Η κάνναβη στη χώρα μας είναι μια πονεμένη ιστορία από όποια πλευρά και αν την πιάσει κανείς. Εμείς στο Provocateur κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τον παραλογισμό του να είναι παράνομη, με διάφορα θέματα και από πολλές διαφορετικές πλευρές. Είτε για ιατρική χρήση είτε για ψυγαγωγία, οι δυνατότητες που έχει η κάνναβη είναι απεριόριστες και τις έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα άρθρα μας. 

Σε χώρες όπως η δική μας, που η χρήση και η κατοχή είναι απαγορευμένη, παρατηρείται πολύ συχνά (πάρα πολύ συχνά), το φαινόμενο της ανάγκης για ιατρική κάνναβη να οδηγεί σε πράξεις ποινικά κολάσιμες που μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην φυλακή έναν άνθρωπο που απλά επιζητά το φάρμακό του. Η καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης είνα μία από αυτές τις πράξεις.

Μία από τις ομάδες ασθενών στους οποίους λέγεται πως η κάνναβη κάνει καλή δουλειά και  το επιβεβαιώνει και ο γράφων που είχε το ίδιο πρόβλημα είναι εκείνοι που υποφέρουν από αϋπνία. Ωστόσο επειδή πολλά ακούμε, τι από όλα αυτά είναι αλήθεια; 

Αυτές είναι 5 αλήθειες για την επίδραση που έχει η κάνναβη στον ύπνο σου. 

1. Κάνεις πολύ βαθύτερο ύπνο
Σύμφωνα με έρευνες, η τετραϋδροκανναβινόλη ή THC (βασικό συστατικό της κάνναβης) αυξάνει την ποσότητα του ύπνου βραδέων κυμάτων. Ο ύπνος βραδέων κυμάτων είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε “βαθύ ύπνος” και είναι το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου για την σωματική και πνευματική αποτάσταση. Η μείωση του συγκεκριμένου μέρους του ύπνου, σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οπότε +1 για την κάνναβη.

2. Μερικές φορές γυρίζει μπούμερανγκ
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, κομμάτια της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Dailymail, αναφέρει πως η μακροχρόνια χρήση κάνναβης από μικρή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αϋπνίας. Ειδικότερα, από τα 1800 άτομα που συμετείχαν στην μελέτη, όσοι έκαναν συστηματική χρήση κάνναβης από την ηλικία των 15, φάνηκαν πολύ πιο πιθανοί στο να εμφανίσουν προβλήματα αϋπνίας. Επίσης παρουσίαζαν δυσκολία στο να κοιμηθούν αρκετές ώρες και παράλληλα μεγάλη δυσκολία στο ξύπνημα. 1-1 το σκορ.

3. Σου φέρνει υπνηλία (στην κατάλληλη ποσότητα)
Αν δεν είσαι από αυτούς που θέλουν στην καθισιά τους ένα στρέμμα, τότε πολύ πιθανόν η κάνναβη να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον ύπνο. Πιο κοντά στην δική μας εποχή, έρευνες του πανεπιστημίου Wiley έδειξαν ότι διευκολύνει τον ύπνο ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν εμφανίσει τέτοιου είδους διαταραχές. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μόνο με συγκεκριμένες ποικιλίες του φυτού, και μόνο σε μικρές ποσότητες. 2-1 για την κάνναβη.

4. Λιγότερος REM (όχι “losing my religion”)
Κάπου εδώ θα μάθεις για τον REM ύπνο. Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) είναι αυτό το στάδιο που βρίσκεσαι στην γλυκειά χαλάρωση όπου τα κλειστά σου μάτια κινούνται δεξιά-αριστερά. Σίγουρα θα το έχεις προσέξει σε ένα βρέφος που κοιμάται, αφού το 80% του συνολικού ύπνου των μωρών είναι REM. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτό το στάδιο και η THC φαίνεται πως μειώνει αυτό το κομμάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως είναι μια αρνητική επίδραση της κάνναβης που μάλιστα μειώνει και τα όνειρα! 2-2 και πάμε στον ξαφνικό θάνατο.

5. Η διάρκεια μετράει
Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η τετραϋδροκανναβινόλη μεγαλώνει και την διάρκεια την ύπνου. Με συγκεκριμένες ποικιλίες η χρήση της κάνναβης μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Επίσης όσο αυξάνεται το ποσοστό της THC τόσο τείνει να αυξάνεται και η διάρκεια. Δεν είναι όλα ρόδινα όμως, καθώς αρκετοί παρατηρούν πως το ξύπνημα δεν είναι τόσο ευχάριστο και νιώθουν δυνατό hangover. Απόλυτη ισοπαλία…

 

Πηγές | leafscience.comWiley CollegeUS National Library of Medicine, University of PensylvaniaNortheastern University.