Το Black Mirror είναι το όνειρο του Κάφκα. Είναι η ματιά του Όργουελ. Είναι η δικαίωση τέλος πάντων, όποιου μεγάλου στοχαστή κατά καιρούς “φοβήθηκε” την τεχνολογία. Ή έστω τη χρήση της απ’ τους ανθρώπους.

Απ’ την άλλη μεριά βέβαια, αυτός ο βρετανικός “Κόκκινος Κύκλος” μπορεί να περιγράφει μεν ένα ζοφερά τεχνολογικό μέλλον, αλλά θα ‘ταν ψέμα να πω ότι δεν μ’ έψησαν μερικές “κομπιουτεριές” που είδα εκεί μέσα. Κι επειδή (μέχρι κι εγώ ο “ατεχνολόγητος”!) χρωστάω τόση εφηβεία στον Ιούλιο Βερν, όση ενηλικίωση στον Όργουελ, ήρθε η ώρα να χειροκροτήσω το τεχνολογικό μέλλον του Black Mirror και να ζητήσω μερικές εφαρμογούλες που επιβάλλεται να εφευρεθούν. Σύντομα!  

Y.Γ. Το άρθρο ίσως περιέχει ίχνη spoiler. Διαβάζετε με προσοχή για τη δική σας ασφάλεια. 

Hang the DJ

Πες την αλήθεια, το ‘χεις σκεφτεί. Κι επειδή σίγουρα δεν πρόκειται να το παραδεχτείς ποτέ, ας το παραδεχτώ εγώ για όλους. ΟΛΟΙ το ‘χουμε σκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας: Μια καλή εφαρμογή “ζευγαρώματος” θα ‘λυνε μια και καλή τα αισθηματικά προβλήματα του κόσμου. Το πρόβλημα ωστόσο κρύβεται στο “καλή”. Βλέπεις, το ωραίο με το ζευγάρωμα, είναι να ερωτεύεσαι. Κι ο έρωτας δεν μπορεί να ‘ναι απάντηση σε ερωτηματολόγιο, ούτε να ‘χει κριτήρια επιλογής. Ο έρωτας είναι γέλιο, πείραγμα, ανάγκη, πρέπει ν’ αντιδρά στους κανόνες και να επαναστατεί σ’ ο,τι του πάει κόντρα. Και δυστυχώς όλα αυτά δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια εφαρμογή για ραντεβού. Δεν μπορούν; Μπόρεσαν! (Σ’ ένα επεισόδιο βγαλμένο απ’ το πιο όμορφο μέλλον του καλού ρομαντικού σινεμά).

 

Playtest

Ντάξει, γενικότερα τραγικό επεισόδιο. Τραγωδία στην πλοκή, ΤΡΑΓΩΔΙΑ και στο φινάλε που είναι μια μπούρδα και μισή. Ναι, αλλά… Τι εφαρμογάρα ήταν αυτή; Τι ΕΦΑΡΜΟΓΑΡΑ ήταν αυτή;;; Σκέψου πόσο απόλυτος κι αληθινός είναι ο τρόμος όταν τον δημιουργεί το ίδιο το μυαλό σου. Το μυαλό σου που ξέρει ακριβώς τι φοβάσαι. Το μυαλό σου που δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Θρίλερ; Αδρεναλίνη; Τρομακτικά escape rooms; Παιχνίδια για παιδάκια. Εδώ μιλάμε για το πραγματικό παιχνίδι. Αντέχεις;  

Άσε που θα πάρει άλλη διάσταση κι η ψυχοθεραπεία και η “αντιμετώπιση των φόβων”. Ντάξει, δεν το συζητώ, φτιάχτε το ρε!

 

San Junipero

Δηλαδή, μεταξύ μας τώρα, υπάρχει κανείς που θα ‘χε την επιλογή “να μη πεθάνει παρά μόνο αν το θελήσει ο ίδιος” και θα ‘λεγε όχι; Τέλος πάντων, ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος, σίγουρα δεν είμ’ εγώ. Εγώ θα φόρτωνα το μυαλό μου στο Cloud, θα ξαναγινόμουνα νέος και θα ζούσα κάθε βδομάδα σε διαφορετική δεκαετία. Και προφανώς, δεν θέλω να χαθεί όλη αυτή η ομορφιά της ζωής, της ηλικίας που αλλάζει, της πραγματικότητας που άλλοτε σε γδέρνει κι άλλοτε σου σκάει χαμόγελα. Απλώς θα μ’ άρεσε, όταν όλα αυτά είναι να τελειώσουν, ξέρεις… ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Πρακτικά είναι σαν αυτό που ‘λεγε ο Γούντι Άλεν: “Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά προτιμώ να μην είμαι σπίτι όταν έρθει”. Λοιπόν, με την επιλογή του San Junipero μπορείς να μην είσαι. Μπορείς να πας διακοπές με το μυαλό σου, για πάντα ή για όσο θελήσεις. Ε, το λες value for money.

 

The Entire History of You

Πόσες φορές ρε φίλε θες να θυμηθείς κάτι και δεν μπορείς; Έναν τύπο που σε χαιρετάει στο δρόμο, ας πούμε. Ή μια παλιά συμμαθήτρια που σε γούσταρε και την έφτυνες (και προφανώς σε καταράστηκε γιατί από τότε δεν σου κάθεται ούτε μηλόπιτα). Ή μια σοφή κουβέντα που σου είπε κάποτε ο παππούς σου, κι εσύ ως ρεμπεσκές την ξέχασες. Λοιπόν, σύμφωνα με το εν λόγω επεισοδιάκι, φοράς ένα τσιπ και κοίτα να δεις; Η μνήμη σου παίζει σαν βίντεο στο youtube. Πας σ’ όποιο σημείο θες, ξαναβλέπεις ο,τι θες, έχεις μονίμως διαθέσιμη την “ταινία” της ζωής σου. Βέβαια, ίσως υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν θες να δείξεις στον κόσμο, γι’ αυτό θα ‘ταν καλύτερα οι προβολές να είναι αποκλειστικά πριβέ. Μη βγάζουμε και τ’ άπλυτά μας στη φόρα, ε;

 

Black Museum (Pain Addict)

Ένας γιατρός που νιώθει όλα τα συμπτώματα των ασθενών του χωρίς ν’ αρρωσταίνει ο ίδιος; Ένας τύπος που νιώθει όλες τις “αντιδράσεις” της κοπέλας του χωρίς εκείνη να χρειαστεί να μιλήσει; Δεν είναι υπέροχο. Δεν είναι απίθανο. Είναι ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ. (Μόνο να προσέξουμε τους εθισμούς, παιδιά, δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά…).

 

Αν υπάρχουν γκατζετάκια του Black Mirror που θα ‘θελες να δεις και δεν τα ‘χουμε στη λίστα, γραψ’ τα μας από κάτω. wink