Έχετε δει ένα ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ, στο οποίο ο δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης στεκόταν έξω από το χρηματιστήριο της Wall Street και προσπαθούσε να πείσει κάποιον από τους εξερχόμενους να του εξηγήσουν τι ακριβώς είναι τα “παράγωγα” στην οικονομία; Κάποιοι του επιτέθηκαν, άλλοι τον ειρωνεύτηκαν και μερικοί λίγοι μπήκαν στη διαδικασία να του εξηγήσουν. Οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να ορίσουν τι ακριβώς είναι αυτά τα παράγωγα. Ωστόσο τα παράγωγα συνέχιζαν να ευθύνονται για στου πλειστηριασμούς των σπιτιών στις Η.Π.Α.

Λίγο πολύ, αυτή είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα στη σημερινή εποχή. Ανθρώπινες δημιουργίες που αντί να λειτουργούν προς όφελος της ανθρωπότητας, εργάζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των (πολύ) λίγων. Αποτέλεσμα αυτού του συστήματος είναι οι υπερβολικά μεγάλες ανισότητες που όσο περνάει ο καιρός διαιωνίζονται με μαθηματική ακρίβεια. 

Ανισότητες που τις υπηρετούμε καθημερινά. Ίσως γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, ίσως γιατί απλά έτσι μάθαμε. Σίγουρα το κάνουμε πάντως. Και οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, δε μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σκεφτούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Απλά γιατί η έννοια της επιτυχίας είναι συνυφασμένη με τον πλούτο και τις ανέσεις. Γιατί εμείς οι ίδιοι, υποταγμένοι στην “σύγχρονη κοινή λογική” υπακούμε τυφλά σε όλον αυτό τον παραλογισμό αδιαφορώντας.

Όλοι, ας πούμε, φανταζόμαστε πόσο “φτωχή” είναι η ζωή σε μια Αφρικανική χώρα, αλλά πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες; Πόσα 90λεπτά ποδοσφαιρικής μαγείας του Κριστιάνο Ρονάλντο θα αρκούσαν για να τραφεί ένα ολόκληρο χωριό της Ουγκάντα; Πόσοι μισθοί καθηγητών αντιστοιχούν στο χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει η νικήτρια ομάδα του Champions League; Πόσα χρήματα κέρδισε η Κιμ Καρντάσιαν την τελευταία φορά που έδειξε τον κώλο της σε όλο τον κόσμο και πόσα περισσότερα είναι αυτά τα χρήματα σε σχέση με εκείνα που πήρε ως βραβείο ένας επιστήμονας που βραβεύτηκε με Νόμπελ;

Αυτές οι απορίες μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ωστόσο επειδή απαντήσεις δύσκολα θα βρείτε, μπήκαμε στη διαδικασία, να ερευνήσουμε το μέγεθος της ανισότητας. Στα γραφήματα που υπάρχουν παρακάτω απεικονίζεται η σκληρή και ταυτόχρονα τραγική πραγματικότητα.

Πηγές
.Εκπαίδευση: newsday.com
.Σίτιση: etonline.com | timeslive.co.za
.Υγεία: usatoday.com | businessinsider.com | iskoz.gr