Πολλά, τα πιο πολλά εξ’ αυτών δυσάρεστα, ήταν τα γεγόνοτα που συνέβησαν το 2013. Σοκαριστικά και αναπάντεχα, έκαναν αρκετές φορές την κοινή γνώμη να δείχνει, αλλά και να είναι, αμήχανη.

Από το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέχρι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που αποφεύχθηκαν στο παρά πέντε και από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μέχρι τη σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και στελεχών του κόμματος, έως το θάνατο της φωνής της εφηβείας μας, Φίλιππου Συρίγου, οι αναγνώστες του Provocateur επέλεξαν ως το Γεγονός Του 2013, τη δολοφονία του μουσικού. 

Ήταν βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, όταν ο Παύλος Φύσσας μαζί με τη φίλη του, αλλά και την παρέα τους, βρισκόντουσαν σε καφετέρια στο Κερατσίνι για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Λίγη ώρα μετά ο 34χρονος ράπερ πέφτει αιμόφυρτος στην οδό Παναγή Τσαλδάρη από τις μαχαιριές του μέλους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά – μπροστά στα μάτια περίπου 60 ατόμων και 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που μόλις είχε φτάσει στο σημείο. Ο Φύσσας, όσο είχε τις αισθήσεις του υποδεικνύει τον δράστη και λίγη ώρα αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 34 ετών.

Μια στυγερή δολοφονία που σόκαρε το πανελλήνιο, έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλά στοιχεία για τη δράση της Χ.Α., αλλά άνοιξε και έναν κύκλο αίματος.

Ο Ρουμπακιάς συλλαμβάνεται επιτόπου, ενώ μετά από έρευνα φαίνεται ότι έγιναν πολλές τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. το μοιραίο βράδυ.    

Ο Άρειος Πάγος χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και 5 βουλευτές, οι Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος συλλαμβάνονται -οι τρεις τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια-, ενώ τα στοιχεία για τα τάγματα εφόδου και τον τρόπο δράσης της Χ.Α. αφήνουν άφωνους τους πάντες.

Την 1η Νοεμβρίου δύο ένοπλοι πλησίασαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 22χρονο Μ. Καπελώνη και τον 27χρονο Γ. Φουντούλη. Λίγες ημέρες αργότερα την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει η οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Ένας κύκλος αίματος μόλις είχε ανοίξει.

 

Αποτελέσματα «Το Γεγονός του 2013»

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: 39%

Κλείσιμο ΕΡΤ: 28%

Σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής: 25%

Θάνατος Φίλιππου Συρίγου: 6%

Αποχώρηση ΔΗΜΑΡ από τη κυβέρνηση: 2%