεινά που ακολούθησαν, στην ψυχοσύνθεση κοριτσιών που μπήκαν ιδρωμένα στην κούρσα του υστερικού ενήλικα. Φουστάνια χωρίς καλσόν το καταχείμωνο, one night stand στο όνομα κάποιου μπερδεμένου φεμινισμού, μπότοξ και υπεραξία σε εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που θα σε αφήσει με απλήρωτο νοίκι.  Η μόδα, έγινε το τέλειο άλλοθι για να στηθεί το προφίλ γυναικών που η ματαιοδοξία τους εξαντλείται στον “κύριο Μεγάλο”, κάμποσα κοκτέιλς και πολύχρωμους δονητές.

Χρόνια μετά την έκρηξη πλασματικών φαντασιώσεων, μετράμε τσακισμένες ψυχολογίες και κακοφτιασιδωμένες αξιοπρέπειες κοριτσιών, που μετατρέπουν το κορμί τους σε κρέας, παραδίνοντας τη σκέψη τους στο τμήμα με τα κλοπιμαία. Μετά τις ανάσες ασφυξίας που πήρε η ελληνική τηλεόραση, αποφάσισε να επανέλθει με αυτό που την ντροπιάζει καλύτερα από κάθε τι. Τον εξευτελισμό ανθρώπων που παλεύουν για τον αυτοπροσδιορισμό τους, αντέχοντας να κάθονται μισόγυμνοι μπροστά από ημιδιάσημους καλοντυμένους, που κουνούν το καλολιμαρισμένο τους δάχτυλο, λες και δεν έχει γδαρθεί αρκετά ο αμφιβληστροειδής μας.

Ο λόγος λοιπόν αυτή τη φορά για το ελληνικό “Next Top Model”, που ξεκίνησε για να επιβεβαιώσει ότι το κουτί που εκπέμπει απέναντι απ’ τον γεμάτο ψίχουλα και χυμένο αναψυκτικό καναπέ, δεν είναι για κλείσιμο αλλά για πέταμα. Στην περίπτωση του σκληρού ριάλιτι που ακτινοβολεί λεύκανση και βρωμάει το χνώτο του από την πείνα, υπάρχει μια διάσημη μοντέλα που σοκάρεται με τα piercing και τα τατουάζ 20χρονων κοριτσιών, που όμως παρόλα αυτά θέλει να τους δώσει την ευκαιρία για το όνειρο, αρκεί να σκύψουν μπροστά της για να ελέγξει τα δόντια τους. Και αυτά σκύβουν κυρίες και κύριοι! Με ανύπαρκτα μαγιό, τραβάνε πίσω τα μαλλιά τους για να τσεκάρουν οι άγνωστο σε τι “ειδικοί” τα αφτιά και το μέγεθος του κεφαλιού τους, ενώ αλέθονται σε μια κρεατομηχανή που θα τα φτύσει μετά από λίγο, χίλια κομμάτια.


Στις αυστηρές μαύρες καρέκλες σκηνοθέτη, κάθονται και άλλες χωρίς λόγο παρουσίες, έτοιμες να δώσουν οριστικό τέλος στην κυτταρίτιδα και στη μάχη για κώλους που φτάνουν πιο ψηλά απ’ το κεφάλι, που κατά κύριο λόγο δεν μας αφορά και τόσο. Σοκαρισμένοι από την επίσκεψη τους σε αυτόν τον πλανήτη, μοντέλα, φωτογράφος και σχεδιαστής, επιτίθενται σε κορίτσια που έχουν αλλοιώσει από τα πρώτα νιάτα τους την παρθένα ομορφιά τους, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τα πρότυπα “ομορφιάς”, που οι ηθικολόγοι που τις κρίνουν διαμορφώνουν κατά καιρούς.

