Καλησπέρα και καλή βραδιά. Δεν είμαι δικηγόρος, δεν έχω κανέναν καημό να γίνω στα 27 μου (όχι ότι δεν μπορώ έτσι;) και σίγουρα αυτά που θα διαβάσεις δεν έχουν καμία νομική βάση. Θέλω πολύ να πιστεύω ότι έχουν λογική (βάση), αλλά δεν θα πάρω και όρκο γι’ αυτό. 

Σήμερα που λες, κρίθηκε ένοχος ο Τάσος Μαντέλης για μία μίζα της Siemens. Έφαγε 8 χρονάκια φυλακή στο κεφάλι και διαβάζοντας την είδηση έπιασα τον εαυτό μου να αισθάνεται χαρά. Ναι ρε πούστη μου, επιτέλους κάποιοι θα πληρώσουν για όλα όσα έκαναν σε αυτή τη χώρα. Και ξαφνικά, όλα σκοτεινιάζουν. Όχι μαλάκα, δεν έφαγε 8 χρόνια. Έφαγε 8 χρόνια ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Τι πάει να πει “με αναστολή” ρε φίλε; 

Είναι σαν να σου λέει η δικαιοσύνη “Ντάξει μαν, έκλεψες, ενήργησες εναντίον του δημοσίου, αλλά κλάιν μη χαλιέσαι. Θα σου ρίξω 8 χρονάκια, γιατί όλοι ξέρουμε ότι είσαι ένοχος, αλλά θα σου δώκω αναστολή να μην εκτίσεις ποινή παρά μόνο αν τύχει και ξανακάνεις μαλακία και αν τύχει και σε τσακώσουμε και αν τύχει να είναι Παρασκευή και αν τύχει να βρέξει”.

Ρε συ τώρα σοβαρά. Μόνο εμένα μου φαίνεται παράλογο; Μόνο εγώ το βρίσκω παρανοϊκό; Είναι τόσο μεγάλη παπάτζα η αναστολή που προσπαθώ να την κουμπώσω σε άλλες φάσεις της ζωής και πάλι δεν βγάζει κανένα νόημα. Κανένα όμως!

Σενάριο πρώτο: Χωρισμός

Σκέψου ας πούμε να είσαι με μια κοπέλα (ή ένα αγόρι/ γουατέβερ) και να κάνεις κουτσουκέλα και να σε πιάσει στα πράσσα. Η απατημένη σε βλέπει, αρχίζει να ουρλιάζει, και τρελαμένη εκτοξεύει τα μπινελίκια προς το πρόσωπό σου. Εκεί που πιστεύεις ότι όλα έχουν τελειώσει και για μια μαλακία θα χάσεις τη γυναίκα της ζωής σου, τσουουουουπ, σκάει η αναστολάρα!

-ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΜΑΛΑΚΑ, ΗΛΙΘΙΕ, ΣΙΧΑΜΕΝΕ, ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ!

Τι μπορεί να σημαίνει “χωρίζουμε με αναστολή”; Σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν χωρίζουμε. Αλλά έτσι και σε ξαναπιάσω να χαμουρεύεσαι με άλλη, θα σου τα κόψω από τη ρίζα. Κανένα απολύτως νόημα. Κανενα.

Σενάριο δεύτερο: Εργασία

Έχεις φάει τα χρονάκια σου στα πανεπιστήμια και στα σχολεία και στα φροντιστήρια, έκανες τα μεταπτυχιακά σου και τώρα ήρθε η ώρα να βρεις δουλειά. Πηγαίνεις για συνέντευξη στη δουλειά των ονείρων σου, όλα κυλούν εξαιρετικά και τα πάντα είναι όπως ακριβώς τα επιθυμείς. Περνούν μερικές μέρες και ξαφνικά σκάει τηλεφωνάκι να ξαναπάς στα γραφεία της εταιρίας. Φτάνεις εκεί και ο διευθυντάρας σε περιμένει μέσα στην καλή χαρά για να σου πει ότι προσλαμβάνεσαι. 

Εσύ κωλοχαίρεσαι, όλα είναι τέλεια, μέχρι που σου ξεκαθαρίζει ότι προσλαμβάνεσαι “με αναστολή”. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Έλα ρε είναι πολύ απλό. Δεν προσλαμβάνεσαι στα αλήθεια, όλα όταν ανοίξει η θέση θα είσαι ο πρώτος που θα πάρουμε. Πώς σου φάνηκε βλάκα;

Σενάριο τρίτο: Αυτοκίνητο στο συνεργείο

Έχεις πάρει τους δρόμους και κάποια στιγμή το αυτοκίνητό σου αποφασίζει να παραδόσει σώμα και πνεύμα. Πανικοβάλλεσαι γιατί εννοείται ότι είσαι άσχετος με τα αυτοκίνητα και αναγκάζεσαι να καλέσεις την οδική βοήθεια για να επιστρέψεις ζωντανός στο σπίτι σου. Σε βάζουν στο φορτηγάκι, σε πηγαίνουν στο συνεργείο και μαθαίνεις ότι το εργαλείο σου έκαψε φλάτζα. 

Μετά από 4-5 μέρες σε παίρνει περιχαρής (επειδή θα του τα ακουμπήσεις φυσικά) ο συνεργειάς να σου ανακοινώσει πως το αυτοκίνητό σου είναι έτοιμο. Μπαίνεις μέσα, πας να το βάλεις μπροστά και δεν λειτουργεί τίποτα.

-Ααααα στο έφτιαξα δικέ μου, αλλά στο έφτιαξα με αναστολή. 

Τι σκατά θα σημαίνει αυτό; Ναι στο έφτιαξε, αλλά όχι τώρα. Μόλις ξαναχαλάσει, θα στο φτιάξει στα αλήθεια. Tώρα αναστολή.

Τώρα που τα λέμε, η αναστολή θα μπορούσε να είναι ιδέα του πατέρα/ αγίου/ οσίου (έχουμε χάσει το μέτρημα) Παΐσιου. Θα είναι σαν να τιμωρείσαι, αλλά δεν θα τιμωρείσαι. 

ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ;