Το καλοκαίρι πέρασε, το καλοκαίρι πάει και δεν πάει, με την Ελλάδα για ακόμη μια φορά να είναι ο απόλυτος προορισμός. Ήλιος, λευκά σπίτια με μπλε παραθυρόφυλλα, πήλινες γλάστρες με γεράνια και νυχτολούλουδα. Είναι και αυτή η θάλασσα η ξελογιάστρα, που σκορπάει ιώδιο στον αέρα και μένεις κάτι μεσημέρια φθινοπώρου, να τη μυρίζεις στο μυαλό σου. Σοκάκια σε νησιά και πόλεις, φοράνε τα καλά τους ή και τα κακά τους αρκετές φορές. Σουβενίρ παντού μέχρι να πονέσουν τα μάτια σου!  Τσολιαδάκια, κίονες, κουκουβάγιες, κάτι τύποι με περικεφαλαίες και πολλά ελληνικά ρητά. Πάρα πολλά!

Όλα τα ενοχοποιήσαμε και τα αφορίσαμε ένα- ένα! Τους βάλαμε και μια κιτς ταμπέλα να τους ταιριάζει και μείναμε να απορούμε με όλους αυτούς τους ηλιοκαμένους τουρίστες, που τα βάζουν στις βαλίτσες τους και τα ταξιδέψουν στις πατρίδες του. Μόνο τα “Μοναστηριακά” σανδάλια γλίτωσαν της οργής μας, μιας και τα έχουμε πληρώσει σε όλα τα σχέδια και χρώματα. Άδικα μάλλον!

Άκου τώρα όμως να δεις, τι γίνεται με κάποιους ανθρώπους που ενώ μας ενώνει η ίδια πατρίδα, ζούμε μακριά. Αυτοί που λες, πήραν τους κίονες, τις περικεφαλαίες, πήραν την Κρήτη και τις Μυκήνες και τα έκανα έργα τέχνης που τα χειροκροτά όλος ο κόσμος.

Η μετάβαση από την κιτς πραγματικότητα στην υψηλή ραπτική

Η Μαίρη Κατράντζου, ένιωσε ότι ήρθε η ώρα στην καριέρα της για μια προσωπική συλλογή, που θα αποθεώνει τις ρίζες της και αυτό έκανε. Με δυνατή την αίσθηση του στυλ, πάντρεψε ψυχεδελικά prints με την αρχαία Ελλάδα και τα πήγε σύμφωνα με την διεθνή γνώμη, περίφημα. Σε μια περίοδο που ό,τι κληρονομήσαμε το μετετρέψε σε pop εκδοχή την ιστορίας μας, η σχεδιάστρια βρίσκει το επόμενο βήμα μέσα απο τη νέα της συλλογή. Σαν Έλληνες, που γνωρίζουμε τι σημαίνει το κιτς στην εξουσία, μείναμε άφωνοι με το πως μετέφερε στα ρούχα της σχέδια που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε κρασοκανάτες, πιάτα και τασάκια σε διάφορα τουριστικά μαγαζιά.

 Η Michelle Obama, η Sarah Jessica Parker, η Rhianna και η Beyonce, τη λατρεύουν χωρίς καν να γνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος της.

Η Ελλάδα, είναι η έμπνευση της και εμείς μπορούμε πλέον εξαιτίας της, να δούμε πίσω από τις μυθολογικές φιγούρες, μικρά έργα τέχνης. Οι πήλινες κατασκευές στο Μοναστηράκι, παραμένουν αδιόρθωτα ακαλαίσθητες, μόνο που πλέον ξέρουμε ότι αυτή είναι μόνο μία -κιτς- εκδοχή τους και όχι η ύπαρξη τους στο σήμερα.

Η αρχαία Ελλάδα όμως, παίζει μπάλα και σε άλλα ταλαντούχα πλάσματα. Η Σοφία Κοκκοσαλάκη, σχεδιάζει μεταξωτά νυφικά σε αρχαιοελληνικό στυλ και αποθεώνεται από τη Βρετανική Vogue. Με ένα εντελώς διαφορετικό από την Κατράντζου αλλά πάντα ελληνικό στυλ, μας μεταφέρει μέσα από τις δημιουργίες της σε αυτό που θα ονομάζαμε ελληνικό πνεύμα και ενέργεια. Αέρινες γραμμές και υφάσματα, αντιστέκονται σε μια απρόσωπη μαζοποίηση του στυλ. Κανείς στον πλανήτη δε θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα, από έναν άνθρωπο που έχει γνωρίσει τα καλά και τα κακά μιας χώρας και προβάλει τον πιο ωραίο εαυτό της! 

 

Όταν η άνεση συνάντησε το γούστο, στην αρχαία Ελλάδα

Και μιας και μιλήσαμε για σανδάλια που τα φοράμε μόλις το θερμόμετρο δείξει 25 βαθμούς κελσίου και τα βγάζουμε όταν αρχίσουν οι πρώτες μπόρες, δε γίνεται να μη πούμε για το διεθνές πια brand Ancient Greek sandals. Εδώ γίνεται το έλα να δεις! Rihanna, Sarah Jessica Parker, Ann Hathaway, Jessica Alba, Maria Sharapova, Beyonce και Giselle, βολτάρουν με τα σανδάλια του Νίκου Μινόγλου και της Χριστίνας Μαρτίνη. Οι ίδιοι, δηλώνουν περήφανοι για την ελληνική κουλτούρα που δε σταματά στιγμή να τους εμπνέει. Εμείς πάλι, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε πως κατάφεραν να μετατρέψουν ένα καθαρά ελληνικό σύμβολο, που είχε εκπέσει χρόνια τώρα αισθητικά και ποιοτικά, σε παγκόσμια αγοραστική ανάγκη. Κακά δέρματα, άσχημα χρώματα και σχέδια βρήκαν τον μάστορα τους. Τα σανδάλια πλέον, έχουν τη δική τους θέση στην ολοκλήρωση του στυλ μας και πολύ γουστάρουμε. 

Μια 100% ελληνική εταιρεία που επιμένει ότι σε αυτόν τον τόπο, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Το Σουβενίρ πέθανε ζητώ το Σουβενίρ

Για ρούχα είπαμε, για νυφικά είπαμε για σανδάλια επίσης είπαμε οπότε τι μας μένει; Μα φυσικά τα παραδοσιακά, κατάλληλα για αλλεργικούς στο γούστο σουβενίρ. Εντάξει, δεν έχω να πω κάτι που δε ξέρετε στο τι επικρατεί στην ελληνική αγορά, για αναμνηστικά από τη χώρα του ήλιου και της αλμύρας.Ο πολιτισμός και η παράδοση μας αναλώθηκε σε φθηνές, κακόγουστες κατασκευές που σε κάνουν να θες να ξεχάσεις και οχι να θυμάσαι τη χώρα που επισκέφθηκες. Και εκεί που ελπίδα δεν υπήρχε, σκάει το Forget Me Not Athens, και τα κάνει όλα ώπα-πόπα! Κάτι τσολιάδες, κάτι γαϊδουράκια, κάτι ματάκια για να μη μας πιάνει το μάτι, τα πήραν και τα απογείωσαν. Τα ιστορικά μας σύβολα, κινεζικοποιήθηκαν ανεβάζοντας μας τη μυωπία και τώρα μοιάζουν να ξαναβρίσκουν το δρόμο τους.

Όσο για τα μπλουζάκια που “μυρίζουν” Ελλάδα; 

Ευχάριστες ή δυσάρεστες, αυτές ήταν οι τοπικές ειδήσεις από τον κόσμο. Διάσημοι και μη, καλοβλέπουν την ελληνική δημιουργία, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις διεθνής αγορές. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι, όλα μπορούμε να τα φτιάξουμε σε μια χώρα γεμάτη χρώματα και αρώματα. Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικά πράγματα..

ΥΓ. Για πες…