Είναι γεγονός ότι η καταξιωμένη μοντέλα, δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευση της για τη σιλικόνη, δεν την ενοχλεί καθόλου όμως που στο παρά τσακ ανήλικα κορίτσια, γέρνουν δεξιά – αριστερά με περπάτημα γυναίκας που τα έχει ζήσει όλα, ποζάροντας και ξαπλώνοντας μπροστά της κάτω από τα αισχρά και φανταχτερά βλέμματα μας. Ούτε που προλάβαμε να αναλογιστούμε γιατί ένα πανέμορφο πλάσμα φουσκώνει στήθος, χείλη και μάγουλα, μιας και νταβατζίδες της ιδανικής γυναικείας εικόνας έπεσαν σαν αρπακτικά πάνω της, με κανένα αίσθημα ευθύνης. Η θλιβερή εικόνα, επισκιάστηκε από χοντράδες και γύρνα λίγο να δούμε και την πίσω όψη, μπας και σωθεί η πρόκριση. 

https://www.youtube.com/watch?v=8Ska02bp2j0


Προφανώς υπάρχει και ο ΠΙΟ ηθικολόγος της παρέας, που τα χώνει για τις αισθητικές επεμβάσεις, χτυπώντας μας στο συναίσθημα λέγοντας μας ότι εκείνος δεν θα το επέτρεπε ποτέ στην 6χρονη κόρη του. Ο θιγμένος πατέρας, ξεδιπλώνει τις γνώσεις του καθώς αναρωτιέται δημόσια τι είναι ο Διαβήτης τύπου 1, βασικά τι είναι γενικά ο Διαβήτης, ενώ μοιάζει να μην πολυκαταλαβαίνει όταν η κοπέλα που έχει υποβάλει τον εαυτό της σε όλο αυτό, του εξηγεί ότι πρόκειται για ζάχαρο. Η δε καταξιωμένη μοντέλα δεν αντέχει να μη στηρίξει το στερεότυπο που θέλει τους ανθρώπους που πάσχουν από ακόμη και κάτι μη θανατηφόρο, να αντιμετωπίζονται σαν μελλοθάνατοι. Ίσως ο σταθμός που προβάλλει το ριάλιτι για λίγες θερμίδες και αεικίνητο βάδισμα, θα έπρεπε να εντάξει κάποια σεμινάρια γενικών γνώσεων. Αν δεν προβλέπεται στο μπάτζετ, ας κάνουν μια προσπάθεια για βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, ώστε να μη δείχνουν τόσο εκτός τόπου και χρόνου, οι τιμωροί των χαλαρών γλουτών.  

https://www.youtube.com/watch?v=eKyB2t-gPUY


“Όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές” για πρησμένα από εμφυτεύματα κορίτσια, “Το άλλο μισό που είναι;” για μια όχι ικανοποιητικά ψηλή για τον θεό του μόντελινγκ κοπέλα, “Γιατί αφού είσαι στη γυμναστική ακαδημία οι γλουτοί σου είναι χαλαροί;”, “Πρέπει να ξεφουσκώσουν τα μπούτια σου”, “Κάνεις μόνο για plus size μοντέλο”, “Εάν ξεχειλώσεις και άλλο, δεν θα αρέσεις ούτε σε εμάς, ούτε σε κανέναν”, είναι λίγα από τα πολλά προσβλητικά που ακούστηκαν, από εκείνους που αναρωτιούνται γιατί σήμερα τα κορίτσια δεν αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι και τον υποβάλουν σε παραμορφωτικές διαδικασίες.

Φυσικά η κάθαρση όλων έρχεται με το ξέσπασμα κάποιας υποψήφιας σε κλάματα. Αγκαλιές που σχεδόν δεν ακουμπάνε τα χέρια μεταξύ τους και κομπλιμέντα μετά την απόρριψη, μετατρέπουν τους κριτές σε καθηγητές που σαν να εξηγούν εφαρμοσμένα μαθηματικά δηλώνουν ότι η πασαρέλα δεν είναι Instagram και πότε θα το καταλάβουμε αυτό βρε κορίτσια; Παρόλα αυτά και για να συμπληρωθεί η γελοιότητα του σαν από πανέρι θεάματος, το εικονίδιο που επιτρέπει στη διαγωνιζόμενη να περάσει στην επόμενη φάση, είναι το like του Instagram.

Το κοινωνικό ρήγμα είναι πολύ βαθύ και ακουμπά αποπροσανατολισμένους ανθρώπους που ένα δείγμα τους εμπορευματοποιείται, κάνοντας τους υπόλοιπους να σκάνε από τη ζήλεια τους. Αν θέλετε πρησμένα βυζιά θα βάλω, αν δεν σας αρέσουν θα τα βγάλω, μετρήστε μου τα δόντια, ζητήστε μου να σκύψω και δεν θα ξαναφάω είναι όλα όσα μάθαμε ότι εξακολουθούν να θεριεύουν δίπλα μας.

Μόδα είναι και δεν θα περάσει…