Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έπλυνε τα πόδια μερικών ανθρώπων (μπορείς να τσεκάρεις εδώ την είδηση) και στη συνέχεια τα φίλησε, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο την Μεγάλη εβδομάδα των καθολικών, προσομοιάζοντας την αντίστοιχη κίνηση του Χριστού στους μαθητές του. Μόνο που με το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής επικαιρότητας, οι ιθύνοντες του Βατικανού επέλεξαν φέτος μερικούς πρόσφυγες για να κάνουν το κλασσικό τους χάπενινγκ. 

Οι εντυπώσεις που άφησε η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν πολλές και διάφορες. Άλλοι υπέρ, άλλοι κατά, μερικοί πιο επιθετικοί και κάποιοι πιο μετριοπαθείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κίνηση, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, μας προξένησε ανάμεικτα συναισθήματα. Τσέκαρε.

Μας αρέσει η συνολική στάση του Πάπα στο ζήτημα των προσφύγων. Πέρα από τα προσωπικά πιστεύω του καθενός, ο Χριστιανισμός αυτοπροσδιορίζεται ως η θρησκεία της αγάπης και είναι αλήθεια πως οι προκάτοχοι του Πάπα Φραγκίσκου δεν το έδειξαν και πολύ. Ο ίδιος φαίνεται πολύ πιο ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα και δεν χάνει ευκαιρία να το δείξει. Πριν από το εν λόγω ποδόλουτρο είχε τονίσει σε δημόσιες ομιλίες του ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε. σε σχέση με τους πρόσφυγες. Ωραίος.

Πρακτικά μπορεί να μην έκανε και κάτι σπουδαίο, ωστόσο ο συμβολισμός της κίνησής του ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχος. Δεν είναι ό,τι πιο καθημερινό να βλέπεις τον Πάπα να πλένει και να φιλά τα πόδια προσφύγων. Ένα πανευρωπαϊκό θέμα μπήκε στα σπίτια πιστών όλου του κόσμου και μπήκε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο χάρη σε αυτή την κίνηση. Ε ναι, ήταν τέλειο, τι να κάνουμε;

Το (ειρωνικό) χαχα μας πάει με μεγάλη ευκολία στους χιλιάδες σχολιαστές του ίντερνετ (όχι μόνο του Ελληνικού) που έσπευσαν να αρχίσουν τις θεωρίες συνωμοσίας για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί ο Πάπας. Κι αν νομίζεις πως μόνο στην χώρα μας παίζει φασιστικός οχετός κάτω από θέματα που αφορούν το προσφυγικό, είσαι πολύ γελασμένος. Είναι αστείοι πλέον όλοι εκείνοι οι φασιστοστρατοί που εμφανίζονται στο ίντερνετ. Και δυστυχώς είναι πολλοί. Και επικίνδυνοι.

 

Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης γίνεται ακόμη δυνατότερος αν αναλογιστούμε πως μέσα στους πρόσφυγες που επιλέχθηκαν υπήρχαν μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι και ινδουιστές, εκτός από τους καθολικούς. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τον Πάπα Φραγκίσκο, όταν δήλωσε πως: «Όλοι μας, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, καθολικοί, κόπτες, ευαγγελιστές  δεν είμαστε παρά παιδιά του ίδιου Θεού που θέλει να ζούμε σε ειρήνη μεταξύ μας». Την ίδια στιγμή ένας Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδας ανέπτυσε ρητορική μίσους στο πολυπληθές κοινό του και ένας άλλος ιερέας πετούσε γουρουνοκεφαλές.

Λυπόμαστε για το γεγονός πως όλοι αυτοί οι συμβολισμοί είναι εξαιρετικοί, αλλά δεν παύουν να είναι συμβολισμοί και τίποτα παραπάνω. Γιατί ας μη γελιόμαστε, το Βατικανό μαστίζεται καθημερινά από φαινόμενα παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, οικονομικών σκανδάλων και αρκετών ακόμα παρανομιών που είτε μπαίνουν στο συρτάρι της δικαιοσύνης είτε δεν φτάνουν καν σε αυτήν. Ο Πάπας είναι ροκ σταρ και θυμίζει σε πολλά τον Ομπάμα. Η επικοινωνιακή του πολιτική, είναι ένα από αυτά.

Ψάχνοντας λίγες παραπάνω πληροφορίες για το θέμα έπεσε το μάτι μας και στην αντιμετώπιση των ελληνικών μέσων σχετικά με το θέμα. Όλα σχεδόν τα sites είχαν τον εξής τίτλο: “Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 προσφύγων“. Ένα συγκεκριμένο site (που μάλιστα εμφανίζεται πρώτο στις αναζητήσεις της Google) που συνηθίζει να έχει ακραίες απόψεις (αλλά ταυτόχρονα να θεωρείται έγκυρο), επέλεξε να τιτλοφορήσει ως εξής: “Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 μεταναστών“. Και ναι, οι λέξεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία και δεν επιλέγονται τυχαία. 

Για πες, πώς σου φάνηκε;