Άρχισα να διαβάζω από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι ακόμα ότι το πρώτο βιβλίο που αγόρασα ήταν το “Αρχίζει το ματς” της Αγγελικής Βαρελλά (με τα λεφτά της γιαγιάς που της είχα πει τα κάλαντα).  Στο σπίτι μου δεν κυκλοφορούσαν βιβλία, οπότε έχω να περηφανεύομαι ότι και οι τρεις βιβλιοθήκες που διαθέτει το δωμάτιό μου, έχουν γεμίσει χάρη στα δικά μου χρήματα και τη δική μου θέληση. Δεν είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει το ερέθισμα από το σπίτι.

Μεγαλώνοντας ως ένας τυπικός κακός μαθητής, αντιλαμβανόμουν ότι είναι οξύμωρο να περνάω τις τάξεις με τάματα και προσευχές επειδή βαριόμουν να ανοίξω τα σχολικά βιβλία και την ίδια ώρα να ξεσκίζομαι στα εξωσχολικά. Δεν μπορούσα να επέμβω όμως στην εφηβική μου παρόρμηση. Γι’αυτό παραδόθηκα. Ήμουν σχεδόν εθισμένος, σε σημείο τέτοιο, που οι δικοί μου άνθρωποι είχαν τρομάξει για κάποιο διάστημα. Σήμερα καταλαβαίνω πόσο μεγάλη επίδραση είχε το διάβασμα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου και ποσό καλά έκανα που έκαιγα το κεφάλι μου ακόμη και με πράγματα που δεν ήταν και τα πιο κατάλληλα για την ηλικία μου.

 Ήδη ξέρουμε για σένα ότι γουστάρεις το διάβασμα. Κοίτα να συνεχίσεις να διαβάζεις! Το 34,2% των Ελλήνων διαβάζουν 1-9 βιβλία τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και φρόντισε για το καλό σου να είσαι ένας από αυτούς.

Κάνει καλό στην υγεία σου
Δεν το λέμε εμείς (μόνο), το υποστηρίζουν και οι επιστήμονες. Αρχικά, αν είσαι σε κάπως μεγαλύτερη ηλικία, πρέπει να γνωρίζεις πως σύφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α., εκείνοι που διαβάζουν έχουν 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις παθήσεις που εξασθενούν σώμα και εγκέφαλο, όπως το Αλτσχάιμερ. Όχι κι άσχημα ε;

Βελτιώνει τη μνήμη σου
Όπως γυμνάζονται οι μύες σου όταν αθλείσαι, με τον ίδιο τρόπο μπορείς να εκπαιδεύσεις και τον εγκέφαλό σου. Το άκουσμα μιας είδησης στην τηλεόραση μπορεί να σου πάρει πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το διάβασμα της ίδιας, ωστόσο αυτός είναι ένας πολύ εποικοδομιτικός τρόπος για να είσαι πάντα σε πνευματική εγρήγορση. Και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να βρίσκεται η μνήμη σου στη βέλτιστη κατάσταση.

Σε κάνει να κοιμάσαι σαν πουλάκι
Το διάβασμα λίγο πριν τον ύπνο είναι ένας από τους πιο ευχάριστους “εθισμούς” τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Σύμφωνα με τις μελέτες της Mayo Clinic αν κάνεις κάθε βράδυ συγκεκριμένα πράγματα πριν κοιμηθείς, σαν μια μικρή ιεροτελεστία, θα σε βοηθήσει να έχεις πιο ποιοτικό ύπνο. Αν στην ιεροτελεστία προσθέσεις και το διάβασμα, τότε θα κοιμάσαι σαν μωρό, και στο υπογράφουμε. Σε καμία περίπτωση τάμπλετ ή κινητό. Ο φωτισμός τους θα σου κάνει τα νεύρα κορδέλες και θα πας το πρωί με μαύρους κύκλους στον ΟΑΕΔ στη δουλειά.

Αυτά που διάβασες παραπάνω ήταν η ιατρική πλευρά του πράγματος. Αν όμως η επιστήμη δεν είναι ικανή για να σε πείσει, έχουμε και Plan B (όχι σαν κάτι άλλους). Και αυτό έχει να κάνει με τη γενική αλήθεια.

Είναι πολύ φθηνό σπορ
Οκ, μπορεί ένα καλό καινούργιο βιβλίο να κοστίζει πάνω από 10€, αλλά είναι κάτι που δεν θα χαλάσει ποτέ, σε αντίθεση με την τηλεόραση σου. Και θα είναι πάντα εκεί για σένα όποτε το χρειαστείς, για να ανατρέξεις σε αυτό. Οπότε πρακτικά, το κόστος για ένα αντικείμενο που θα έχεις για όλη σου τη ζωή, είναι πολύ μικρό. Δε συζητάμε καν για διάφορα παζάρια που αγοράζεις αριστουργήματα σε εξευτελιστικές τιμές. 

Μιλάς και γράφεις καλύτερα
Δε χρειάζεται να έχεις και ιδιαίτερες γνώσεις για να το αντιληφθείς αυτό. Διαβάζεις καινούργιες λέξεις, διαβάζεις τρόπους αφήγησης που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν και διευρύνεις τους γλωσσικούς σου ορίζοντες. Με τον καιρό μαθαίνεις και να χειρίζεσαι καλύτερα τη γλώσσα τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. 

Με λίγα λόγια, το διάβασμα θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είναι λίγες οι φορές που ένα βιβλίο δεν έχει πράγματα να σου δώσει. Αλλά και αυτό να συμβεί, δες το σαν πρόκληση για να κάνεις καλύτερη επιλογή την επόμενη φορά.

Ακόμα να πειστείς; Ο Penguin θα τα καταφέρει λογικά…