Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Φλεβάρης. Αρχίζεις και βλέπεις ότι τα μελομακάρονα δεν έφυγαν μαζί με τα Χριστούγεννα και ότι σύντομα θα κάνουν παρέα με τσουρέκια και κόκκινα αυγά. Ο Μάρτης, φαντάζει η τελευταία ευκαιρία για μια αξιοπρεπή προσπάθεια δίαιτας, ενώ παράλληλα ο χειμώνας ξερνάει όλη την κούραση στην πλάτη μας. Αυτά μάλλον για κάποιους μεγάλους μόδιστρους δεν είναι αρκετά σοβαρά θέματα και έτσι αποφάσισαν να βάλουν και άλλους μπελάδες στην κούτρα μας.

Λες και δεν έχουμε αποδείξει στους αιώνες πόσο καταπληκτικά μπορούμε να διχαστούμε ως λαός από μόνοι μας. Λες και δεν είμαστε ή με τη Βανδή ή με τη Βίσση, ή με το κεφάλαιο ή με του εργάτες. Μάλλον δεν ήταν αρκετό το δίλλημα μακαρόνια ή πατάτες, κιθαρίστα ή ντράμερ. Καταφτάνει και ο οίκος Gucci με καφτάνια, καπέλα και τσάντες του πανακρίβου και σου λέει θέλω να με δεξιωθείτε στον Παρθενώνα σας.

Νέος κύκλος επεισοδίων για τους Έλληνες που ήταν πάντα ενωμένοι σαν γροθιά, σε όλους τους εμφυλίους. Να περπατήσουν οι μοντέλες στα λειψά μας μάρμαρα, κάνοντας τις Καρυάτιδες μας να σκάσουν από ζήλια ή όχι;    

“Μα φυσικά!”, αναφώνησαν όσοι είχαν γίνει έξαλλοι πέρυσι, όταν ο ίδιος οίκος έντυσε τα γλυπτά του Παρθενώνα με μαγιό, πολύχρωμα σορτς και λουλούδια στο αφτί. Εντελώς καλοκαιρινά και με την τελευταία λέξη της μόδας, έβγαζαν selfie στο “Gucci party” των θεών. Στο όνομα λοιπόν της ελευθερίας της έκφρασης και της αύξησης των τραπεζικών της λογαριασμών, η εταιρία αδιαφόρησε εντελώς για την πολιτιστική και συμβολική αξία των γλυπτών. Χρησιμοποίησε κλασσικά έργα μοναδικού κάλλους και αισθητικής, αφαιρώντας τους την “ελευθερία” να υπάρχουν απρόσβλητα ακόμα και από “εκλεπτυσμένους βανδαλισμούς”.

 

Inspired by #GucciGram, spontaneous digital art by @deryaacakirsoy. #GGBlooms #GGCaleido #AlessandroMichele

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gucci (@gucci) στις

Αυτά όμως είναι λαστ γίαρ. Φέτος, η Ελλάδα της ακόμη μεγαλύτερης εξαθλίωσης ψοφά για γκαλά, διάσημους και ελαφρύ μπουφέ, στον βράχο που κόβει την ανάσα σε όσους αγαπάνε αυτήν τη χώρα, για τους σωστούς λόγους.

Η άποψη μου για εθνόσημα, σημαίες και ύμνους είναι γνωστή και κάθετη. Δεν με αφορούν! Έχω ανακαλύψει από νωρίς κάποιους από τους λόγους που μου επιτρέπουν να υπάρχω σε αυτήν την πατρίδα και ο Παρθενώνας είναι ένας από αυτούς.

Ο Παρθενώνας της δημοκρατίας, ο βράχος της φιλοσοφίας. Η Ακρόπολη της απαράμιλλης αισθητικής και ιστορίας. Οι νύχτες που αποκαλύφθηκε μπροστά μου καθώς περπάταγα στο Θησείο και την καμάρωσα σαν πρώτη φορά, κάθε φορά. Στέκει εκεί στους αιώνες, να αντέχει τη δύναμη των κεραυνών και τη ζέστη του Αυγούστου, θυμίζοντας την θνητότητα μας.

Δεν θέλω να την περπατήσουν καλοντυμένα μοντέλα, με κάποιο μοδάτο μπιτ και φλας που θα της στραβώσουν. Δεν θέλω να τη βιάσουν Gucci φορέματα, εκτός και αν τα τραγουδάει ο Μαζωνάκης. Δεν αντέχω τη ματαιοδοξία του να κατακτηθούν τα πάντα και την υποκρισία του ότι αυτό υπηρετεί η Τέχνη και η ελευθερία. Και μετά να έρθουν και άλλοι και να ζητάνε περισσότερα και εμείς να πρέπει να τους τα δώσουμε! Πάρτε μου τον κύριο Gucci στο τηλέφωνο, να του προτείνω χιλιάδες μέρη στην Αθήνα και ακόμα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα σε στεριά και νησιά, που μπορεί να παρελάσει και να δείχνει το ίδιο εντυπωσιακή η κολεξιόν του. Και αν το ζητούμενο είναι τα λεφτά, η απάντηση είναι ότι “δεν είναι όλα λεφτά”, ακόμα και στον σαρκοφάγο καπιταλισμό που επιβιώνουμε.

Δεν διεκδικούμε τόσα χρόνια τα μάρμαρα από του βρετανούς, για να ποζάρουν σε περιοδικά μόδας. Δεν διαφημίζει η Gucci τον Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας είναι πνεύμα, είναι κατάκτηση, είναι η αρχή. Από εκεί θα γνωρίσεις τον Σοφοκλή, θα μάθεις για τον Περικλή και θα φτάσεις μέχρι τον Ελύτη. Δεν είναι άβατο, ούτε μπάτε σκύλοι αλέστε. Στέκει εκεί να φιλοξενεί παιδιά και μεγάλους, να αντηχούν τα μάρμαρα τις φωνές ξεναγών σε όλες τις γλώσσες που εξηγούν γιατί αξίζει να σταθείς σε αυτό το κομμάτι γης.

 

Draped in #GGBlooms and #GGCaleido accessories, a #GucciGram spontaneous work by @deryaacakirsoy. #AlessandroMichele

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gucci (@gucci) στις

Στην τελική, όταν ομόφωνα οι επιστήμονες-αρχαιολόγοι του ΚΑΣ έχουν άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί ο Παρθενώνας για επίδειξη μόδας, τι παραπάνω χρειάζεται να πούμε;

Στοιχηματίζω πάντως, ότι αν η απόφαση ήταν θετική στο να δοθεί το κορυφαίο μνημείο της UNESCO για καλοκαιρινή παρτάρα, οι ίδιοι που τώρα ξενερώνουν με την απόφαση του ΚΑΣ, θα λύσσαγαν για το βέβηλο της υπόθεσης.

Να έρθει ο οίκος Gucci και όλοι του οι καλεσμένοι στην Αθήνα. Να σκαρφαλώσουν στην Ακρόπολη, να κοιτάξουν την πόλη από ψηλά και να μάθουν την ιστορία της. Να μεθύσουν στα μαγαζιά γύρω της και να την καμαρώσουν όπως εμείς, βλέποντας τον ήλιο να δύει πίσω της και το φεγγάρι να στολίζει τις κορυφές της. Τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και πιο μορφωμένοι…