Απαντάς “ΝΑΙ, οι νέοι έχουν ρίξει ολοκληρωτικό άκυρο στον Νεοέλληνα“. Σε κράζουν, παίρνεις κριτήριο μόνο τον στενό σου οικογενειακό και φιλικό κύκλο και δεν βλέπεις τι κάνουν οι πλούσιοι της Κηφισιάς και της Εκάλης. #Stereotypa 

Απαντάς “ΟΧΙ, οι νέοι φοράνε ακόμα παρωπίδες και είναι πιο ΠΑΣΟΚ από την γενιά της μεταπολίτευσης“. Σε λένε μηδενιστή, δεν βλέπεις τις αλλαγές που έχει κάνει αυτή η γενιά.

Παίζει τελικά οι ΝΕΟΛΑΙΟΙ να έχουν ρίξει άκυρο σε ένα από τα μεγάλα “τέρατα” που γέννησε αυτή η χώρα: τον Νεοέλληνα; Ιδού οι απαντήσεις.

Τίγκα τα κουτούκια και τα ρεμπετάδικα

Διασκέδαση, η ψυχή, η ζωή και το ντέρτι του κάθε νέου. Βαβούρα, γέλια, χοροί και φωνές. Μια γύρα να κάνεις στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας, δεν παίζει να μη συναντήσεις κουτούκια ή ρεμπετάδικα και παιδιά που τα γεμίζουν ασφυκτικά. Έχουν πιάσει το νόημα, γι’ αυτό και  πληρώνουν τον μεζέ στην κανονική τιμή του μεζέ και το κρασί στην κανονική τιμή του κρασιού. 

Μπουζούκια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, γιατί όπως και να το κάνεις είναι και αυτά κομμάτι της κουλτούρας μας. Οι νεοελληνικές σπατάλες όμως σε γαρύφαλλα και μπουκάλια (που ισοδυναμούσαν με αγορά γκαρσονιέρας στα Πετράλωνα) σίγουρα έχουν πεθάνει. Και την κηδεία τους, την κάνει μια γενιά που έχει μάθει να διασκεδάζει με αξιοπρέπεια και να μοιράζεται εμπειρίες. Προσφορά-Ζήτηση το πράγμα και ο Κιάμος πλέον παρακάλαει φοιτηταριά να του πληρώσουν ευρώ-ευρώ το μπουκάλι. 

Δεν έχουν χρήματα για έξω; So what, αράζουν σε σπίτια με επιτραπέζια και ταινίες. Kάποτε οι φίλοι ντρέπονταν για την αφραγκιά τους, σήμερα το διασκεδάζουν. Οι φίλοι είναι φίλοι και περνάνε καλά, χωρίς χρήματα, μέσα και άλλα σταθμά. Απλό.

Start up επιχειρήσεις από το μηδέν

Χωρίς βύσματα και καβάτζωμα από “θείο” στο δημόσιο, έχουν καταλάβει ότι για να βρουν δουλειά πρέπει να την δημιουργήσουν… Χωρίς το μεγάλο κεφάλαιο και τα back up χρήματα, ψάχνουν τις εναλλακτικές και ας ξέρουν ότι η πιθανότητα αποτυχίας θα είναι πάντα το τέρας πάνω απ’τα κεφάλια τους.

Παραδείγματα που δείχνουν τον δρόμο, πολλά. 

Πιάσε το Quizdom που μετατράπηκε από “random app” σε εθνικό παιχνίδι με εκπομπή στην τηλεόραση και το Taxibeat που πέτυχε στην Ελλάδα, άλλαξε την κίτρινη φυλή και πλέον παίζει εκτός ευρωπαϊκών συνόρων με μεγάλη αμοιβή. 

Επιτυχία είναι η προσπάθεια και η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ. Βολεμένε Νεοέλληνα ακούς;

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Μαθαίνουν και δεν υποκύπτουν στα λάθη που έκαναν γονείς και παππούδες. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Οι προσδοκίες άλλωστε ήταν σίγουρα διαφορετικές, το πολιτικό σκηνικό, όπως το γνωρίζαμε από την μεταπολίτευση κι έπειτα, κάπως ανατράπηκε. Από αυτήν τη γενιά. Ο κόσμος βγήκε στις πλατείες, ενεργοποιήθηκε, φώναξε το ΟΧΙ του και έδειξε ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις. Το γιατί δεν συνέβη, είναι μια άλλη συζήτηση, το αν υπήρχαν Πασόκοι ανάμεσά τους, επίσης… 

Ένωσαν γειτονιές 

Εδώ, μπορεί οι περισσότεροι να μένουν ακόμα με την οικογένειά τους, αλλά ουσιαστικά έχουν απαρνηθεί τις “άσχημες” συνήθειές της και ντρέπονται για τα καμώματά τους. Γνωρίζοντας πως προσωπική ιδιοκτησία στην Ελλάδα δεν παίζει, μιας και αποτελεί “ζημιογόνο” επιλογή (βλ: ΕΝΦΙΑ), προτιμούν να μεταναστεύουν από γειτονιά σε γειτονιά. Ζουν τη φάση και ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Οι νέοι μπορεί να μην έχουν αποβάλλει ολοκληρωτικά την ταμπέλα του “Νεοέλληνα”, ίσως και τούτα τα παραδείγματα να ‘ναι εφήμερες εναλλακτικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, η κομματάρα του Πανούση δεν θα ξαναανέβει ποτέ στα charts. wink