Την περασμένη εβδομάδα η Essena O’Neil αποχώρησε από το Instagram και ναι, σε περίπτωση που δεν το ήξερες, αυτό ήταν trending topic και παγκόσμια είδηση σε όλα τα social media!

 

 

The 19-year-old Instagram model who quit social media explains how this beach photo is totally “fake.”

Posted by INSIDER on Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

 

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να μην υπήρχε τέτοια είδηση, σήμερα όμως η αποχώρηση ενός 19χρονου κοριτσιού από ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο απασχολεί και προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προφανώς υπάρχει λόγος για αυτό. Η νεαρή Αυστραλιανή έχει ήδη χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία μισού εκατομμυρίου followers.  

Η Essena ένιωθε πως τα έκανε όλα φυσιολογικά απλώς ο κόσμος την αγαπούσε λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους -κοινούς- θνητούς. Πρόβαλλε την ιδανική της ζωή, το στυλ της, τα ταξίδια και τους φίλους της και απλά είχε το ταλέντο να το κάνει όπως κανείς άλλος. 

Ένα προφίλ ζωής άψογο αλλά αληθινό, όπως αυτά που χρόνια τώρα βλέπεις σε κάθε λογής διαφημίσεις. Έπεισε μάλιστα και τους διαφημιστές να την αγαπήσουν, τους έκανε να σκεφτούν πως το real πρόσωπο της είναι πιο προσιτό και πολύ πιο επικερδές. Έμαθε να δουλεύει μαζί τους.

Πολλές φορές ντύθηκε για γυμναστήριο αλλά δεν πήγε ποτέ. Για να δεις εσύ πως ντύνεται όταν πάει. Φωτογραφήθηκε αυθόρμητα στη παραλία αλλά είχε να διαλέξει ανάμεσα από 100 λήψεις. Για να δεις εσύ πόσο χαρούμενη είναι στη ζωή της. Έμαθε να αρέσει γιατί πολύ απλά ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ. Για να πουλάει και να εξαργυρώνει τα like της.  

Από εσωτερική ανάγκη ή θέλοντας να δώσει διαφορετική τροχιά στην καριέρα της (έτσι φαίνεται εκ των υστέρων) το “always like-able” έπαψε να της αρέσει και έτσι το έριξε στην εξομολόγηση:

«Ήμουν εθισμένη στο τι σκέφτονταν οι άλλοι για μένα. Πίστευα πως όσο πιο πολλούς followers και likes έχω τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα με συμπαθούν. Δεν ήξερα καν τι είμαι χωρίς το Ιnstagram».

Η νέα μόδα δίνει “επαγγελματικές” ευκαιρίες στα όμορφα κορίτσια, τους δίνει χιλιάδες (ή εκατομμύρια) followers και απίστευτα χρηματικά ποσά. Το αντίτιμο; Η τέλεια σκηνοθετημένη ζωή τους που σε καλεί να την ακολουθήσεις και στο τέλος… να την αγοράσεις! Αυτό ακριβώς. 

Μια όμορφη selfie μπορεί να “πληρώσει” μέχρι και $15.000 ενώ ανάλογα με το μέγεθος της αυτοκρατορίας τους, ένα και μόνο ένα post μπορεί να αυξήσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό με πενταψήφια (ή και εξαψήφια) ποσά. 

Η Tammy Hembrow για παράδειμα, δείχνει να είναι παραπάνω από καλά! H νεαρή Tammy εκτός από σέξι, στα 22 της χρόνια, είναι και μανούλα. Και κάτι που για κάποια άλλη γυναίκα θα ήταν πολύ προσωπικό, στη περίπτωσή της μπορείς να δεις (και να ζήσεις) καρε-καρε με κάθε λεπτομέρεια. Πως; Απλά ακολουθώντας τη στο Instagram. Μαζί με το όμορφο μωράκι, θα δεις επίσης τα διάφορα προϊόντα που περίτεχνα διαφημίζει στους -μόλις- 880.000 followers που την ακολουθούν ευλαβικά. 

Την βλέπεις και σκέφτεσαι: λεφτά έχει, παιδί έχει, άντρα έχει, κορμί έχει… Τι ωραία; Σε ζηλεύω ακόμα κι αν και εμείς έχουμε Τσίπρα και περνάμε τέλεια.

Κοστολογείται όμως η ίδια σου η ζωή κι αν ναι, πόσο αληθινό είναι αυτό που κοστολογείται;  

Σε ένα άλλο χρονοσύμπαν η αυτοκρατορία της οικογένειας Καρντάσιαν κοστίζει πολύ περισσότερα και γεννάει κατοσταδόλλαρα κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Περσόνες χωρίς κανένα ταλέντο, αδηφάγα ζόμπι των likes και των followers. Κορίτσια που ζουν για να αρέσουν, ολοένα και περισσότερο, με οποιοδήποτε τεχνητό ή φυσικό (λέμε τώρα) τρόπο. Μια Kim Kardashian που όπως είχαμε αναδείξει πρόσφατα στο Provocateur θα μπορούσε να σιτίζει πάνω από 40.000 ανθρώπους (καθημερινά!) στην Αφρικανική ήπειρο

 

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι εξίσου ανησυχητική όμως. Είμαστε εμείς, το κοινό που ακολουθεί, θαυμάζει, σχολιάζει, μοιράζεται και επικροτεί. Μετατρέπει αυτά τα κορίτσια σε είδωλα και τα ακολουθεί σε κάθε πτυχή της ζωής τους. 

Στα ρούχα, τα super foods, τα μωρουδιακά, τα μαγιό, τα νύχια, τα αναψυκτικά και τα ξενοδοχεία. ‘Απειρες απολαύσεις σε άπειρους συνδιασμούς. Πάντα με την μοναδική αισθητική και τον απαραίτητο “αυθορμητισμό” της κάθε social media model/blogger/influencer!

Αυτό θέλουμε. Το άψογο, το στυλιζαρισμένο, το αψεγάδιαστο, το πολυτελές. Ποιoς έγραψε κάτω από ένα post τους για την καλλιέργεια, την ιδιωτικότητα που έχει όρια, το γυμνό που ευτελίζει την γυναικεία τους υπόσταση και τη ματαιοδοξία που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο σε κάθε μας follow;

Είναι γεγονός, έχουμε απομακρυνθεί από τα απλά πράγματα που δίνουν χαρά στη μικρή μας ζωή και έχουμε εθιστεί σε αυτά που μας κάνουν ευτυχείς με ανώδυνο τρόπο. 

Παίζουμε σκάκι σε έναν κόσμο που κοιτά τα πιόνια και όχι τις κινήσεις.