• PRISMA
  • 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μήπως το έχουμε παραχέσει με τον σεξισμό;

Υπάρχει γύρω μας, αλλά ας μην προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι...

  • PRISMA
  • 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μήπως το έχουμε παραχέσει με τον σεξισμό;

Υπάρχει γύρω μας, αλλά ας μην προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι...

Ο σεξισμός είναι ένα πολύ μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα τόσο στη σύγχρονη Ελλάδα όσο και στον κόσμο γενικότερα. Σε αυτό προφανώς συμφωνούμε όλοι οι νοήμονες άνθρωποι. Εκεί που όμως υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, είναι στην υπερβολική αναφορά του όρου "σεξισμός" όσο και στη συνεχόμενη επίκλησή του για χάρη της πολιτικής ορθότητας. 

Σίγουρα θα έχεις προσέξει κι εσύ μερικές σελίδες στο Facebook που έχουν μοναδικό σκοπό να "ανακαλύπτουν" τα συμπτώματα σεξισμού που κυκλοφορούν στο ελληνικό ίντερνετ, να τα βγάζουν στη φόρα αλλά και να εξηγούν γιατί και με ποιον τρόπο είναι σεξιστικά. Στην προσπάθεια λοιπόν να βγάλουν κι από τη μύγα ξύγκι, κάπου χάνουν το νόημά τους αυτές οι σελίδες.


Για να εξηγηθώ και μιλάω ως άντρας. Με ενοχλεί ο σεξισμός όπως ενοχλεί κάθε λογικό άνθρωπο που περπατάει πάνω σε αυτή τη γη. Αλλά διάολε, δεν βρίσκω τα πάντα γύρω μου σεξιστικά ούτε επιμένω μέχρι να βρω και το τελευταίο ψήγμα υπόνοιας σεξισμού. Είναι προφανές πως αν κάποιος κρίνει κάποιον άλλον με βάση το φύλο του είναι ηλίθιος και τίποτα παραπάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οποιοσδήποτε τα βάλει με μια γυναίκα είναι σεξιστής. Γιατί ρε πούστη μου (σεξιστικό κι αυτό;) αν προσπαθήσουμε να μιλάμε χωρίς να προσβάλλουμε κανέναν, δεν θα μιλάμε καθόλου!

Ας πούμε...

Αυτό είναι το λεγόμενο "από τη μύγα ξύγκι". Όχι αγαπητέ ή αγαπητή (τα βάζω και τα δύο, δεν κάνω διακρίσεις) δεν θέλει να πει αυτό που εξηγείς. Θέλει να δείξει πως οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικά όντα από τους άντρες. Μήπως είναι σεξιστική και αυτή η προσέγγιση; Ή μήπως και η επιστήμη έχει σεξιστικές διαθέσεις έναντι των γυναικών;

Αυτά είναι μαλακίες και να με συγχωρείς που είμαι βρωμόστομος αλλά άντρας είμαι και θα πω και μια κουβέντα παραπάνω (έτσι για να τσεκάρω τα αντανακλαστικά σου). Τα πραγματικά προβλήματα σεξισμού είναι άλλα...

Ίσοι μισθοί

Αληθινός σεξισμός υπάρχει όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα κάνουν την ίδια δουλειά και ο άνδρας κερδίζει περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα τη σύγχρονης Ευρωπαϊκής κοινωνίας που το είχαμε αναλύσει και παλαιότερα. Αυτός είναι ενας πολύ καλός λόγος να γράφεις όλη μέρα στο facebook και να διαδηλώνεις. Κάντο και θα με βρεις στο πλάι σου. Γιατί αυτός είναι ο κυρίαρχος σεξισμός που κυκλοφορεί εκεί έξω και επηρεάζει τη ζωή σου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το σχόλιο ενός τύπου στο τουίτερ. 

Ανατροφή από την οικογένεια και εμφάνιση

Αν έχεις γεννηθεί σε ένα άκρως δημοκρατικό, απελευθερωμένο και προοδευτικό περιβάλλον, πρέπει να αντιληφθείς ότι είσαι μειοψηφία. Γιατί η ελληνική κοινωνία, με την τεράστια συνδρομή της κυρίαρχης θρησκείας, είναι εξαιρετικά συντηρητική. Έτσι κάθε μέρα, μεγαλώνουν παιδιά γύρω μας τα οποία ζουν στο πετσί τους την διάκριση των φύλων. Που μαθαίνουν από μικρά ότι ο 16χρονος που αλλάζει τις γκόμενες κάθε εβδομάδα είναι μάγκας και καμάρι της οικογένειας την ίδια ώρα που η 18χρονη αδερφή του είναι πουτάνα αν έχει τις αντίστοιχες σεξουαλικές συναναστροφές. Που μαθαίνουν να κρίνουν από την εμφάνιση την "πουτάνα" που ντύνεται προκλητικά και τον "πούστη" με τα ανοιχτά πουκάμισα και το αποτριχωμένο στήθος. Που Ναι, κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί.

Σεξισμός και εξουσία

Όταν στη βουλή βλέπουμε βουλευτές θεωρητικά προοδευτικούς, να μυρίζουν γυναικεία μπουφάν και να μιλούν υποτιμητικά στις γυναίκες συναδέλφους τους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν υπάρχουν γυναίκες που έχουν αποδεχθεί πλήρως τον κατώτερο ρόλο τους στην κοινωνία, ψηφίζοντας ένα ναζιστικό κόμμα, ναι, υπάρχει μεγάλο θέμα. Όταν ιερείς όπως ο Άνθιμος και ο Αμβρόσιος "δίνουν γραμμή" για την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου και οι γυναίκες στο ποίμνιο χειροκροτούν και κάνουν τον σταυρό τους, τότε υπάρχει σεξισμός. Συζητάμε ακόμη και σήμερα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ολόκληρες πολιτικές καμπάνιες στήνονται γύρω από το συγκεκριμένο αφήγημα, ενώ (θα έπρεπε να) είναι ό,τι πιο σεξιστικό να μην επιτρέπεις σε μια γυναίκα την αυτοδιάθεση. 

Βλέποντας παντού σεξισμό προκύπτουν και πολλά παράδοξαΈνα από τα παράδοξα έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία. Ενώ λοιπόν θεσπίστηκε νόμος που λέει πως μια υποψήφια παράταξη για τον δήμο υποχρεούται να έχει συγκεκριμένο ποσοστό γυναικών, δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη του νομοθέτη για άντρες. Έτσι ένα ψηφοδέλτιο μόνο με άντρες θεωρείται άκυρο ενώ ένα μόνο με γυναίκες, είναι απόλυτα έγκυρο. 

Γι' αυτό σου λέω, το έχουμε παραχέσει με τον σεξισμό και χάνουμε τη μπάλα.

Για πες κι εσύ στα σχόλια...

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα