Πάντα είναι καλή μια ευκαιρία να ψάξεις, να μάθεις, να διαβάσεις και να χαρείς τη μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου. Το βιβλίο. Εμείς, λοιπόν, στο Provocateur θα σ’ αφήναμε έτσι, αναγνώστη μας; Ε, όχι δα!

Ψάξαμε στα κιτάπια μας, βρήκαμε όλα τα άρθρα της στήλης “Διαβα.Ζούμε“, τα περάσαμε από κόσκινο και σου παρουσιάζουμε το πιο προβοκατόρικο τοπ 10 μας. Ιδού τα 10 καλύτερα βιβλία που σου ‘χουμε προτείνει μέχρι σήμερα, κι αν δεν τα ‘χεις διαβάσει ακόμα ευκαιρία να το κάνεις!

Υ.Γ. Η σειρά είναι εντελώς τυχαία.

Χόλιγουντ, του Τσαρλς Μπουκόφσκι

Η μαγεία της αυτοκαταστροφής είναι έτσι κι αλλιώς η μεγάλη μας αγάπη! Τοπ 10 του Provocateur χωρίς Μπουκόφσκι δεν γίνεται, οπότε ακολούθα τον Τσαρλς που με 3/4 πούρο, δυο γερά ποτά και τη γραφομηχανή του, διηγείται τις βρόμικες περιπέτειές του κάτω απ’ τους προβολείς του Λος Άντζελες.

Ο Ξένος, του Αλμπέρ Καμί

Ένας συγγραφέας που ισορροπεί ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την κοινωνική μελέτη, κι ένα βιβλίο που ξεγυμνώνει τον κόσμο μέσα απ’ τη μηδενιστική σχεδόν ματιά του ήρωά του. Συν τοις άλλοις, μια απ’ τις πιο κλασικές πρώτες γραμμές στην ιστορία της λογοτεχνίας: “Η μητέρα πέθανε σήμερα. Ή ίσως και χτες, δεν ξέρω”.

Ο Αναρχικός Τραπεζίτης, του Φερνάντο Πεσσόα

Ένας τραπεζίτης που προσπαθεί να ελευθερωθεί απ’ το χρήμα, κερδίζοντας όσο περισσότερο χρήμα μπορεί! Μια παράδοξη μελέτη της αναρχίας, οι μαγευτικά παράξενοι διάλογοι του Πεσόα, η εκτός πλαισίου σκέψη ενός ποιητή που σε αναγκάζει να σκεφτείς.

Τρυποκάρυδος, του Τομ Ρόμπινς

Μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σ’ ένα πακέτο τσιγάρα Κάμελ. Μια πριγκίπισσα, ένας τρομοκράτης, το σεξ, το φεγγάρι, μια προβληματική ηλεκτρική γραφομηχανή κι ο πιο φευγάτος Αμερικανός συγγραφέας. Προβοκάτορες και προβοκατόρισσες, ο μαγευτικά ασυνάρτητος κόσμος του Τομ Ρόμπινς!

 

Ο Φύλακας στη Σίκαλη, του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Την ώρα που ένας 16χρονος στην Αμερική του ’50 αποφασίζει να κάνει την επανάστασή του, η λογοτεχνία γνωρίζει τη δική της μεγάλη επανάσταση! Ένα απ’ τα πιο αληθινά βιβλία όλων των εποχών, μιλάει στην ψυχή της εφηβείας που ζει μέσα σου, και της μιλάει με λόγια γραμμένα σε προφορικό λόγο. Έπος.

  

Ο Μικρός Πρίγκιπας, του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερί

Ο αγνός, πραγματικά ελεύθερος, ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ μικρός κι αναρχικός Πρίγκιπας του Εξυπερί, ένα παρεξηγημένο ενήλικο παραμύθι που από λάθος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο ράφι με τα “παιδικά”. Αποκλειστικά για ενήλικες που βλέπουν έναν ελέφαντα μέσα σ’ έναν πύθωνα, εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν απλά ένα καπέλο.

Περί Τυφλότητος, του Ζοζέ Σαραμάγκου

Σε μια κοινωνία τυφλών, ο μονόφθαλμος βασιλεύει, οι καταπιεσμένοι γίνονται καταπιεστές, η ανθρώπινη φύση βγαίνει στον αφρό αλλά η αγάπη κι η ανάγκη για ζωή κρατάνε τους ανθρώπους ζωντανούς. Με την “ευαγγελικού” τύπου γραφή και τους “ανώνυμους” ήρωες μιας πραγματικής λογοτεχνικής ιδιοφυίας.

Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά, του Πωλ Λαφαργκ

Το αυστηρώς κατάλληλο ωράριο εργασία των τριών ωρών και η ύπουλη καθοδήγηση της φράσης: “Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”. Ο γαμπρός του Μαρξ περιγράφει μέσα σε 50 σελίδες, έναν κόσμο ευτυχισμένων ανθρώπων που δουλεύουν για να ζουν, αντί να ζουν για να δουλεύουν. Και ναι, αυτός ο κόσμος είναι άκρως ρεαλιστικός!

Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, της Χάρπερ Λι

Ο Άτικους Φιντς παραδίδει μαθήματα πατρικής συμπεριφοράς αλλά και δικηγορικής δεοντολογίας, μέσα σ’ έναν κόσμο που στηρίζει το “ο μαύρος πρέπει να πεθάνει, επειδή δεν είναι λευκός”. Όταν ένα κλασικό διαμάντι του σινεμά δεν καταφέρνει ούτε ν’ αγγίξει το βιβλίο, γιατί το βιβλίο είναι τόσο απόλυτα μοναδικό.

Άκου Ανθρωπάκο!, του Βίλχελμ Ράιχ

Ο καλύτερος μαθητής του Φρόιντ ανακαλύπτει τον φασισμό μέσα στον απλό, καθημερινό “ανθρωπάκο” και γράφει ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης που αξίζει να διαβάσεις! Με μόνο σκοπό του να δει τους ανθρώπους να εξυψώνονται πάνω από κατασκευάσμένους σωτήρες και δυνάστες, ο Ράιχ φυλακίστηκε και είδε το βιβλίο του να καίγεται. Κι αυτό μάλλον λέει από μόνο του πολλά.